Başbakan Erdoğan, "Er veya geç zalim, diktatör, otokratik rejimin bir numaralı sahibi olan Esed ve yandaşları gidicidir" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun başkanlığında, Avusturya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Nassir Abdulaziz Al-Nasser, eski Yüksek Temsilci Jorge Sampio ve İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo'nun katılımıyla düzenlenen ortak basın toplantısına katıldı.
İttifakın gereğini yapmalıyız
Erdoğan, konuşmasında, Suriye'de yaşananlara ilişkin ''Bütün bunlara karşı bizim eğer şu anda temsil ettiğimiz Medeniyetler İttifakı ise biz bu ittifakın gereğini yapmalıyız. Çünkü biz medeniyetler çatışması demiyoruz, medeniyetler ittifakı diyoruz" dedi.
Uluslararası camia gereken tepkiyi koymadı
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Başbakan Erdoğan, yabancı bir gazetecinin ''Esed rejimiyle diyalog mu olmalı yoksa başkaldıranlara, mücadele edenlere destek mi verilmeli? Uluslararası camia ne yapmalı?'' sorusuna şöyle cevap verdi: ''Şu ana kadar uluslararası camia maalesef Suriye konusuna kendisinden beklenen tepkiyi koydu diyemeyiz. Bazı görüntüde büyük olan ülkeler şu ifadeyi kullanıyor; (Esed gidince yerine kim gelecek?) Her zaman bir sözüm var; (Büyük olaylar veya devrimler büyük liderleri doğurur, bazen de liderler büyük olayları doğurur).''
Esed ve yandaşları gidicidir
Suriye'den sığınanlara Türkiye'nin kapısının her zaman açık olacağını belirten Erdoğan, şöyle devam etti: ''Er veya geç zalim, diktatör, otokratik rejimin bir numaralı sahibi olan Esed ve yandaşları gidicidir. Daha buna tahammül etmeleri artık onların mümkün değildir. Şu anda bazı ülkelerin destekleriyle zor ayakta duruyor, ama ben burada Sayın Genel Sekreter'de son Kuveyt'te yaptıkları donörler toplantısında destekleri aldılar, gerek bu tür gerekse farklı desteklerle birlikte Suriye halkının yanında tüm insanlık olarak yer almaya mecburuz eğer demokrasiye inanıyorsak, eğer özgürlüklere inanıyorsak. Bunun içinde fikri özgürlükler vardır, inanç özgürlükleri vardır. İnanıyorum ki, özgürlük mücadelesini verenler buradan er geç galip çıkacaklardır.''
Çözüm süreci
Erdoğan, yabancı bir gazetecinin ''Hafta sonu Kürt siyasetçiler İmralı Adası ile görüştü. Bu çerçevede Nevruz'dan önce ateşkes bekliyor musunuz?'' sorusuna da ''Şu anda bu süreç için tarih şöyledir veya böyledir demek mümkün değil, ama hükümet olarak, iktidar olarak en kısa zamanda böyle bir çözüm sürecinin başlaması beklentimizdir, gayretimiz bu istikamettedir. Temennimiz odur ki çok kısa zaman içerisinde netice alırız ve sınırı terk başlar, silahlar bırakılır ve böylece ülkemizin beklediği huzura, refaha hep birlikte kavuşmuş oluruz'' yanıtını verdi.