Engelliler için şarjı bitince yolda bırakmayan tekerlekli sandalye geliştirdiler

Üniversiteli gençler elektrikli sandalyelerin şarjının bittiği zaman engellilerin yollarda kalmaması için yeni bir proje geliştirdi. Burslarını da katarak bin 500 liraya mal edilen 'Ateş böceği' adı verilen elektrikli tekerlekli sandalye hem akü ile hem de manuel kullanılabiliniyor.

Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulu öğrencileri, engellilerin tekerlekli sandalyelerini elektrikli araca dönüştüren projeleri ile pratik ve kullanışlı bir çözüm geliştirdi. Otomotiv Bölümü öğrencilerinin geliştirdikleri projede tekerlekli sandalye ile elektrikli engelli aracı birleştirildi. Elektrikli araç kullanan engelli vatandaşların yaşadığı şarj sorununa pratik çözüm sunan üniversite öğrencileri, 'Ateş Böceği' ismini verdikleri proje ile hem elektrikli hem de manuel kullanım imkanı sunuyor.

Engelli bir vatandaşın kimseden yardım almadan kolayca söküp takabileceği Ateş Böceği, normal bir tekerlekli sandalyeyi istenildiği anda elektrikli araca çeviriyor. Tekerlekli sandalye, ön tarafına takılan düzenek ile elektrikli araca dönüşüyor. Yaklaşık 40 km hız yapabilen araç, şarjı bittiğinde ön kısmı çıkarılarak şarj ediliyor ve engelli vatandaş şarj esnasında araçsız kalmadan tekerlekli sandalyeyi manuel olarak kullanabiliyor.

'PROJEYİ BURSLARIMIZLA YAPTIK'

Hitit Üniversitesi MYO Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölüm Başkanı Derviş Erol koordinasyonunda yapılan projeyi, öğrenciler Ramazan Taner Alkan, Emre Kaya, Sezgin Türk ve Buğra Koçak geliştirdi. Öğrencilerden Ramazan Taner Alkan, aracın ateş böceğine benzemesi nedeniyle projeye 'Ateş Böceği' ismini verdiklerini söyledi. Üç aylık bir çalışma sonucu geliştirdikleri projeyi bin 500 liraya tamamladıklarını anlatan Alkan, "Projeye başlarken destek bulamadığımız için gerekli malzemeleri burslarımızla aldık. Ayrıca Çorum'daki bazı esnaflardan da destek aldık." dedi.

'SERİ ÜRETİMİNİN YAPILMASINI İSTİYORLAR'

Her engellinin alabileceği bir araç geliştirdiklerini ifade eden Alkan, projeyi şöyle anlattı: "Ateş böceği manuel ve elektrikli olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Uzun mesafeye gideceği zaman elektrikli kısmı takarak gidebilir. Kısa mesafede ve şarjı bittiğinde normal bir tekerlekli sandalyeye dönüşen manuel kısmı kullanabilir. Günümüzde kullanılan elektrikli araçların şarjı bittiği zaman engelli kardeşlerimiz yolda kalıyor. Bizim yaptığımız projede ise ön kısmını çıkararak şarja takacak ve manuel olarak tekerlekli sandalye kısmını kullanabilecek. Bu proje sayesinde engelli kardeşlerimize büyük bir kolaylık sunacağız. Projenin maliyetli bin 500 TL. Piyasadaki elektrikli araçların fiyatına bakıldığında her engelli kardeşlerimizin alabileceği bir araç. Düşük maliyetli yüksek performanslı. Geliştirdiğimiz bu aracın seri üretiminin yapılmasını istiyoruz."

Hitit Üniversitesi'nden bir grup öğrenci de daha önce 'Civciv' isimli engelli aracıyla gündeme gelmişti. Üç tekerlekli olarak dizayn edilen araç sayesinde, engelliler elektrikli araçlarıyla 'Civciv'e binerek seyahat edebiliyor. CİHAN
27 Nisan 2015 10:46
DİĞER HABERLER