Erdoğan'a verilen örtülü ödenekle ilgili flaş gelişme

Erdoğan'a verilen örtülü ödenekle ilgili flaş gelişme
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), torba kanunda yer alan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a örtülü ödenek veren düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı.

AYM'ye iptal davası açtıklarını beliren CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, hükümet politikasına ilişkin hiçbir görevi olmayan cumhurbaşkanına örtülü ödenek kullanma yetkisi verilmesinin doğrudan doğruya Anayasa'ya aykırı olduğunu söyledi.

Torba kanunda yer alan ve Cumhurbaşkanına Örtülü ödenek veren maddenin iptali için CHP adına başvuruyu Akif Hamzaçebi yaptı. Dünkü Resmi Gazete'de yayımlanıp yürürlüğe giren torba yasanın örtülü ödenekle ilgili düzenlemesi hakkında yürütmenin durdurulması istemi ile Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açtıkları bilgisini veren Hamzaçebi, "Cumhurbaşkanı'na örtülü ödenek kullanma konusunda yetki veren düzenleme son derece önemli bir düzenlemedir ve bunun toplum tarafından iyi değerlendirilmesi gerekir. Bugüne kadar hiçbir cumhurbaşkanının örtülü ödenek kullanma yetkisi olmamıştır. Buna anayasal sistemimiz izin vermemektedir. Bu güne kadar cumhurbaşkanları da böyle bir ihtiyaç duymamışlardır. Bugün ki cumhurbaşkanı sayın Erdoğan farklı davransa da, 'parlamenter sistem bekleme odasına alınmıştır' dese de bizim anayasamız cumhurbaşkanını tarafsız olarak konumlandırmıştır." dedi.

'BU DÜZENLEME İLE KAYNAĞI ANAYASA'DA OLMAYAN, ANAYASA'YA AYKIRI BİR YETKİ VERİLMİŞTİR'


Hükümet politikasına ilişkin hiçbir görevi olmayan cumhurbaşkanına örtülü ödenek kullanma yetkisinin verilmesinin doğrudan doğruya Anayasa'ya aykırı olduğunu vurgulayan Hamzaçebi, "Hükümetin işlemleri Anayasa'da yazıldığı şekilde denetlenir. Siyasi sorumluluğu olmayan, sorumsuzluğu esas olan cumhurbaşkanının örtülü ödenek kullanma yolu ile hükümet politikası alanına girmesi, burada yetki sahibi olması ve aynı zamanda kullanacağı bu yetkinin Parlamento tarafından denetlenemeyecek olması Anayasa'mıza çok açık bir aykırılık oluşturmaktadır. Hiç kimse kaynağını Anayasa'dan almayan bir yetkiyi kullanamaz. Bu düzenleme ile kaynağı Anayasa'da olmayan, Anayasa'ya aykırı bir yetki verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Yaptıkları iptal başvurusunu Başbakan'ın dünkü açıklamaları ile birlikte değerlendirmek gerektiğini kaydeden Hamzaçebi, "Sayın Başbakan dün seçim bildirgesini açıkladı ve Türkiye'yi yetki karmaşasını önlemek için başkanlık sistemine taşıyacaklarını söyledi. Bu sayın Başbakan'ın, Başbakanlığına son verdiği anlamına geliyor." şeklinde konuştu.

'BU SEÇİMİ BAŞKANLIK SİSTEMİNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTEYENLERE MİLLET İZİN VERMEYECEKTİR'

Türkiye'nin parlamenter sistem ile yönetilen bir ülke olduğunu hatırlatan Hamzaçebi şöyle devam etti: "Başkanlık sistemini getirmek istiyorsanız Anayasa'yı değiştirmeniz lazım. Milletin buna izin vermesi lazım, millet buna izin vermeyecektir. Bu seçimi başkanlık sistemine dönüştürmek isteyenlere millet izin vermeyecektir. Böyle olduğu halde örtülü ödenek gibi bir yetkiyi elde ederek Türkiye'yi başkanlık sistemine taşıma teşebbüsü yargıdan dönecektir."

Hamzaçebi ayrıca 'internet düzenlemesi' ve 'kişisel veriler ile ilgili düzenleme' hakkındaki çalışmalarının devam ettiğini, onlarla ilgili başvuruyu da önümüzdeki hafta içinde yapacakları bilgisini verdi.

16 Nisan 2015 14:07
DİĞER HABERLER