Avrupa Parlamentosu, bazı üye ülkelerin yatırım karşılığında vatandaşlık veya oturum izni verdikleri "altın vize" programlarının “kara para aklama endişesiyle” sonlandırılması için baskısını artırırken, bu konuda en fazla eleştiri alan ülkelerin başında Yunanistan, Malta ve Kıbrıs Rum Kesimi geliyor.
Euronews'ten
Rahmi Gündüz'ün haberine göre mali krizi aşabilmek için yabancı sermayenin ülkeye girişine ihtiyacı olan Yunanistan’da, “altın vizeyi” almak, Malta ve Kıbrıs Rum Kesimi’ne göre çok daha kolay. Yunanistan’da “altın vizenin” en fazla taliplileri Ruslar, Çinliler ve Türkler.
Yunanistan'da en az 250 bin euro değerinde emlak veya 400 bin euro devlet tahvili ile borsada hisse alanlara, kendisi ve ailesi için tüm AB ülkelerinde geçerli olan vize veriliyor.
Yunanistan’da iktidar, ülkeye sermeye girişini artırabilmek için daha önce en az 250 bin euro tutarındaki emlak alma koşulunun yanı sıra minimum 400 bin euro'luk devlet tahvili ve hisse senedi alanları da kapsayacak şekilde bu uygulamayı genişletti.
AB ülkelerinde Kıbrıs Rum Kesimi’nde 2 milyon Euro, Malta’da 1,2 milyon Euro ve Portekiz’de 500 bin Euro değerinde emlak alanlar kendileri ve aileleri için “altın vize” alabiliyor.
AB, kara para trafiğinden endişeli
Avrupa Parlamentosu’nun, AB’ye üye ülkelerdeki vergi skandalları sonrasında mali suçları incelemek üzere kurduğu özel komitenin, Strasbourg'daki Genel Kurul oturumunda 26 Mart’ta kabul edilen raporu, “altın vize” ile ilgili uygulamaya son verilmesi çağrısı yapıldı.
Raporda, AB üyesi ülkelerin, yatırım karşılığında vatandaşlık veya oturma izni verdikleri "altın vize” uygulamasıyla vergi kaçakçılığı ve kara para aklama ile mücadelenin zayıflatıldığı görüşü dile getirildi.