Kamu kurumları, artık özürlü istihdamı için ayrı ayrı sınav yapmak zorunda kalmayacak.
Yapılacak merkezi sınavla, özürlü istihdamında kadroların boş kalmasına neden olan sıkıntılar ortadan kalkacak.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan, Özürlülerin Devlet Memurluğuna Alınma Şartları İle Yapılacak Merkezi Sınav ve Kura Usulü Hakkında Yönetmelik Taslağı, Bakan Faruk Çelik'in imzasıyla Başbakanlığa gönderdi.
Mevcut uygulamada, kamu kurum ve kuruluşlarının dolu memur kadro sayılarının yüzde 3'ü oranında özürlü memur istihdam etme zorunluluğu bulunuyor. Kamu kurum ve kuruluşları özürlü personel alımı amacıyla Nisan-Mayıs, Temmuz-Ağustos ve Ekim-Kasım dönemleri olmak üzere 3 dönemde sınav açabiliyor. Bu dönemlere ilişkin sınav duyuruları ise ilgili kurumlarca Mart, Haziran ve Eylül aylarının son günü itibarıyla Devlet Personel Başkanlığında olacak şekilde gönderiliyor.
Devlet Personel Başkanlığı ise bu duyuruları Resmi Gazete ve ülke çapında tirajı yüksek bir gazetede ilan ediyor. Özürlü personel alımı amacıyla açılan sınavlar ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılıyor.
Maliye, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, ÖSYM Başkanlığı, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, Engelliler Konfederasyonu ve Sayıştay'ın görüş ve önerileri de dikkate alınarak hazırlanan yönetmelik taslağı ile kamuda özürlü istihdamında bir dizi değişiklik yapılacak.
Yönetmelik taslağına göre, Özürlü Memur Seçme Sınavı, merkezi olarak yapılacak, yerleştirmeler de bu sınava ve/veya kura usulüne göre merkezi olarak gerçekleştirilecek.
Sınav, özür grupları itibariyle orta öğretim, önlisans veya lisans düzeyinde eğitim veren kurumlardan mezun olan özürlüler için ayrı ayrı yapılacak. Kura ise devlet memuru olabilmek için asgari eğitim olan ilköğretim ve ilkokul mezunu özürlüler için uygulanacak.
Merkezi sınav, kura ve yerleştirme Devlet Personel Başkanlığı tarafından yapılacak veya Başkanlık adına bir kamu kurum veya kuruluşuna yaptırılacak.
Özürlü çalıştırma yükümlülüğü kapsamına düzenleyici ve denetleyici kurumlar da dahil edilecek.
Özürlülerce talep edilmesi halinde merkezi sınavda uygun refakatçi temin edilecek.
Merkezi sınav sonuçları 2 yıl geçerli olacak, ancak bu süre içinde yeni bir sınav yapılamaması durumunda, sınav sonuçlarının geçerliliği, bir sonraki sınava kadar devam edecek.
Yerleştirme işlemi özürlülerin kadro ve kurum tercihlerine göre yılda bir defa yapılacak. Herhangi bir kadroya yerleştirilen adaylar, iki yıl geçmedikçe başka kadrolara yerleştirilemeyecek.
Kamu kurum ve kuruluşları, bir sonraki yılda özür memur alımı yapacakları kadrolarını, atama sonucu göreve başlatılanları, göreve başlamayanları ve diğer bilgileri başkanlığa online gönderecek.
-''KAMUDA DA SIKINTI VARDI''-
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli vatandaşların çalışma hayatı içinde yer almalarının büyük önem arz ettiğini söyledi.
Engelli istihdamının artırılması adına son dönemde çeşitli önlemler alındığını ve bazı yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:
''Özel sektörde engelli istihdamında yaşanan sıkıntıların yanında kamu kurum ve kuruluşlarında da sınav yapma ve işe yerleştirme konularında bazı sıkıntılar bulunmaktaydı. Bunun yanında, işe alım usulleri ve bürokrasi nedeniyle de çeşitli sorunlar yaşanmaktaydı. Bazı kurumlar engelli çalıştırılması ve zorunlu kontenjanlarının doldurulması konusunda çeşitli zamanlarda uyarılmalarına rağmen bu konudan istenilen noktaya bir türlü gelinemiyordu. Tüm bu sıkıntıları ortadan kaldırabilmek amacıyla bakan arkadaşım Sayın Hayati Yazıcı döneminde başlatılan bir çalışma bu yönetmelikle hayat bulacak. Artık kamuda engelli istihdamı konusunda yaşanan tüm sıkıntılar sona erecek. Kamu kurum ve kuruluşları bu yönetmelikten sonra özürlü çalıştırma zorunluluğuna yönelik tüm sorumluluğunu tek elden yerine getirmiş olacak. Bu uygulamayla kurumlar da rahat bir nefes alacak.''
AA