Şirketlerin bir çoğunun hedef sektör olarak listesine aldığı ya da yatırıma soyunduğu enerji de hareketli günler yaşanıyor.
2020 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 7 civarında artması beklenen enerji talebini karşılamak için yatırım kararı alan yerli firmalarla yabancı yatırımcılar arasındaki görüşme trafiği sıkıştı. Enerji konusunda dünyanın en büyük firmalarının Türkiye'yi sıkı takibe aldığını belirten uzmanlar, yabancı yatırımcıların yerli firmaların enerji projeleri ile ilgili çalışmalarının bir dengeye oturtması ile birlikte Türkiye'ye akın edeceğini söylüyor.
Enerji konusunda faaliyet gösteren ve yeni yatırımlara imza atmaya hazırlanan Sabancı, Zorlu, Borusan, Sanko, Polat, Alarko, Doğuş, Doğan, Anadolu gibi Türkiye'nin dev kuruluşları yabancı ortaklık görüşmelerine hız verdi. Türkiye'nin 10-15 yıl sonra enerji ihtiyacının katlanacak. 2020 yılına kadar enerji sektöründe ihtiyaç duyulan toplam yatırım miktarı 130 milyar dolar. Bu fırsatı kaçırmak istemeyen firmalar enerji yatırımları için kolları sıvadı. Nükleerden rüzgara kadar enerjinin her alanında iddialı projeler üzerinde çalışılıyor. Hemen hemen bütün firmalar yatırımların büyüklüğü nedeniyle yabancı ortaklığa da sıcak bakıyor.
Bu alanın iddialı şirketlerinden Sanko Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, "Türkiye'nin su akan her bölgesine yönelik enerji projemiz var" dedi.
Enerji sektöründe Doğan Holding, Doğuş Holding, Unit Investment ve Anadolu Grubu'nun işbirliğiyle kurulan ve kısa adı "UDDA" olan ortak girişim grubu da iddialı. Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, konsorsiyumun elektrik üretim ve dağıtımının özelleştirilmesi, hidroelektrik, rüzgar ve nükleer santral projeleriyle ilgilendiğini ifade etti.
Enerji sektöründe 1998'den beri faaliyet gösteren Polat Holding'in Enerji Grubu Başkanı Zeki Aybar Eriş ise, rüzgar santralı konusunda 500 milyon euroluk yatırım yapmayı planladıklarını belirtti. Eriş, "Önümüzdeki yıl 350 MW'lık yatırıma daha başlayacağız. Bu yatırımları 2010'a kadar tamamlayıp daha sonra da yılda 150-200 MW'lık yatırım yapmayı planlıyoruz" dedi.
Boru deyince akla gelen ilk şirket olan Borusan da enerjiyi ana faaliyet konuları arasına aldı. Borusan Holding'in CEO'su Agah Uğur, 500 MW'lık hidroelektrik santralı yatırımı için yaklaşık 750 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını kaydetti. Uğur, nükleer santral işine girmeyeceklerini ama elektrik dağıtımı özelleştirmeleri ile ilgilendiklerini anlattı.
Türkiye'de enerji sektöründe yatırım yapan ilk şirketlerden biri olduklarını ifade eden Alarko Holding Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu da nükleerde know how açısından yabancı ortağın şart olduğunu ama diğer yatırım konularında yabancı ortak olsun veya olmasın kendilerinin yatırım yapacaklarını ifade etti.
"Nükleer santralın Türkiye'deki en doğru adresi biziz" diyen Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Selahattin Hakman, bunun nedenini şöyle açıkladı: "Çünkü mali gücümüz ve kalite ile özdeşleşen bir kurum olarak nükleeri ancak bizim gibi bir kuruluş yapabilir." Enerji sektöründe en aktif çalışan gruplardan biri de Zorlu Holding Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur da oldukça iddialı. Nükleer santral ile ilgili bugüne kadar hükümet nezdinde yapılan tüm toplantılara katıldıklarını ifade eden Bursa, bu konuda ciddi bir yatırımcı alternatifi olarak yabancı yatırımcılarla müzakere içinde olacaklarını açıkladıklarını vurguladı.
Sanko
1-1.2 milyar dolar olarak öngördükleri enerji yatırımını rüzgar projeleri nedeniyle 2 milyar dolara yükseltti. Adana'da Yedigöze Barajı'nın inşaatına başladı. Nükleere girmeyecek. Hidroelektrik ve rüzgar için yabancı firmayla ortaklık kurabilir.
UDDA
Elektrik üretim ve dağıtımının özelleştirilmesi, hidroelektrik, rüzgar ve nükleer santral projeleriyle ilgileniyor. Özellikle nükleer santral gibi know how gerektiren bir yatırım konusunda deneyimi olan yabancı bir ortak arayışı peşinde.
Polat
Rüzgar santralı konusunda 500 milyon euroluk yatırım yapmayı planlıyor. Hedefi 2010'a kadar 400 MW'lık kurulu güce ulaşmak. Ayrıca elektrik dağıtım özelleştirmesi ve nükleerle de ilgili. Avrupalı bir enerji firmalarıyla ortaklık konusunda görüşüyor.
Borusan
Hollanda merkezli Türk yatırım fonu Brightwell Holdings BV'nin iştiraklerinden Maya Enerji'nin yüzde 70'ini satın aldı. 500 MW'lık hidroelektrik santralı için 750 milyon dolarlık yatırım yapacak. Yerli veya yabancı ortak düşünüyor.
Alarko
Üç aşamalı hedefi var: İlki 1000 MW, ikincisi 2500, üçüncüsi 5 bin MW kurulu güce ulaşmak. Enerjinin tüm alanlarında olacak. Nükleer için Avrupa ve Amerika'dan yabancı firmalarla görüşüyor. Yatırım planı ilk etapta 1.4 milyar dolar.
Sabancı
Önümüzdeki yıl içinde 1 doğalgaz, 1 kömür, 8 adet de hidroelektrik santralının temelini atmayı planlıyor. Nükleer konusunda çok iddialı. Yakın bir zaman içinde nükleer santral konusunda yabancı bir ortaklığa imza atacak.
Zorlu
Enerjinin tüm alanlarında yatırım planlıyor. Ayrıca yurtdışında da yatırımları devam edecek. Moskova'da iki doğalgaz santralının temelini attı. İsrail'de de 4 santral için çalışma yapıyor. Pakistan'da ise rüzgar santralı kuracak.
REFERANS