Bilim adamları, avını bir milisaniyeden daha kısa bir süre içinde midesine indiren etobur bitki keşfetti.
Su altında yaşayan Utricularia adlı bitkinin, bilinen en hızlı etobur türdeşinden 200 kat daha süratli avlandığı ortaya çıktı.
Fransız Grenoble ile Alman Freiburg üniversitelerinden bilim adamlarının ortak araştırmasına göre, Utricularia, etobur Venüs Sinek Kapanı bitkisinden 200 kat daha hızlı. Bitkinin bir milisaniyeden (saniyenin binde biri) daha kısa zamanda avını içine çekerken kullandığı emiş gücü, yer çekiminin yaklaşık 600 katı. İnsan gözünün takip edemediği avlanma, ancak laboratuar ortamında ve ileri teknoloji ürünü yavaş çekim teknikleriyle izlenebiliyor. Venüs Sinek Kapanı ise ancak 100 milisaniyede hareket edebiliyor ve yerçekiminin 12 -14 katı emiş gücü uygulayabiliyor.
Grenoble Üniversitesi’nden Philippe Marmottant, “Nasıl bu kadar süratli hareket ettiğini anlamak istiyoruz. Neredeyse bu hızı tanımlayabilecek bir ölçü birimi yok. Avının kaçmasını imkansız kılan bir emiş gücü sağlıyor” dedi.
Utricularia, tam anlamıyla suyun içinde yaşayan etobur bitki türü Bladderwort’lerden biri. Dünya üzerinde 220’yi aşkın Bladderwort türü bulunuyor. Bu bitkiler, torba benzeri tuzaklar kullanarak su pireleri ve tek hücreli canlılar gibi küçük organizmaları yakalıyor ve besleniyor. Avlarını, üzerlerinde yer alan ve birer sensör görevi üstlenen hassas tüyler sayesinde hissedip saldırıyor.
Grenoble ve Freiburg üniversitelerinin incelemesi, biyolojik araştırmalara yer veren ‘Proceedings of the Royal Society B’ dergisinde yayınlandı.