'Entegrasyon Bakanlığı'na ihtiyacımız var'

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) önderliğinde oluşturulan 'Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu' Suriyeli misafirlerin sağlıklı bir şekilde entegrasyonu için Entegrasyon Bakanlığı kurulması çağrısında bulundu.

Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu'nun 7'nci toplantısı, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO)'nın ev sahipliğinde Gaziantep, Şanlıurfa, Osmaniye, Kahramanmaraş, Antakya, Kilis ve Osmaniye'nin ticaret ve sanayi odası başkanları ve kalkınma ajansları yöneticilerinin katılımı ile gerçekleşti.

Bugüne kadar her toplantıda bölgenin öncelikli alanları hakkında özel sunumlar ve görüşmeler yaparak farkındalık yaratmaya ve çözüm üretmeye çalışan Platform, bu kez platform üyesi tüm illerin ortak sorunu olan Suriyeli misafirler konusunu gündeme alarak, yeni kurulacak hükümette Entegrasyon Bakanlığı oluşturulması için çağrıda bulundu. Toplantı öncesi Kilis Valisi Süleyman Tapsız'ı makamında ziyaret eden oda başkanları, platformun çalışmaları hakkında bilgi vererek, Suriyeli misafirlerin entegrasyonu konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Vali ziyaretinde platformun yapısı ve çalışmaları hakkında bilgi veren GTO Başkanı Eyüp Bartık, 'Birlikte hareket etmek için çok nedenimiz var' sloganıyla yola çıktıklarını, üç ayda bir farklı ilde, farklı konuları görüşmek üzere bir araya geldiklerini belirtti. Türkiye'de misafir edilen Suriyelilerin yüzde 80'ninin platform üyesi illerde yaşadığına dikkati çeken Bartık, bu ortak sorunun çözümü için de birlikte hareket ettiklerini dile getirdi. Bartık, "Her kriz kendi fırsatını içinde barındırır. Bu durumdan en az zararla çıkmak ve fırsatlar yaratabilmek için sistemli ve koordineli politikalara ve yapılara ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.

Vali Tapsız'ı ziyaretin ardından gerçekleştirilen platformun 7'nci toplantısının açılış konuşmasını yapan Kilis TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, Suriye'de yaşananların bir insanlık dramı olduğunu söyleyerek, sonuçlarının tüm dünya ülkelerince paylaşılması gerektiğinin altını çizdi. Suriye'de devam eden savaşın ne zaman biteceğinin belli olmadığını söyleyen Öndeş, Suriye'deki savaşın sonuçlarına bağlı olarak Türkiye'nin yeni ve büyük göç dalgalarıyla karşı karşıya kalabileceği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Kilis TSO Akademik Danışmanı Prof. Dr. H. Mustafa Paksoy'un Suriyeli misafirler ile ilgili mevcut durum ve sınır ticareti modeli konulu sunumu ile devam eden toplantı, Oda başkanlarının sunumda yer alan çözüm önerileri değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler neticesinde, ülkenin bu önemli sorunun çözümüne yönelik tüm politikalar ve faaliyetlerin koordinasyonu için acilen Entegrasyon ya da Göç Bakanlığı'nın oluşturulmasının doğru olacağı konusunda görüş birliğine varıldı.

Oda başkanları, Türkiye'nin ve bölgenin coğrafi konumu dolayısıyla iç ve dış göç konusundaki hareketliliğine dikkat çekerek, oluşturulması önerilen Bakanlığın sadece Suriyelilerin entegrasyonu için değil, ülkedeki tüm iç ve dış göçe maruz kalanların toplumsal uyumu ve hakları konusunda politika geliştirme, uygulama alanlarında çalışması gerekliliğine vurgu yaptı. Yapılan değerlendirmelerde varılan bir başka önemli nokta da bölgedeki üniversitelerin akademik çalışmalarını mevcut durum analizinden öte çalışmalara yöneltebileceği konusunda oldu. Oda başkanları, göç sorununun akademisyenler için en verimli konteyner kent nasıl inşa edilirden, Türkçe öğrenimine kadar geniş bir yelpazede proje geliştirmeye elverişli bir alan olduğunu belirtti. CİHAN
22 Ekim 2015 18:18
DİĞER HABERLER