Yabancı sermayenin cazibe merkezi haline gelen Türkiye, ticarî zirvelerin de gözde ülkesi oldu. Bunun en son örneği havacılıkta yaşandı.
62 yıllık maziye sahip Uluslararası Havayolu Taşımacılığı Birliği IATA yıllık genel kurul toplantısını ilk kez Türkiye'de yapmaya karar verdi. Bu çerçevede 31 Mayıs-3 Haziran 2008 tarihleri arasında dünya havacılığının kalbi İstanbul'da atacak. Zirveye aralarında Lufthansa, British Airways ve Air France'ın da bulunduğu 400 milyar dolarlık pastayı yöneten havayolu şirketlerinin CEO'ları katılıyor. Toplantının ev sahipliğini üstlenen THY'nin Genel Müdürü Temel Kotil, "30 yıl daha size sıra gelmez deniyordu, bundan birkaç yıl önce. Ülkemizin geldiği noktayı gördüler ve bizi tercih ettiler. Bu sayede dünya sivil havacılığına imzamızı atacağız." diyor. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Başkanı Şahabettin Bolukçu da 400 medya mensubunun takip edeceği toplantının ülke tanıtımına sağlayacağı katkıyı şu sözlerle özetliyor: "Televizyonlarda, gazete ve dergilerde ülkemizden söz eden haberler yer alacak. Bu da en az 100 milyon dolarlık reklama bedel bir tanıtım anlamına gelir." IATA'nın genel kurulları için 'havacılığın en prestijli toplantısı' nitelendirmesi yapılırken, zirvenin yapıldığı ülkede havacılıkta önemli gelişmeler kaydediliyor. 2008'deki toplantı vesilesi ile pek çok havayolu şirketinin yöneticisi ve pilotları Türkiye'yi ilk kez yakından tanıma fırsatı bulacak. Ülkeler ev sahipliği için kıyasıya yarışırken, Türkiye'nin elde ettiği başarının temelinde 2003'ten bu yana uygulanan etkin lobiciliğin payı büyük. 2003'te Washington DC'de yapılan toplantıda İstanbul fikrini gündeme taşıyan Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, sonraki yıllarda ısrarını sürdürdüğünü ve geçen yıl Kanada Vancouver'da ipi göğüslediklerini aktarıyor.
THY Genel Müdürü Temel Kotil, Zaman Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'yı ziyaretinde, IATA yönetiminin, tanıtım çalışmaları kadar Türkiye'nin ekonominin diğer alanlarında olduğu gibi havayolu taşımacılığında kat ettiği mesafeden çok etkilendiğini kaydetti. Buna göre Kotil'e Air France'ın CEO'su 'Size otuz yıl daha sıra gelmez' demiş. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı 5 dakikalık tanıtım filmi ile yolcu ve uçak sayısındaki artış yönetim kurulundan alkış almış. Geçen yıl Türkiye'de dört önemli toplantı düzenleyerek bir anlamda zirvenin önünü açtıklarını belirten Kotil, "Özellikle THY ve özel havayollarındaki gelişmeler, Türk sivil havacılığındaki reform niteliğindeki uygulamalarla dikkatleri üzerimizde topladık. Bu sayede 2008'deki Genel Kurul Toplantısı'nın Türkiye'de yapılmasını sağladık. Bir anlamda başarı hikâyemizi ödüllendirdiler. Yeni işbirliklerine zemin hazırlanacağından dolayı büyük bir heyecan ve mutluluk yaşıyoruz." diyor. Kotil, organizasyonun birlik tarafından yapılacak tanıtım çalışmaları ve naklen yayınlarla 'muazzam bir reklam değeri' olacağını vurguluyor. Şirket olarak, son dört yılda yüzde 20 büyüyerek, hizmet kalitesinde bir numara olmayı ilke edindiklerini ifade ederek, "Dünya havacılığına zengin tarihi tecrübemiz, kültürel çeşitliliğimizle çok şey katacağımıza inanıyor, ilk kez Türkiye'de yapılacak olan toplantıda havacılığın patronlarını ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyoruz." diye konuşuyor.
Yeni uçak seferleri yolda
Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Başkanı ve Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, THY, Onur Air, Atlasjet ve Pegasus Havayolları'nın IATA üyesi olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin 'birlik'te önemli bir konuma geldiğini bildiriyor. Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat, ülke tanıtımına büyük katkı sağlayacak toplantının İstanbul'da yapılmasını sağlayanlara teşekkür etti. Türkiye açısından büyük bir referans olacağını söyleyen İzair Genel Müdürü Gürol Yüksel ise "Havayolu şirketleri havalimanlarımızı yakından görerek uçuş planı yapabilecek. Organizasyon, kongre turizmine de büyük ivme kazandıracak." şeklinde konuşuyor. Türkiye Havayolu Pilotları Derneği İkinci Başkanı Kaptan Pilot Altay Yıldırım, milyon dolarlara bedel tanıtıma bu sayede imza atılacağına dikkat çekiyor. Gelecek yılki toplantıya, 270 havayolu şirketinin genel müdürü, Boeing ve Airbus gibi uçak imalatçıları, alt sektörlere hizmet verenler, bilgisayar teknisyenleri gibi 2 bin uzman, organizasyonu takip edecek 400 medya kuruluşu ve katılımcıların aileleri gelecek.
140 ülkeden 270 üyesi var
Merkezi Montreal'deki (Kanada) IATA, havayolu şirketlerinin uluslararası seviyede en etkin kuruluşu olarak biliniyor. Emniyetli, güvenli ve ekonomik hava ulaşımını sağlayabilmek amacıyla 1945'te Havana'da (Küba) kurulan birliğin, 140 ülkeden 270'in üzerinde üyesi bulunuyor. Birliğin 63. Genel Kurul Toplantısı 2 Haziran'da Kanada'nın Vancouver şehrinde düzenlenmişti. Toplantıya 270'in üzerinde havayolu şirketinin genel müdürü, 700'ün üzerinde şirket yöneticisi ve davetli iştirak etmişti. Türkiye'yi ise THY Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Candan Karlıtekin ve 2006'da IATA Yönetim Kurulu'na seçilen THY Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil temsil etmişti.
Türk havacılığının kalitesi tescillendi
"Türkiye'ye daha 30 yıl sıra gelmez" denilen havacılık sektörü-nün en prestijli toplantısının İstanbul'da yapılmasına karar verildi. 400 milyar dolarlık ciroya sahip havayolu şirketlerinin CEO'larının geleceği zirve için ülkeler arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı. Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, "Ülkemizin geldiği seviyeyi kabul ettiler." derken Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Başkanı Şahabettin Bolukçu, 2008'deki zirvenin 100 milyon dolarlık reklama bedel olduğunu söylüyor.
Turhan Bozkurt - Mustafa Gün