Erdoğan’a hakaret davası 2 ülkeyi karıştırdı

Erdoğan’a hakaret davası 2 ülkeyi karıştırdı
Dava açılmasına izin vermesi Almanya'da büyük tartışmalara yol açtı. Böhmermann vakası Hollanda’da yasa iptal ettiriyor.
Almanya Başbakanı Merkel’in, Erdoğan’a hakaret içeren şiiri nedeniyle komedyen Böhmermann hakkında dava açılmasına izin vermesi ülkede büyük tartışmalara yol açtı. Alman medyası, mülteci krizinde Türkiye’nin işbirliğine ihtiyacı olan Merkel’i Erdoğan’a diz çökmekle eleştirdi.

Sosyal Demokrat (SPD) Gerhard Schröder’in başbakanlığı bıraktıktığı 2005 yılından sonra inişli çıkışlı bir grafik izleyen Türkiye-Almanya ilişkileri tarihinin en hareketli dönemlerinden birini yaşıyor. Türkiye’nin AB üyeliğine en başından beri sıcak bakmayan Almanya’nın Hristiyan Demokrat Başbakanı Angela Merkel, göçmen krizi sonrası Türkiye ile ilişkilerde dikkatli davranmaya ve Ankara’yı kırmamaya dikkat ediyor. Ancak bu kez tartışmaların merkezinde ifade özgürlüğü tartışması var. Merkel, AB değerlerinden taviz verileceği uyarılarına rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hareket ettiği gerekçesiyle komedyen Jan Böhmermann’ın yargılanmasına yeşil ışık yaktı. Karar hükümetin kararı olsa da aslında Avrupa’nın güçlü lideri Merkel’e ait. Koalisyon hükümetinin ortağı Sosyal Demokratlar bu iznin verilmesine karşı çıktı, hatta direndi. Ancak hükümet kararlarında iki partinin anlaşamaması durumunda Başbakan’ın takdiri belirleyici oluyor. Dün tartışmaların perde arkasını yazan Alman Bild gazetesi, kararın salı günü alındığını, ancak koalisyon ortağı SPD´den itirazlar gelince açıklamanın cuma gününe ertelendiğini iddia etti. Gazetenin, Merkel´in yakın çevresine dayanarak verdiği habere göre Adalet Bakanı Heiko Mass, basın ve ifade özgürlüğüne dikkat çekerek dava açılmasının doğru olmayacağını söyledi. SPD, sanatçıların tepkisinden ve Erdoğan´ın istediği zaman Almanya´da kendisini eleştirenlere dava açabileceği izleniminin oluşmasından çekindi. Tartışmanın sonunda Merkel masaya yumruğunu vurarak yargılamaya izin verilmesi kararını verdi.

Almanya’daki 3 milyon Türk’ü de rahatsız eden son tartışmaların tansiyonu artarak devam edecek gibi görünüyor. Böhmermann’ın program yaptığı ZDF televizyonu, hukuki süreçte 35 yaşındaki moderatörün arkasında olacağını açıkladı. Alman medyası özellikle şiir metninde geçen ifadeler üzerinden yeni klipler üretmeye başladı. Böhmermann krizinden sonra yayınlanan klipler, söylenen şarkılarda da dava açılabilecek ifadeler var. Erdoğan’ın Almanya’da da bundan sonra sayısız hakaret davası açması muhtemel. Böhmermann’a açılacak dava sürecinde medyadaki tartışmaların nasıl zirve yapacağını tahmin etmek hiç zor değil. Türkiye’nin de Almanya’daki yayınlardan rahatsızlığı artarak devam edecektir. Dün Merkel’e atıfla ‘diz çöktü’ manşeti atan Alman medyası içeride baskıyı artıracak. Böhmermann’ın ‘hapis cezası almasının beklenmediği’ dava süreci ikili ilişkiler açısından çok daha can sıkıcı olacak.

Alman komedyen ekrana ara verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki şiiri sebebiyle tartışmaların odağındaki isim olan Alman komedyen Jan Böhmerman, bir süre ekranlara ara vereceğini açıkladı. Saldırı ihtimali üzerine polis koruması verilen ZDF televizyonu sunucusu Böhmerman, Facebook sayfasından yaptığı açıklamada “Kamuoyu ve internet yeniden mülteci krizi, kedi videoları, Sophia Thomalla’nın aşk hayatı gibi gerçekten önemli konulara odaklanabilsin diye ekranlara kısa bir süre ara vermeyi kararlaştırdım.” dedi.

Böhmermann vakası Hollanda’da yasa iptal ettiriyor

Almanya’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaretten dolayı komedyen John Böhmermann dava açılmasına izin verilmesi, benzer bir durum yaşamak istemeyen Hollanda’yı harekete geçirdi. İktidar ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) Milletvekili Joost Taverne, Böhmermann vakasının ardından ‘dost ülkelerin liderlerine hakaretin cezalandırılmasına ilişkin yasa’nın iptali için meclise önerge verdi. Erdoğan’ın Almanya’da açtığı davayı sert sözlerle eleştiren Holandalı vekil, “Yurtdışındaki liderler, uzun kollarıyla bizim mahkemelerimizi kullanarak, temel Batı değerlerimizi baltalayamazlar.” dedi. Hollanda meclisindeki partilerin yasa tasarısına destek verdiği, önergenin rahatlıkla geçeceği ifade ediliyor. Almanya Başbakanı Merkel de önceki gün  yabancı devlet adamlarına hakareti düzenleyen ceza kanununu maddesini kaldırılacaklarını duyurmuştu.

17 Nisan 2016 09:06
DİĞER HABERLER