Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında başlayacak serbest kıyafet uygulaması adımının 'bir sıkıntı olduğu' için atıldığını söyledi.
Türkiye'de yıllardır tek tip giyim tarzının hep eleştiri konusu olduğunu hatırlatan Erdoğan, "Hatta hatta bunun komünist ülkelerde bile 90'lı yıllarda kaldırıldığı ama demokrasinin egemen olduğu ülkelerde hâlâ bu tek tipçiliğin yürümesinin yanlış olduğunu söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, okullarda kıyafet serbestliğini sağlayan değişikliğe ilişkin, Türkiye'de yıllarca tek tip giyim tarzının hep eleştiri konusu olduğunu belirterek, ''Bırakalım herkes nasıl arzu ediyorsa, gücü neye yetiyorsa onu alsın, onu evladına giydirsin. Bu şekilde bu tür adımlar atılsın. Bunlar hepsi bir talebin neticesinde atılan adımlardır'' dedi.
Avrupa Birliği'ne eleştiri
Avrupa Birliği'nin hiçbir ülkeye reva görülmeyen yaklaşım tarzını siyasi nedenlerle Türkiye'ye reva gördüğünü belirten Erdoğan, ''63'ten bu yana geldiğimiz nokta sadece 35 fasıl içinde 14 faslın açılmasıdır. Kaldı ki bizler son birkaç yıla kadar 'fasıllar sadece açılır ancak kapanmaz' diye bir şeyle de yeni tanıştık. Bunlar siyasi nedenlerle. Zira daha önceleri fasıllar açılır ve ondan sonra kapatılırdı'' diye konuştu.
Hiçbir millet zalimlere yaşama hakkı tanımaz
Erdoğan, Suriye'deki gelişmelere ilişkin de, ''Bu dünya hiçbir zaman zorbalara kalmamıştır, zalimlere kalmamıştır. Siyasetçi adil olduğu sürece karşılığını bulur. Adil olmayanlar ise tarihte olduğu gibi, onlar zulümleriyle baş başa kalırlar. Hiçbir millet zalimlere yaşama hakkı tanımaz. Sonunda Suriye'nin de Suriye'nin başındakilerin de uğrayacağı netice budur. Bunu inanarak söylüyorum ve şu anda da gidiş orayadır'' şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
''Bizim Suriye halkıyla bir sorunumuz yok. Bizim sorunumuz Suriye'deki rejimledir. Bizim şu ana kadar yaptığımız harcama 400 milyon doları aşmıştır. Ama biz açık kapı politikasıyla buna yine devam ediyoruz, devam edeceğiz. Bu desteğimizi, lojistik desteğimizi kendilerine vereceğiz.''
Erdoğan, Medeniyetler İttifakı konusunda İspanya'yı ikna edemedi
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Türkiye ile eşbaşkanlığını yaptıkları Medeniyetler İttifakı projesinin mali yüküne katılamayacaklarını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Rajoy, "Mali sıkıntılar sebebiyle sadece bu projede değil, diğer projelerde de kesintiye gideceğimizi söylemiştim." ifadelerini kullandı. Rajoy, projeye siyasi destek vermeye ise devam edeceklerini vurguladı.
Başbakan Erdoğan ise liderlerin gelip geçici olduğuna dikkat çekerek önceki İspanya Başbakanı Jose Luis Zapatero ile başlattıkları projenin devam etmesini istedi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Biz şu gök kubbede hoş bir seda bırakmalıyız. İttifaklar sedası olmalıdır, hoşgörü olmalıdır. Bunu başarmalıyız. Düşmanlıkların, çatışmaların olmadığı bir dünya kurmalıyız. 21. asra girerken küresel barışı tesis edeceğiz dediğimiz böyle bir adımı gerçekleştirmemiz gerekir diye düşünüyorum. Bu çatışmaları ortadan kaldıracak kaçınılmaz bir yaklaşımı her şeyi göze alarak yapmamız lazım. Bu çarpık ideolojileri empoze etmeye çalışan söylemlerin yayılmasına da hep birlikte engel olmalıyız, diye düşünüyorum."
Yeni bir ırkçılık olarak ortaya çıkan İslam karşıtlığı konusunda da endişelerinin olduğunu ifade eden Erdoğan, "Liderlerin sorumluluğu var. Doğru mesajlar vermeliyiz ve kamuoylarımızın gerçek dışı bilgilerle zehirlenmesine müsaade etmemeliyiz. Medeniyler İttifakı bu tür hadiselerin önüne geçmek, barış içinde bir arada yaşama kültürünü, çoklukta birlik anlayışını yaymaya yöneliktir. Müslüman'ın Hıristiyanla, Musevi ile bir arada yaşaması. Farklı etnik unsurların bir arada yaşamasını sağlayacak bir adım olarak bunu gördük." diye konuştu.