Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye, adeta yurtdışına servet ödüyor. Buna rağmen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın yüzde 100 yerli sermayeli Koza Holding'in çıkardığı petrolü almak yerine İran, Rusya ve Irak gibi ülkelerden ithalat yapılıyor.
Koza İpek Grubu'nun yaptığı petrol arama çalışmalarıyla Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının azalması için uğraş verdiği ortaya çıktı. Bugün'ün haberine göre, Koza Holding'in bu çabalarının paralel safsatası nedeniyle sonuçsuz kaldığı belirlendi.
Bugün'den Hasan Ünal'ın haberine
göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), bir Türk şirketten petrol almak yerine yurtdışından ithalatı seçerek milli servetin yurtdışına çıkmasını tercih etti. Yapılanların milli menfaatlere aykırı olduğunu vurgulayan siyasiler, yargının bu durumla ilgili derhal harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.
TPAO, Koza'dan petrol almadı
Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, BUGÜN TV'de bağlandığı canlı yayında anlattıkları ile izleyenleri şoke etti. İpek Koza Holding'in Türkiye'de petrol keşfettiğine dikkat çeken Akın İpek, “Türkiye'de kaç tane keşfeden şirket var? TPAO bizim ürettiğimiz petrolü almıyor. Ülkeye katma değer sağlasın dedik ama ikna edemedik. Türk şirketinin çıkardığı petrolü almama gibi bir akıl tutulmasıyla karşı karşıyayız” dedi. Türkiye geçen yıl 32,55 milyon ton petrol ithalatı gerçekleştirdi. Bunun 17,47 milyon tonluk kısmını ham petrol ithalatı oluşturdu. Petrol ithalatında sıralama Irak, İran, Rusya Federasyonu, Hindistan ve İsrail olarak şekilleniyor. İsrail'le yapılan petrol ticareti son yıllarda artarken, İsrail'in Türkiye'nin petrol ithalatındaki payı son aylardaki alımlarla birlikte yüzde 7'yi geçti.
Bütçenin 3'te biri enerjiye
Enerji bağımlısı bir ülke olan Türkiye, petrol ve doğalgazın yaklaşık yüzde 90'ını ithal ediyor. Türkiye, bu ithalat sonucunda yılda yaklaşık 60 milyar dolar para ödüyor. Bu meblağ yıllık 158 milyar dolar (473 milyar TL) olan Türkiye bütçesinin yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Türkiye enerji ithalatına 2011 yılında 54.1, 2012 yılında 60.1, 2013 yılında 55.9, geçen yıl ise 54,9 milyar dolar ödedİ.
Yargı harekete geçmeli
Normal işleyen bir hukuk sisteminde ulusal çıkarları ihlal eden eylemlere karşı yargı mekanizmasının hemen devreye girmesi gerektiğinin altını çizen Atilla Kart, “Bu olay, Türkiye Cumhuriyetinin herhangi bir yurttaşı tarafından suç duyurusuna konu yapılabilir. Ayrıca İpek Grubu da görev suistimali yapan kamu görevlileri ve siyasi sorumlular hakkında suç duyurusu yapabilir. Bu suiistimallerin hem anayasal hem siyasi hem de adli yaptırımları olacaktır, olmalıdır” şeklinde konuştu.
Milli menfaatlere aykırı
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, milli petrol varlıklarını kullanmak yerine yabancıların petrolünü kullanmanın iktidarın siyasi zihniyetini ortaya koyduğunu belirtti. Her yıl yapılan 60 milyar dolarlık enerji ithalatını azaltmanın yolunun yerli kaynaklara yönelmekten geçtiğini ifade eden Vural, “Kendi rezervlerimizi kullanmamız, milli kaynaklarımızı oluşturmamız gerekiyor. Yerli kaynakları tercih etmeyip yabancı kaynakları tercih edenler, milli menfaatlerimize halel getiriyorlar.
Yapılanlar, milli kaynakların kullanılmasını, rezervlerin keşfini, üretilmesini köstekleyecek bir politikadır. Bundan sonra kim acaba Türkiye'de petrol arayabilir? Bu politikalar Türkiye'deki petrol kaynaklarımızın kullanılmasını engelleyen, tamamen yabancıların menfaatine çalışan zihniyetin tezahürüdür” dedi.
Husumet ülkeye zarar veriyor
CHP eski Milletvekili Atilla Kart hükümetin husumet ve intikam duygularıyla hareket ettiğini gösteren çok dramatik bir olayla karşı karşıya bulunulduğuna vurgu yaptı. “Husumet ve intikam duyguları hükümetin gözünü öylesine karartmıştır ki doğal kaynaklarımızı ulusal çıkarlarımız doğrultusunda kullanmaktan vazgeçmeyi bile göze alabilmektedir. Enerji konusundaki dışa bağımlılığımız göz önüne alındığında hükümetin husumet ve intikam duygularının ulusal çıkarlara zarar verecek boyutlara ulaştığı ve bu durumun vatanseverlikle bağdaşmadığı görülmektedir” diye konuştu.