'Enerjide dışa bağımlı ülkeler gelirinin büyük kısmını kaybediyor'

'Enerjide dışa bağımlı ülkeler gelirinin büyük kısmını kaybediyor'
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Çukurova Üniversitesi Enerji Komisyonu Üyesi Doç. Dr. Mehmet Karakılçık, nüfustaki artışla birlikte enerjiye olan talebin her geçen gün arttığını, bu konuda dışa bağımlı ülkelerin gelir kaynaklarının önemli bir kısmını kaybettiğini ifade etti. Dr. Karakılçık, birçok ülkenin cari açığını kapatabilmek için rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla faydalanmayı amaçladığını söyledi.

Enerji verimliliğini artırmaya yönelik çalışmaları değerlendiren Doç. Dr. Karakılçık, enerjide tasarrufun, en verimli şekilde kullanılması ve çevre dostu olması ile mümkün olduğunu vurguladı. Karakılçık, "Dünyada ve ülkemizde kullanılan enerji kaynakları ve enerji çevrim sistemleri birbirine benzemekle birlikte, kaynak türü ve çevrim sisteminin seçimi konusu tamamen her ülkenin kendi enerji stratejisine bağlı olarak değişmektedir." dedi.

Türkiye'nin de kendi gerçekleri doğrultusunda geliştirdiği enerji stratejisinin bulunduğunu hatırlatan Karakılçık, şöyle dedi: "Bu strateji, kamu ve özel kurumların enerji ihtiyacını karşılamak için enerji kaynağı ve sistem seçiminde etkili. Ham petrol ve doğal gaz gibi önemli stratejik enerji kaynaklarının enerji boru hatlarıyla ülkemizden geçirilmesi bu stratejilerden birisidir. Bunlardan azami ölçüde yararlanabiliyor olmamız, ülke stratejisi ve ekonomisi bakımından önemlidir. Özellikle, ülkemizde enerji kullanımında doğalgaz çevrim sistemleri oldukça önemli bir hale gelmiştir."

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ'NİN ENERJİ POLİTİKASI

Çukurova Üniversitesi yönetimine, enerjide tasarrufu ve kendi enerjisini üretmesi için temiz ve alternatif enerji kaynaklarından yararlanılması konusunda, bölgede öncü bir rol üstlenmesi için çeşitli öneriler sunulduğunu belirten Doç. Dr. Karakılçık, Çukurova Üniversitesi'nin enerji politikası hakkında şu bilgileri verdi:

"Öneriler Çukurova Üniversitesi yönetimi tarafından dikkate alınmış ve kullanılmakta olan enerji sistemleri ve bu sistemlerde kullanılan enerji kaynaklarının verimli hale getirilebilmesi için 2013 yılı bahar döneminde öğretim üyelerinden bir enerji komisyonu oluşturuldu. 6-7 aylık bir çalışma sonucunda ülke ve bölge gerçekleriyle örtüşen ve kamu yasa ve yönetmelikleri doğrultusunda en uygun kaynak ve sistemler belirlenmeye çalışıldı. Çukurova Üniversitesi'nde kullanılan enerji kaynağı, çevrim sistemleri ile enerji kullanan tüm birimlerin enerji etüdü yapılması, eski, verimsiz ve ekonomik olmayan sistemlerin yenilenmesi ve yapılacak yeni binaların yalıtımlı olması önerildi. ÇÜ Enerji Komisyonu Raporu doğrultusunda, üniversite yönetimi harekete geçti ve acil olarak çok verimsiz olan ve yakıt olarak fueloil 4 (Kalyak) kullanan 40 yıllık ısıtma sistemi yerine, daha temiz ve ekonomik olan doğalgaz yakıt sistemiyle çalışan gaz-ısı çevrim sistemlerine geçildi."


Cihan CİHAN
26 Şubat 2016 14:42
DİĞER HABERLER