Erdoğan o davayı kaybetti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan hakkında ‘Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda verdiği iftar davetinde sofranın maliyet açıklamasından kaynaklı açtığı ‘hakaret’ ve ‘tazminat’ davası sonuçlandı. Mahkeme, Cumhurbaşkanı’nın 50 bin TL manevi tazminat talebiyle açtığı davanın reddine karar verdi.
Video: Arşiv

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan hakkında, Cumhurbaşkanlığı iftar sofrasına dair maliyet açıklamasından kaynaklı açtığı Cumhurbaşkanına Hakaret Manevi Tazminat Davası Ankara Adliyesi 16. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme Tezcan Karakuş Candan’a yönelik davanın gerekçeli kararının tebliğinden itibaren 15 gün içinde Yargıtay’a temyiz yolu açık olmak üzere  reddine karar verdi. CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, CHP Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Özcan, mimarlar ve vatandaşlar da  davayı izleyerek Candan’a destek oldu.

CUMHURBAŞKANI AVUKATI: İTİBAR ZEDELEMEYE YÖNELİK ALGI ÇABASI

Davacı vekili Avukat Burhanettin Sevencan, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşuna tamamen gerçek dışı ve akla izana aykırı bir fiyatlama ile müvekkilin ramazan ayında vermiş olduğu iftarlarla trilyonlar harcadığına yönelik beyanlarının müvekkilinin toplumdaki itibar ve konumu zedelemeye yönelik algı çalışması olduğunu savundu. Sevencan, Erdoğan’ın ‘kişilik haklarına saldırı’ olduğu gerekçesiyle tazminat talebinin kabul edilmesini istedi. Tezcan Karakuş Candan ise savunmasında, Cumhurbaşkanı’nın iftar sofrasına yönelik açıklamalarının düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, tazminat gerektirecek bir durum olmadığını vurguladı. Candan, ayrıca Cumhurbaşkanı’nın eleştirilere katlanma katlanma eşiğinin de yüksek olması gerektiğini savundu.

“KORKMUYORUZ, SUSMUYORUZ”

Dava sonrası adliye çıkışında açıklama Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi: “AOÇ’de  Atatürk’ün vasiyeti şartlı bağışı ihlal edilerek kamu yararına aykırı bir şekilde inşa edilen Kaçak Saray’a yönelik orada alınan her nefesin, kurulan her sofranın, alınan her kararın kaçak olduğunu  anlattık ve kamuoyunun bu kaçak yapıya bir kez daha dikkatini çektik. Bu kapsamda üzere Cumhurbaşkanı’nın halktan kopuk bir şekilde halkın vergileriyle yapılan bir kaçak israf sofrasının maliyetini kamuoyuyla paylaşmıştık. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı’nın bizi hedef göstermesi üzerine sosyal medyada linç kampanyası, hakkımızda tazminat davası ve ceza davası açıldı. Bugün Cumhurbaşkanının hakkımızda açtığı 50 bin liralık ceza davası tazminat davası sonuçlandı. Cumhurbaşkanı kaybetti, bu ülkede kamu yararını savunanlar,  AOÇ’de Kaçak Saray inşa edilmesine karşı mücadele edenler, Atatürk’ün vasiyeti ve şartlı bağışı konusunda mücadeleyi yükselten meslek odalarının mücadelesi kazanmıştır. Korkmuyoruz, susmuyoruz.  Ne zaman demokratik eleştiri hakkımızı kullansak ne zaman Türkiye’de birileri demokratik hakkını kullansa Cumhurbaşkanı haklarında ya tazminat davası ya da ceza davası açıyor. Hiçbir ülkede bir ülkenin Cumhurbaşkanının kendisini eleştirenler hakkında bu kadar çok davası yoktur.”

“DEMOKRASİ MÜCADELEYLE İNŞA EDİLİYOR”

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, bu kararın aslında amacın tek amacının yıldırmak olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanının eleştirilmesinin ve aleyhine herhangi bir söz söylenmesi yasak haline getirilmek istenmektedir. Bu anlamda ret kararı verilmesine önem veriyoruz ve susmamak, bu ülkede konuşmaya devam etmek gerektiğini ve demokrasinin ancak mücadeleyle inşa edileceğini arkadaşlarımızın davasında görmüş bulunuyoruz.”

MuhabirAjans
13 Temmuz 2016 15:42
DİĞER HABERLER