Erdoğan, BRICS zirvesine katılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Ekim’de Rusya’nın Kazan şehrinde düzenlenecek olan BRICS 16. zirvesine katılacak.
SAMANYOLUHABER.COM MOSKOVA


Açıklama, Rusya’nın BRICS temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov tarafından yapıldı. Ryabkov, zirve hazırlıklarına ilişkin düzenlenen bir basın toplantısında, Erdoğan’ın zirveye “outreach/BRICS plus” formatında katılacağını belirtti.

Rusya daha önce Türkiye'nin BRICS'e daimi üyelik için başvuruda bulunduğunu açıklamıştı. Zirvede üyelik müzakerelerinin de yapılması bekleniyor.

Ryabkov, BRICS'e üyelikle ilgili kararların oybirliğiyle alındığını ve Türkiye'nin gruba katılma niyetine saygı duyduklarını söyledi.

Türkiye'nin üyelik başvurusuna nasıl baktıkları sorusunu yanıtlayan Ryabkov, BRICS'te tüm kararların oybirliğiyle alındığının altını çizerek, "BRICS'le sistematik etkileşim kurmaya ilgi duyan diğer tüm ülkelerin olduğu gibi Türkiye'nin arzusuna saygıyla yaklaşıyoruz" yanıtını verdi.
Ryabkov ayrıca, Ukrayna meselesi başta olmak üzere birçok konunun en üst düzeyde ele alınacağını ve Türk liderinin katılımıyla bu konuların Kazan’da görüşüleceğini ifade etti.

Lavrov: Türkiye’nin BRICS’e katılım isteği ciddi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye’nin BRICS’e tam üyelik başvurusunun ciddiyet taşıdığını belirtmişti. 6 Eylülde Vladivostok’ta düzenlenen Doğu Ekonomik Forumu’nda Rus televizyonuna konuşan Lavrov, Türkiye’nin NATO üyeliği ve AB adaylık sürecinin BRICS ile çelişmediğini de vurgulamıştı.

Lavrov, Türkiye’nin BRICS’e katılma niyetinin ciddi olduğunu söylerken, “Bir ülkenin yönetimi belirli bir adım attığını söylediğinde, bu adımın ciddi niyetlere dayandığını varsayıyorum” ifadelerini kullandı.

Lavrov, NATO üyesi olmanın BRICS ile işbirliğine engel teşkil etmediğini de ekleyerek, BRICS için önemli olanın BM Antlaşması’nda belirtilen ülkelerin eşitliği, iç işlerine karışmama ve bağımsızlık gibi değerlerin paylaşılması olduğunu belirtti.

BRICS zirvesi, Türkiye ve Rusya arasındaki diplomatik ilişkilerde önemli bir adım olarak görülüyor.
03 Ekim 2024 19:23
DİĞER HABERLER