Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık döneminden 'MGK' ve 'Kırmızı Kitap' ile ilgili söylemleri ile bugünkü açıklamaları arasındaki çelişki dikkat çekiyor.
2010 yılında TRT'de katıldığı bir programda
'MGK'nın bir karar mercii olmadığını sadece tavsiyede bulunabileceğini' vurgulayan Erdoğan’ın, aradan geçen 5 yılın ardından neredeyse
her demecinde Kırmızı Kitap vurgusu yapıp bunları ‘hukukun üstünde tutması’ şaşkınlık uyandırıyor.YARGIYA GÖREV VEREN BEYANLAR!Almanya ve Belçika’dan dönüşünde, uçakta açıklamalar yapan Erdoğan, ‘yargının evrensel hukuka değil Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) Kırmızı Kitap’a bakarak değişeceğini’ belirtmekten çekinmedi. 12 Eylül darbesi döneminde bile olmayan, yargıç ve savcı tutuklamalarına devam edileceğini de açıkça beyan etmekten kaçınmadı.
ADALET MGK'YA GÖRE TUTUM TAKINACAK!Gazeteci kontenjanında uçağa binen bir kişinin “Savcılık ‘Fetullahçı Terör Örgütü’ dedi. Kırmızı kitap’a girmiş bir terör örgütü olduğunun belirtilmesine rağmen medyaları aracılığıyla propagandayı sürdürüyorlar..” şeklinde çanak soruna ilginç cevaplar verdi. Erdoğan, ‘proje’ olarak kamuoyuna duyurduğu ve bir süredir uygulanan yargı projesinin adını “MGK Yargısı” olarak koydu. Yargının artık Kırmızı Kitap'a göre karar vermeye başlayacağını ve o kitaptaki MGK kararlarına göre tutum takınacağını açıkladı.
ERDOĞAN MGK İÇİN 2010'DA NE DEMİŞTİ?
Erdoğan yıllar önce MGK ve Kırmızı Kitap ile ilgili bakın neler söylemiş! |
Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan 1 Şubat 2010 tarihinde TRT'de yayınlanan 'Enine Boyuna' programında Milli Güvenlik Siyaset Belgesi ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’nin değiştirileceğini söyleyen Erdoğan,
“Balyoz” darbe planı iddiasıyla yeniden gündeme gelen ve 28 Şubat sürecinin en önemli sonuçlarından birisi olarak gösterilen Emniyet Asayiş Yardımlaşma Protokolü (EMASYA) üzerinde çalışma yapıldığını belirterek, “Bu protokolü ortadan kaldıracağız.” diye konuşmuştu.
Açıklamalarında en dikkat çeken nokta ise MGK ile ilgili bölümdü. Erdoğan şunları söylemişti:
"Bunu gördüğümüzde, bütün itibariyle değerlendirmeye aldığımızda hakikaten tüyler ürpertici tablolar sergiliyor. İşin açıkcası kanuni bir geçerliliği yok. MGK’nın bizim gelişimizden önceki havası çok farklıydı. AB süreci içerisinde MGK’nın bir istişari kurul tespitiyle geçmesi, süreci tabii çok çok farklı bir şekle dönüştürdü. Siyaset belgesinin içerisinde çok ciddi değişiklikler yapıldı, bu yıl yeniden ele alınacak.
MGK bir defa karar merci değildir. Bize tavsiyede bulunur."
DARBE ÜRÜNÜ MGK’YI, KIRMIZI KİTAP’I KALDIRMAYI VAAT ETMİŞTİ13 yıllık iktidar döneminde 12 Eylül rejiminin en önemli kurumu olan Milli Güvenlik Kurulu’nu (MGK) kaldırmayan AKP ve Erdoğan yargıyı da ‘MGK’laştırdı.
Geçmişte iktidar olmadan önce MGK'yı kaldıracaklarını açıklayanların, iktidar olduktan sonra MGK'yı sahiplenmesi gelinen nokta açısından ‘insan gerçekten hayret ediyor’ dedirtiyor.ZAMAN