EMO: Haber alma özgürlüğü tutsak

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) yönetimi, gazetecilerin tutuklanmasıyla bizzat halkın haber alma özgürlüğü ve gazetecilik mesleğinin tutsak edildiğini bildirdi.

EMO'dan yapılan açıklamada, gazetelere ve gazetecilere yönelik baskı, gazetecilerin işten attırılması, yandaş basın yaratılması, medya kuruluşlarına el konulması, kayyum atama, vergi vb. araçlarla basın kuruluşları üzerinde oluşturulmaya çalışılan iktidar egemenliğinin, bugün yargı nezdinde gazetecilerin tutuklanması düzeyine vardırıldığını kaydetti. Cumhuriyet Gazetesi'nden Can Dündar'ın MİT TIR'larıyla silah taşındığını belgeleyen haberi ve Erdem Gül'ün IŞİD kampına cihatçı taşındığına ilişkin haberi nedeniyle tutuklanmasını protesto için açıklama yapan EMO yönetimi şunları dile getirdi:
"Ne meşru zeminde, ne hukuki temelde, ne siyasal anlamda kabul edilebilir olan bu kararı tanımıyoruz. Suçluların değil, kamuoyunu bilgilendirmek üzere görevlerini yapan gazetecilerin yargılandıkları ve tutuklandıkları bir adalet sistemini reddediyoruz.
TIR'larda önce gıda yardımı taşındığını söylediler. Bu yalanı başka bir yalanla örtmeye kalktılar. Silahların Türkmenlere gittiğini söylediler. Bunun da yalan olduğunun ortaya çıkması üzerine, haber yapan gazetecileri 'vatana ihanet' ile suçladılar. Yalanladıkları haberlerin doğruluğunun kanıtı, bizzat Can Dündar ve Erdem Gül aleyhine açılan davanın kendisidir. Sahte dedikleri görüntülerle ilgili olarak 'devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme', 'siyasi ve askeri casusluk', 'gizli kalması gereken bilgileri açıklama', 'terör örgütünün propagandasını yapma' suçlamalarıyla soruşturma açtılar."

Açıklamada, yargılama sürecinde mahkeme koridorlarının dahi gazetecilere, milletvekillerine kapatıldığına işaret edilerek, "Mahkeme önünde bekleyen Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına ve milletvekillerine özel güvenlik eliyle saldırıldı. Polis devleti uygulamalarını aşan görüntüler altında 'talimatlı adalet' hükmü verildi. Özgür bir basının, güvenilir bir adalet sisteminin olmadığı bir ülkede ne demokrasiden, ne hukuktan, ne yargı bağımsızlığından, ne de insanların can güvenliğinden söz edilebilir. Böyle bir ortamda kamunun kendi haklarını korumak için harekete geçmesi kaçınılmazdır. Bu diktatörlük ortamına karşısında tüm emek ve demokrasi güçlerinin bir arada durması zorunludur." denildi.

Elektrik Mühendisleri Odası olarak başta Can Dündar ve Erdem Gül olmak üzere Cumhuriyet Gazetesi'nin, basın özgürlüğünün, halkın haber alma hakkının yanında oldukları bildirilen açıklamada, "Bu kararı tanımıyoruz. Tüm baskılara karşın üst mahkemenin yapılacak itirazı kabul ederek, tutsak edilen halkın haber alma özgürlüğünün ve gazetecilerin salıverilmesini bekliyoruz." ifadelerine yer verildi. CİHAN
27 Kasım 2015 11:39
DİĞER HABERLER