Emekli vatandaştan örnek proje

Emekli vatandaştan örnek proje
İzmit’te yaşayan işçi emeklisi 69 yaşındaki Halit Tekçe’nin yeşile ve doğaya olan sevgisi, görenleri şaşırtıyor.

Ağaçları kesilmekten kurtarmak için 55 yıldır kağıt toplayan Tekçe, son dönemde kazandığı paraları katarakt ameliyatı için Afrika’ya gönderiyor. Gözlerini kapatıp kendini âmâ birinin yerine koyduğunu belirten Tekçe, "Kahvehaneler, dernekler, iş yerleri buralardan gazeteleri toplayabilir miyim? diye düşündüm. Katarakt ameliyatının 100 dolar olduğunu öğrencince de topladığım paraları Afrika'ya gönderiyorum." diyor.

Uluslararası yardım kuruluşu Kimse Yok Mu Derneği’nde izlediği bir sunumdan yola çıkan Tekçe’nin hayatı, topladığı gazetelerle neler yapılabileceğini öğrendiği andan itibaren değişti. Alışveriş fişlerini bile atmaya kıyamayan, her türlü kâğıdı geri dönüşüme göndererek yeşilin korunması konusuna dikkat eden Tekçe, son 7 yılda atık kâğıtları çok özel bir amaç için toplamaya başladı. Afrika’da binlerce kişinin katarak ameliyatı olamadığı için göremediğini, 100 dolar karşılığında ise bu ameliyatların yapılabildiğini öğrenen Tekçe, bir ameliyat için gerekli olan parayı toplayınca Afrika’ya gönderdi. Hedef olarak koyduğu diğer 3 ameliyat için ise harıl harıl atık gazete toplamaya başladı. Esnaf ve vatandaşların ilgisi nedeniyle hedef büyüten Tekçe, 10 Afrikalının ameliyatı için gereken masrafı karşılamak için çalışmalarını yoğunlaştırdı.

'KİMSE YOK MU'NUN PROGRAMI HAYATIMI DEĞİŞTİRDİ'

Yeşile, doğaya karşı büyük merakı olan Tekçe, amacını ve yola çıkış hikâyesini şöyle anlattı: “Emekli gelirime ek olsun diye topladığım gazeteleri bir toplayıcıya verip 3 beş kuruş para kalıyordu. Bir gün Kimse Yok Mu Derneği’nin bir programında katarakt ameliyatı yapılan Afrikalıları gördüm. Oldum olası Afrika insanına karşı bir sevgim vardı. O ameliyatları görünce beni mahvetti ve içten yaraladı. Sonra gözlerimi kapattım ve gözleri görmeyen bir insanın yerine koydum kendimi. Gözsüz olmayı hissettim. Sonra kahvehaneler, dernekler, iş yerleri buralardan gazeteleri toplayabilir miyim? diye düşündüm. Katarakt ameliyatının 100 dolar olduğunu öğrencince bunu yapabilirim deyip projemi herkese anlattım. Yolda giderken bile insanlara anlattım ve gazete toplamaya başladım.”

‘HACI HALİT HAZIR, ÇAĞIRIN GELSİN’

Tekçe, manevi olarak bir şirket kurmayı hayal ettiğini ve adını da Atık Kağıt Toplama Anonim Şirketi (Aktaş) koyacağını belirterek, “İzmit içinde gazetesi olup da bunları nereye vereceğim diyenlere sesleniyorum. Hacı Halit hazır, bekliyor. Çağırın gelsin. Şimdilik çok uzaklara gidemiyorum. Afrika benim için büyük bir hayal. Afrika insanını çok seviyorum. İnşallah projemiz gerçekleşir.” ifadesini kullandı.

‘BİR KİŞİ BİR KORUYU KURTARABİLİYORSA…’

Kesilen ağaçlar ve çöpe giden kağıtların kendisini çok etkilediğini kaydeden Tekçe, bugüne kadar topladığı kağıtlarla küçük bir koruluk kurulabilecek kadar ağacın kesilmekten kurtulduğunu öğrenince sevinci bir kat daha artmış. Kesilen ağaçları gördükçe kahrolduğunu anlatan Tekçe, “Benim topladığım kâğıtlarla aşağı yukarı ufak bir koruluk kadar, sanırım 20-30 ağaç kurtarılmış. Bir koru olursa şimdi, ileride orman olur. Bir kişi ile koru olabiliyorsa onlarca kişiden orman olur diyorum ben. Benim içim parçalanıyor. İncecik ağaçları odunluk olarak kesiyorlar. Bunlar kötü şeyler, insan acıyor üzülüyor. Yazık günah. Bir ağaç kaç senede yetişiyor? Ben hurda kâğıtları sağa sola atılmadan doğrudan hurdaya gitmesini ve ağaçların kesilmemesini istiyorum.” dedi.

CHA

28 Mart 2015 14:37
DİĞER HABERLER