Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, tüm dünyaya ürün ihraç etmenin önemini vurguladı. Elitaş, bu nedenle yeni bölgelere açılmanın gereklilik olduğuna işaret etti.
Mustafa Elitaş, ihracatçı birliklerinin başkanları ile bir araya geldi. Buluşmada Elitaş, ilk olarak ihracatın 2015 itibari ile yüzde 8-9 oranında gerilediğine temas etti. Paritenin bu durumda önemli rol oynadığını anlatan Elitaş, şu açıklamalarda bulundu:
"Yani 12,9 milyar dolar parite nedenli bir erime var. Bunun yanında ihracatta tutar olarak değil de miktar olarak artış var. Etrafta devam eden olaylara rağmen başarılı bir tablo görüyoruz. Öte yandan terörle mücadeleden ötürü Habur geçişlere imkân vermiyordu. Bu nedenle eksiler oldu, ihracatta. Doğu tarafına giden, Orta Asya'ya giden kapılardan Gürbulak'ta hem mevsimsel sorunlar hem muhatap ülkeden ötürü kayıplar görüyoruz."
2016 Ocak ayında ihracatta gerileme olduğunu dile getiren Elitaş, "Bu tablo emtia fiyatlarından, yakın ülkelerde sorunların devam etmesinden ileri geliyor. Yine terörle mücadelemiz dâhilinde Habur'da 2 bin 500 ila 3 bin taşıt gidemediği bir eksi var. Buna mukabil Şubat ayı ihracat rakamları olumlu. 2016 Şubat ayı 2015 aynı ayına göre olumlu olacak." dedi.
2016 için 155,5 milyar dolar ihracat hedefi koyulduğunu bildiren Ekonomi Bakanı, şöyle devam etti:
"Dünya Bankası ve IMF'nin pek çok ülke için öngörülerinin olumsuz olduğu bu ortamda Türkiye'nin iyi bir tablo ortaya koyacağı tahmin ediliyor. Türkiye bu sene yüzde 11 ihracat artışı hedefliyor. Emtia fiyatlarında büyük bir gerileme olmadığı takdirde, parite dengelendiği takdirde yüzde 11 artış olacaktır. Tabii bu ortamda biz yeni yeni bölgelere gitmeli, katma değerli mallara dönmeliyiz.
Tüm dünyaya ihracat hamlesine başladık. Bundan böyle ürünlerimizin girmediği yerlerin bulunmasını temenni etmiyoruz. Her tarafa gidip ürünlerimizi satma gayretine girmeliyiz."
Mustafa Elitaş, ihracatçıların sorunlarının ve teşvik tedbirlerinin de önemle ele alınması gerektiğini de ekledi.
İHRACATÇI PAKET TALEP ETTİ
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise yakın ülkelerin sorunlarından ötürü 2015 ihracatının 4,5 milyar dolar gerilediğini belirtti.
Yakın ülkelerde barışın, refah artışının ihracatçıya faydalı olacağından söz etti.
Siyasi iradeden ihracatı arttırma adına paket talebinde bulunan Büyükekşi, şunları ifade etti:
"Böyle bir pakete gerek var. Niye? Paritede gerileme var, bunda ihracatçıların payı yok. Diğeri hammadde fiyatlarında gerileme var. bunda da ihracatçıların payı yok. Diğeri bölge ülkelerde sorunlar var, bunda da ihracatçıların payı yok. Ama biz ihracatın artmasını, ihracatın büyümeye katkı vermesini, devamlı ihracat yapan firma adedinin artmasından yanayız. Haklı bulmadığımız bir yorum var. 'Üretime verilen teşvikler ihracatçıya veriliyor' gibi algılanıyor. Hâlbuki içeriye üretim yapanlar, pariteden, dış ülkelerde devam eden sorunlardan ihracatçılar kadar etkilenmiyor. Asgari ücret artışı iç talebi arttırırken, dış talepte oynama yaratmadığı için ihracatçıya esneklik vermiyor. Dışarı fiyatlarını arttıramayan ihracatçı zarar görüyor. Onun için makro önerilerin yer alacağı, ihracatı arttıracak paketin Sayın Başbakan tarafından açıklanmasını bekliyoruz."
Cihan CİHAN