Uzmanlar uyardı: "Markette satılan elma ve portakalın parlaklığına aldanmayın. Çoğu firma meyveyi bitkisel mum yerine kimyasal mumla parlatıyor. Bu nedenle meyveleri iyice yıkayın."
Market reyonlarındaki albenili meyvelerin sırrı, mumlanıp, at kılı fırçalarla parlatılmasında. Büyük ölçekli şirketler bitkisel mum kullanıyor, ama merdivenaltı işletmeler denetimsiz. Bu nedenle meyveyi çok iyi yıkamak gerekiyor.
Semt pazarındaki tezgahta, pazarcının kadife parçasıyla parlattığı elmalar, çokuluslu gıdacıların varlığıyla daha profesyonel 'makyaj' ünitelerine kavuştu. Zincir marketlerin meyve-sebze reyonlarında pırıl pırıl parlayan elmalar, elinize alınca yapış yapış bir his bırakan portakallar, sandığınız gibi dalından kopup gelmiyor. Önce dev kazanlarda yıkanıyor, kurulanıyor, özel bir mum püskürtülüyor ve at kılı fırçalarla parlatılıyor. Bu işlem için büyük şirketler bitkisel mum kullanırken, merdivenaltı atölyeler kalitesiz mumlar kullanıyor. Bazen de mumun içine boya karıştırarak daha canlı bir görünüm sağlıyor. Marketlerin sebze-meyve reyonu çalışanları zaman zaman "Portakalın kabuğu elimi boyadı" şeklindeki yakınmalarına tanık oluyor.
MUM BİTKİSEL OLMALI
Merkezi İtalya'da bulunan Unifrutti, 15 yıldır dünyanın pek çok ülkesinde meyve üretimi ve paketlemesi yapıyor. Türkiye'de Uni İstanbul ismiyle faaliyet gösteren şirketin yetkilisi Hakan Sabri Kaynak, tüm dünyada meyve mumlama işleminin yapıldığını, ama bunun için bitkisel mum kullanmak gerektiğini söyledi. Mumlama işleminin sadece sert kabuklu meyvelere yapılabildiğini anlatan Kaynak, "Bizim kullandığımız mum, bitkisel bir mumdur ve zararsızdır. Fakat narenciyedeki mumun yenmemesi gerek. Narenciye mumları, elinizi yapış yapış yapar. Elmada da aynı his oluyorsa mutlaka iyi yıkamanız gerekir. Çünkü bu, narenciye mumu kullanılmış demektir. Biz Türkiye'deki üretimimizin yüzde 70'ini ihraç ediyoruz. HACCP, EUROPGAP, ISO gibi güvenlik kriterleri sağlanmadan mal satamayız. Son zamanda meyveyi koyuğumuz paletleri bile fırınlıyoruz. Avrupalı alıcılar böceklenme olmasını engellemek için bu şartı koymaya başladı" dedi. Bitkisel mumun pahalı olduğunu anlatan Kaynak, "Bu ürünü büyük ölçekli işletmeler kullanır. Ama ne yazık ki herkes kullanır diyemiyorum. Tüketici iyisi mi yapış yapış bir madde hissettiğinde mutlaka kabuğu soysun" dedi. Migros Sebze Meyve Sorumlusu Ekmel Baydur da, "Bazen portakal ve mandalinada boya kullanıldığını duyuyoruz. Bizde rastlamadık. Ancak mumlu ürünler bizde de satılıyor. Bir zararı olmadığını biliyoruz" dedi
Mumlu portakalın kabuğuna dikkat!
Unifrutti'nın web sitesinde meyvelerin üretimden paketlenmeye kadar geçen süreci ile birlikte yararları da anlatılıyor. Bu web sitesinin portakalla ilgili bölümünde "Kabuk rendesi çıkartacağınız portakalların boyalı veya mumlu olmamasına dikkat ediniz" uyarısı var. Çünkü bazı üreticiler, narenciyede rengin daha canlı görünmesi için mumla birlikte turuncu boya kullanıyor.
Dört adımda pırıl pırıl elma!
1 ÜRETİM TEKNİĞİ DEĞİŞTİ
Elmada uygulanmaya başlayan modern üretim teknikleri, meyvenin dalında bile daha güzel olmasını sağlıyor.
2 YIKAMA VE MUMLAMA
Üreticiden alınan elma, büyük işletmelerde yıkanıp, kurutuluyor, sonra da mumlanıp fırçalanıyor.
3 GÜVENLİK TESTLERİ
Büyük ölçekli işletmelerde, ürünler HACCP, EUROPGAP ve ISO gibi güvenlik testlerinden geçiyor. .
4 BOYLARINA GÖRE TASNİF EDİLİYOR
İşte bu süreçleri tamamlayıp markete gidecek pırıl pırıl elmalar.
SABAH