İtalyan Rainews 24 kanalına bir mülakat veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de darbe girişiminin ardından gerçekleştirilen tutuklama ve gözaltı işlemleriyle ilgili eleştirilere yanıt verirken, oğlu Bilal Erdoğan hakkında İtalya'da açılan soruşturmaya da değinerek "Benim oğlumla uğraşmayı bıraksın da İtalyan makamları kendi mafyasıyla uğraşsın" dedi.
BBC Türkçe'nin haberine göre Devlet televizyonu Rai'nin haber kanalı olan Rainews24 muhabiri Lucia Goracci tarafından yapılan söyleşide Erdoğan, Avrupa'yı darbe girişimine karşı yeterli derecede sert tepki vermemekle eleştirirken, tutuklama ve tasfiyeler, idam cezası, AB ile yapılan vize anlaşması gibi konularda da soruları yanıtladı.
Lucia Goracci'nin, "Türkiye'de yaşananlar karşısında İtalyan kamuoyu da dahil olmak üzere kamuoyları, 'Yalnızca bir gazetede çalışmak ya da bir üniversitede öğretmenlik yapmak hapse girmek için yeterli mi?' diye soruyor" sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi:
"Şu anda ben size çok enteresan bir örnek vereyim. Şu anda İtalya yargısı, şu anda girmiş olsa ya da girecek olsa benim oğlumu belki de tutuklayacaklar. 'Nedir, söyleyin bakalım' dendiğinde söyleyebildikleri hiçbir şey yok. Bologna'da doktorasıyla alakalı mezuniyetini verecek.
"O şehirde bana diktatör diyorlar ve PKK'ya destek gösterileri düzenliyorlar. Neden devreye girmiyorlar? Bu mu hukuk devleti? Bu mesele bizim İtalya'yla ilişkilerimizi zora sokabilir. Benim oğlum parlak bir adam ama kara para aklamakla suçlanıyor. Benim oğlumu bıraksın da İtalya kendi mafyasıyla uğraşsın!"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan hakkında, İtalyan basınına göre, firari işadamı Hakan Uzan'ın suç duyurusu üzerine kara para aklama iddiasıyla Bologna kentinde bir soruşturma açılmıştı.
6 aylık soruşturma süresinin dolmasının ardından savcılığın talebiyle soruşturma süresi 6 ay daha uzatılmıştı.
'Halkın yüzde 75'i idam istiyor'
Erdoğan'ın, oğlu hakkındaki soruşturmayı örnek vermesinin ardından Lucia Goracci "Fakat İtalya'da aksi kanıtlanana kadar herkes masum sayılır. Ayrıca idam cezası da yok. Türkiye'nin idamı cezasını geri getirme riski var mı? AB, idam cezası gelirse Türkiye'yi kabul edemeyiz diyor, buna rağmen idam cezasını geri getirmek AB'ye karşı bir antipati göstergesi değil mi" diye sordu.
Erdoğan bu soruya yanıt verirken "Kara Avrupası'nın dışında dünyada birçok ülkede şu anda hâlâ idam var mı? Var!" diyerek ABD, Bahreyn, Pakistan, Çin, İran, Tayvan, Endonezya, Küba, Suudi Arabistan gibi ülkeleri örnek gösterdi.
Erdoğan ayrıca, Türkiye'de yapılan anketlerin halkın yaklaşık yüzde 75'inin idam cezasının geri getirilmesini istediğini gösterdiğini de söyledi.