Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, enflasyonda 2016 yılında düşüş beklediklerini belirtti, enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşeceğini söyledi. Başçı, "2016 sonu enflasyon tahmini için söylediğimiz rakam aslında yüzde 5-5,5 derdik ama yüzde 6,5 olarak belirledik. Aslında o 1,5 puanlık etki asgari ücretin etkisi olarak denilebilir." dedi.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı '2016 yılında para ve kur politikası' sunumunda yaptığı konuşmada, Merkez Bankası'nın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğunu hatırlattı, bu çerçevede 2016 ve 2017 için olduğu gibi 2018 enflasyon hedefinin de Orta Vadeli Program hazırlık sürecinde hükümetle mutabakatta uyumlu olarak yüzde 5 olarak belirlendiğini söyledi.
Başçı, MB'nin hesap verme yükümlülüğünün unsuru olan belirsizlik aralığının önceki yıllarda olduğu gibi her iki yönde 2 yüzdelik puan olarak korunduğunu belirtti. Enflasyonun yıl içinde üçer aylık dönemlerin sonu itibariyle yıl sonu hedefinden 2 yüzdelik puandan fazla farklılaşması durumunda, yıl içinde enflasyon raporu ile yıl sonunda hükümete açık mektup olarak açıklanacağını söyledi.
2016 yılı başlarında düşüş sürecine girmesi beklenen enflasyonun yıl sonunda yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşmesinin öngörüldüğünü kaydetti: "Enflasyonun yüzde 5'e olması için 3 puan aşağı düşmesi gerekiyor. Enflasyonu önce yüzde 8 civarından 6.5'e indirmek, daha sonra da yüzde 5.5 ve 3. yılın sonunda yüzde 5'e ulaşmak şeklinde bir plan var, Orta Vadeli Programda (OVP) hükümetle bu konuda mutabıkız."
"CARİ AÇIK ENFLASYON ÖNÜNDE ENGEL OLMAKTAN ÇIKTI"
Cari işlemler ile ilgili çok güzel bir iyileşme olduğunu, bu konuda endişelerinin azaldığını belirten Başçı, cari açığın enflasyon önünde engel olmaktan çıktığını söyledi.
Başçı, "Cari denge yaz aylarında artık artıya geçebilecek ancak kış aylarında eksi devam edecek. Cari açıkta mevsimsellikten arındırılmış 3 aylık trendin 2 milyar dolar civarında olduğunu görüyoruz. 12 aylık cari açık hızlı bir şekilde onu takip edecek ve cari açıktaki iyileşmeye devam edecek. Rezervlerin kısa vadeli dış borçları karşılama oranı dış borç vadelerinin uzaması ile iyileşebilecektir. Uzun vadeli borçlanma cazip olmaya devam edecek. Bankacılık sektörünün yurt dışı borçlarının ağırlıklı ortalama vadesi uzamaktadır, 2013'te 44 ayken şu anda 50 ayın üzerine geldi, daha da uzama eğilimi var"
BOTAŞ'ın döviz talebi ihtiyacının geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü belirten Erdem Başçı, sakin günlerde talebi kamu bankaları tarafından karşıladıklarını söyledi. Mart ayından itibaren BOTAŞ'ın döviz talebinin daha da azalacağını vurgulayan Başçı, 2016 ilk çeyrekten itibaren döviz rezervlerinde şartlara bağlı olarak ılımlı bir artışın görülebileceğinin altını çizdi.
Başkan Başçı, "Cari açıkta toparlanmanın 4 ana faktörü: Kamuda uygulanmakta olan mali disiplin, özel sektör hane halkında basiretli borçlanma eğilimi, petrol fiyatları ve ihracatımız. İhracat ile ilgili iyi haber şu anda Avrupa'dan geliyor. Bu faktörün 2016 yılında da devam etmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
"ASGARİ ÜCRETİN ENFLASYONA ETKİSİ YÜZDE 1,5"
Asgari ücretle bazı konuların netleştiğini, sadece netleşmeyen bazı konular olduğunu belirten Başçı, asgari ücret artışının toplam talebi artırıcı etkisi olacağını söyledi.
Başçı, "Böyle hesapladığımızda bizim 2016 sonu enflasyon tahmini için söylediğimiz rakam aslında yüzde 5-5,5 derdik ama yüzde 6,5 olarak belirledik. Aslında o 1,5 puanlık etki asgari ücretin etkisi olarak denilebilir." diye konuştu.
Göreve devam edip etmeyeceği ile ilgili soru üzerine Başçı, şunları söyledi: "Geçtiğimiz günlerde Sayın Başbakan'a nezaket ziyareti yapabildik. Bu görev gerçekten zor ve önemli bir görev. Verildiği son güne kadar en iyi şekilde yapılır. Arkadaşlarımız da büyük bir fedakarlıkla ellerinden gelen katkıyı yapmaya devam ediyorlar. Görev verildiği sürece son güne kadar en iyi şekilde yapılır."
CİHAN