'Emsali görülmemiş' rapor yazdılar

'Emsali görülmemiş' rapor yazdılar
Başta Avrupa Birliği kurumları olmak üzere milletlerarası kurumların referans olarak kabul ettiği Uluslararası Af Örgütü (UAÖ), Türk hükümetinin insan hakları performansını çok sert ifadelerle eleştirdi.
UAÖ, Türkiye'nin insan hakları karnesinin değerlendirildiği bütün kategorilerde geriye gittiği tespiti yaptı. Gazeteciler Hidayet Karaca, Mehmet Baransu, Can Dündar, Erdem Gül'ün hala hapiste olduğunu, STV'nin 13 kanalının susturulduğunu, İPEK medya grubuna el konulduğunu, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğünü not eden rapor, basın üzerinde ‘görülmemiş' baskı uygulandığını kaydetti. AB'yi de sert ifadelerle eleştiren UAÖ, bütün dünyada insan haklarına yönelik saldırıların ‘emsali görülmemiş' boyutlara ulaştığını belirtti.

Bugün yıllık insan hakları raporunu yayınlayan UAÖ, 4 sayfa ayırdığı Türkiye kısmında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştirerek, Kürt meselesi, yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı, ifade ve basın hürriyeti gibi alanlarda ülkenin gerilediği tespiti yaptı.

'Zaten bağımsızlığını kaybeden yargı daha da kötüye gitti'

Yıl boyunca devam eden keyfi hakim ve savcı atamalarının ‘zaten' bağımsızlık ve tarafsızlığını kaybeden yargının durumunu daha da kötüleştirdiğini kaydeden rapor, Sulh Ceza Hakimliklerinin hükümetin kontrolüne girdiğine işaret etti.

İnsan hakları dünya çapında saldırı altında

Uluslararası Af Örgütü raporda, dünya çapında insan haklarının tehlikede olduğu yönünde uyarıda bulunuldu. 160 ülkede var olan insan hakları ihlallerini değerlendiren örgüt, "Bu yıl insanların temel hak ve özgürlüklerinin küresel saldırı altında olduğu, hükümetlerin yüzsüzce uluslararası hukuk kurallarını çiğnediği ve insan haklarını korumayı amaçlayan kuruluşların kasten sarsıldığı bir yıla şahit olduk. Sadece haklarımız değil aynı zamanda onları koruyan hukuk ve sistemi de tehlikede. 70 yılı aşkın süren yoğun çalışma ve ilerleme risk altında." ifadelerini kullandı.

Raporda ayrıca, aralarında başta Rusya, Tayland, Burundi, İsrail gibi 122 ülkede uluslararası hukuk kurallarının ihlal edilmesinin yanı sıra ulusal boyutta da kişilere işkence ve kötü muamelede bulunduğu belirtildi. 30'dan fazla ülkenin sığınmacı olarak gelenleri ülkelerine geri dönmeleri için zorladığı, en az 19 ülkede ise silahlı güçler veya hükümetler tarafından savaş suçu işlendiği ifade edildi.

Zaman
24 Şubat 2016 12:25
DİĞER HABERLER