Ergenekon davasında gerekçeli karar tamam

Ergenekon davasında gerekçeli karar tamam
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon davasında gerekçeli kararı tamamladı. Ergenekon davasının gerekçeli kararı 3 kitaptan (yaklaşık 16 bin 600 sayfa) oluşuyor.

İlk mahkemesi 2008 yılında görülen Ergenekon davasının gerekçeli kararı 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tamamlandı. Toplamda 3 kitap halindeki kararın 11 bin 315 sayfadan oluşan kısmında Ergenekon’un varlığının delilleri, bireysel hukuki durumlarının değerlendirilmesi yer alıyor. Olay, savunma ve iddiaların yer aldığı kısım ise 4 bin 700 sayfadan oluşuyor. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, ayrıntılı bir şekilde yazdıklarını ancak zaman darlığından dolayı kararın istedikleri şekilde olmadığını söyledi.

Kapatılan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Başkanı Hasan Hüseyin Özese, 5 Ağustos 2013’ten beri davam eden Ergenekon davasının gerekçeli kararının tamamlandığını söyledi. Karar yazımının 21 Mart’ta bittiğini ifade eden Özese, redakte işlemlerinin yeni bittiği için bugüne kaldığına dikkat çekti. Ergenekon davasının toplamda 4 yıl 9 ay 14 gün sürdüğünü belirten Özese, 621 duruşmada 275 sanığın yargılandığını ifade etti. Sanık sayısı ve savunmaların uzunluğu, karar yazımının uzun sürdüğünü kaydeden Özese, toplamda 3 kitap olarak hazırladıklarını söyledi. 4 bin 700 sayfadan oluşan birinci kitap, olay, savunma ve iddiaları kapsıyor. Ergenekon’un varlığının delilleri ve bireysel hukuki durumların yer aldığı asıl kararın yer aldığı 2 ve 3. kitaplar 11 bin 315 sayfadan oluşuyor. 

Kamuoyunu ve ilgilileri aydınlatmak ve kolay anlaşılması için sistematik bilgilerin yer aldığı 20 sayfalık önsözde olayı özetlediklerini ifade eden Mahkeme Başkanı Özese, okuyanlara kolaylık sağlaması için 12 bin 436 dipnot kullandıklarını açıkladı. Kararı ayrıntılı bir şekilde yazdıklarını ancak zaman darlığından dolayı istedikleri gibi olmadığını kaydeden Özese, bunun için daha çok zamana ihtiyaç olduğunu belirtti. 

Gerekçeli karar bugün basınla paylaşılmadı. Mahkeme kapatıldığı için kararı Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) giremediklerini kaydeden Özese, elektronik imzayla problemin çözüleceğini söyledi. Yarın sorun giderilince sanık avukatlarının UYAP’tan karara ulaşabileceğini belirten Özese, daha sonra basınla paylaşabileceklerini kaydetti. 

Yargılama süresinin normal olduğuna dikkat çeken Özese, hakimlerin kimseden talimat almadan, Türk milleti adına yargılama yaptıklarına dikkat çekti. 

Delil klasörlerinin içinde gizli belgelerin dökümünün yer aldığı belirtilirken, devlet sırrı niteliğinde belgelere ulaşıldığına dikkat çekildi.

CİHAN

02 Nisan 2014 19:26
DİĞER HABERLER