Engelliler: Örtülü ödenek yasası bir gecede geçti, biz iki aydır bekliyoruz

İSTANBUL (CİHAN)- Beyoğlu'nda eylem yapan engelliler, Ankara'da kendilerine yasa değişikliği için söz verildiğini ancak tutulmadığını söyledi. Hazırladıkları kanun teklifine olumlu bakılmasına rağmen iki aydır üzerinde hiçbir işlem yapılmadığını anlatan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Turan Hançerli, "Hiç Meclis'te konuşulmayan hiç görüşülmemiş sadece bir gecede Sayın Cumhurbaşkanı'na örtülü ödenek yasası geçti. Bundan şunu anlıyoruz ki yasaların değişmesi çok uzun süren bir şey değil. Çok zor değil." dedi.

Birçok engelli sivil toplum kuruluşunun destek verdiği engelli eylemi Tünel Meydanı'nda başladı. Slogan atan ve pankart açan engelliler, İstiklal Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Hazırladıkları kanun teklifinin dikkate alınması için gösteri yapan eylemciler, Galatasaray Lisesi önüne kadar geldi. Burada toplanan eylemciler slogan atmaya devam etti.

Grup adına basın açıklamasını Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkan Yardımcısı Turan Hançerli yaptı. Yasaların engelliye zulüm olduğunu anlatan Hançerli şöyle devam etti: "Engelliye zulüm olan kanunlar değişmedikçe uyumuyoruz, uyarıyoruz. Bu güzel ülkenin mağdur edilen, kazanılmış hakları her yeni gün budanan engelli yurttaşları olarak bir kez daha alanlardayız. Sokakta, pazarda kamusal alanda görülmesi istenmeyen engelliler yaşlılar bakıma muhtaç bireyler olarak devlet eliyle haklarımıza yapılan saldırıları haykırmak için alanlardayız. Sosyal devlet olmanın görev ve sorumluluklarını bir kez daha hatırlatmak için bakanlık yetkililerinin ve mecliste bulunan siyasi parti temsilcilerinin daha önce verdikleri fakat tutmadıkları sözleri kamuoyu ile paylaşmak için alanlardayız. Bizler 164 engelli sivil toplum kuruluşu olarak engellilerin hak kayıplarını ilgilendiren yasaların değişmesi gerektiğine inandığımız için yeni yasa tasarıları hazırladık. Engelli vatandaşlarımızın birçok alanda sorunlar yaşadığı hepimizin malumu. Bu sorunların en can acıtanlarına el uzattık. Engellilerin ve 65 yaş üstü ihtiyaçlı kişilerin gelir aldıkları 2022 sayılı yasa ile evde bakım gelirini düzenleyen 2828 sayılı yasanın değişmesi için kanun teklifi hazırladık."

Hazırladıkları teklifte gerekçeleri de yazdıklarını belirten Hançerli, "Her iki yasanın da ihtiyaç sahibi bireyin gelirini esas almak yerine aile ve akraba gelirini ölçü alması temel insan hakları belgelerine aykırı olduğunu ciddi mağduriyetler yaşandığına vurgu yaptık. Kanun tasarısını Meclisteki partilerin grup başkanvekillerine anlattık. Haklı ve yerinde buldular. Destek ve sözle Ankara'dan ayrıldık. Görüşmelerden ve bize verilen sözlerin üzerinden iki ay geçmesine rağmen beklenen yasa değişikliği Meclisin gündeminde yer bulmadı. Kanun değişikliği gerçekleşmedi. Ancak toplumda tartışmaya neden olan partilerin uzlaşamadığı karşı çıktığı muhalefet ettiği bir yasa iç güvenlik yasası geçti. Hiç mecliste konuşulmayan hiç görüşülmemiş sadece bir gecede Sayın Cumhurbaşkanı'na örtülü ödenek yasası geçti. Bundan şunu anlıyoruz ki yasaların değişmesi çok uzun süren bir şey değil. Çok zor değil. Önümüzde 7 gün var, bu yasa da değişebilir, değiştirilebilir." şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından engelli eylemciler protesto gösterisine oturarak devam etti. Grubun akşam saatlerine kadar forum ve stant açarak eyleme devam edeceği öğrenildi.
CİHAN
28 Mart 2015 14:29
DİĞER HABERLER