Emniyet kemeri şehir içi kazalarda yüzde 45, şehirler arasında yüzde 55 koruyor

İSTANBUL (CİHAN)- Galata Köprüsü'nde emniyet kemerine dikkat çekmek için bir etkinlik düzenlendi. Programda konuşan İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Alper, Türkiye'de emniyet kemeri takma oranının Avrupa standardının altında olduğunu belirtti. Alper, "Emniyet kemeri takmanın vatandaşa şehir içi kazalarda yüzde 45, şehirlerarası olası kazalarda ise yüzde 55 daha avantaj sağlıyor. Maalesef İstanbul'da kemer takma oranı yüzde 47, şehirlerarası yollarda ise yüzde 57." dedi.

Türk Kızılayı ile Omurilik Felçlileri Derneği, Galata Köprüsü'nün Karaköy ayağında emniyet kemeriyle ilgili etkinlik düzenledi. Etkinliğe emniyet kemeri takmama sonuç yaşanan kazalarda sakat kalan vatandaşlarda katıldı. Etkinlikte konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, geçtiğimiz yıl Türkiye'de meydana trafik kazalarında 8 bin 700 kişi hayatını kaybettiğini, 200 bin vatandaşın ise sakat kaldığını hatırlattı.

"Emniyet kemeri kullanmama neticesinde yaşana kazalarda kalıcı sakatlıklar söz konusu olmaktadır." diyen Akar, "Biz, emniyet kemerinin kullanılmasının daha iyi denetlenmesini, vatandaşlarımızın mutlak surette emniyet kemeri kullanılmasını, yasa koyucularımızın emniyet kemeriyle alakalı trafik kanununun 2918 maddesinin 78. bendinde öngörülen cezaların artırılmasını ve bu konuyla alakalı istisnanın kalmamasını, emniyet kemeri kullanmayan herhangi bir şoförün Türkiye'de kalmamasını, emniyet kemeri düzeneği olmayan araçların trafikten men edilmesini yasa koşucularımızdan yüze meclisimizden rica ediyor ve istiyoruz." dedi.

'EMNİYET KEMERİ TAKMA ORANI YÜZDE 57'

Trafikten sorumlu İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Alper ise kemer takmanın önemine işaret ederek emniyet kemeri takmanın vatandaşa şehir içi kazalarda yüzde 45 ve şehirlerarası olası kazalarda ise yüzde 55 daha avantaj sağladığını belirtti.

Alper, "Ama maalesef emniyet kemeri takma oranımız, daha Avrupa standardı düzeyine çıkamadı. İstanbul'da kemer takma oranı yüzde 47, şehirlerarası yollarda ise yüzde 57. Biz bu oranı daha da yükseğe çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu

Emniyet kemeri takmamanın cezasını 88 lira olduğunu hatırlatan Alper, 2014'te 162 bin sürücüye emniyet kemeri takmama cezasını kesildiğini hatırlattı.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş üyelerinin arasında en fazla olanın trafik kazası geçirenler olduğunu bunun çoğunun da emniyet kemeri kullanmayanlar oluşturduğunu kaydetti.

Öte yandan kimi sürücülerin emniyet kemeri takmama alarmını devre dışı bırakma adına kemeri arkadan takmasının veya yedek kemer başlığı yerleştirmenin kişilerin kendisini kandırmaktan ve hayatını tehlikeye atmaktan başka bir şey olmadığına da dikkat çekildi.

'İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI'

Konuşmalardan sonra emniyet kemeri takmama konusunda daha caydırıcı önlemlerin alınması amacıyla imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya ilk imzayı etkinliğe katılanlar attı. İmza kampanyasında emniyet kemeri takmama nedeniyle geçirdikleri trafik kazasında sakatlanarak tekerlekli sandalye bağlı kalan Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkan Yardımcısı Semra Çetinkaya, şu anda emniyet kemeri takmamamın bedelini ödediğini belirterek başından geçen kazayı anlattı.

Etkinlikte sonra görevli trafik polisleri İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Alper'in de katılımıyla emniyet kemeri denetimi yaptı. Denetimlerde emniyet kemeri takmayan sürücülere gerekli uyarılar yapıldı ve ceza kesildi.

Uygulamayı değerlendiren vatandaşlar, araç kullanırken emniyet kemeri takmak gerektiğini ve uygulamayı yerinde bulduklarını söyledi.
CİHAN
16 Şubat 2015 14:02
DİĞER HABERLER