Rusya'nın, geçen hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kapalı bir toplantısında Türkiye'nin El Kaide ve bağlantılı gruplara verdiği desteği gündeme getirdiği iddia ediliyor.
Rusya ile Türkiye arasındaki "yumuşama" sürecine ve Erdoğan ile Putin görüşmesine rağmen, Rusya'nın Türkiye'yi kapalı kapılar ardından sıkıştırdığı ileri sürülüyor.
Foreign Policy'den (FP) Colum Lynch'in haberine göre, Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçen haftaki bir kapalı toplantısında Türkiye'nin Suriye'ye silah ve "terörist" akışına izin vermeye devam ettiğini gündeme getirdi.
FP'ye konuşan üst düzey bir diplomat, toplantı boyunca Rusya'nın Türkiye'ye karşı "çok sert" bir tutum aldığını söyledi.
Bir başka diplomat da, Rusya'nın "eski argümanını tekrar ederek", Türkiye'nin Suriye'ye silah ve militan geçirmek isteyen aşırılıkçılar için hâlâ temel ülke olduğunu söylediğini kaydetti.
Çurkin'in toplantıda Türkiye ile beraber diğer BMGK üyelerini de sınırdan militan ve silah geçişi konusunda eleştirdiği belirtildi.
Çurkin, Suriye'deki "muhalefetin" ana destekçilerinden, bazı Esed karşıtı gruplardan desteğini çekmesini istedi.
Bir başka önemli iddiaya göre de, Çurkin bu toplantının arkasından Ankara'ya Kürtler konusunda da baskı yaptı. Kürtlerin Suriye'deki aşırılıkçı gruplara karşı mücadelesine Türkiye'nin muhalefetini yeniden değerlendirmesini talep eden Rus diplomat, BM arabuluculuğundaki barış görüşmelerine de Kürtlerin katılmasına onay verilmesini istedi.
Haberde Çurkin'in 9 Ağustos'ta yaptığı değerlendirme de hatırlatıldı. Çurkin, bu değerlendirmede, Kürtlerin Cenevre görüşmelerine katılmasını hâlâ desteklediklerini söylerken, "Türkiye, tartışmalara Kürtlerin de katılmasının Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğü için önemli şeylerden birisi olduğunu anlamalı" demişti.
Öte yandan Rusya, BM'de ABD'ye yönelik eleştirilerini de sürdürüyor. Rus diplomat Vladimir Safronkov, 8 Ağustos'ta yapılan bir toplantıda, ABD'nin kendilerine verdiği sözleri tutmadığını, "ılımlı muhalefet" gruplarının kim olduğunun hâlâ belirlenmediğini söyledi.
ABD ve Rusya, IŞİD ve Nusra Cephesi'ne karşı ortak askeri plan üzerinde çalışırken, özellikle Rusya "ılımlıların" Nusra'dan ayrılması için ABD'ye baskı yapıyor.