Erken genel seçimlere yurtdışındaki Türklerin tercihi damga vuracak

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 7 Haziran seçimleri sonucu oluşan hassas sandalye dağılımı 1 Kasım'da yapılacak erken genel seçimler öncesi tüm partilerin dikkatini yurtdışında yaşayan Türk seçmene yöneltti. Genel seçimlere yurtdışında yaşayan seçmenin oylarının eklenmesiyle milletvekili dağılımlarının küçük oy farklarıyla değiştiği yeni uygulamayla özellikle en çok seçmenin bulunduğu Almanya'daki Türklerin siyasi tercihi çok önemli.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının oyları 7 Haziran seçimleri sonrası daha kritik hale geldi. Yurtdışındaki Türkler 54 ülkedeki temsilciliklerde kurulan sandıklarda 8 Ekim'den itibaren oy kullanmaya başlayacak. Yurtdışındaki Türk vatandaşı 3 milyona yakın seçmenin yarısı Almanya'da yaşıyor. Bu ülkeyi Fransa, Hollanda, Belçika ve Avusturya takip diyor. Yurtdışındaki seçmenin 7 Haziran'daki seçime katılım oranı, gümrüklerdeki oylar da eklendiğinde yüzde 36,8 oldu. Gümrüklerde kullanılan oylar da dahil yurtdışındaki sandıklarda; AK Parti yüzde 49,90, HDP yüzde 20,29, CHP yüzde 17,23, MHP yüzde 9,26 oranında oy aldı. Özellikle ikinci seçimde sistemin oturmaya başlaması nedeniyle 1 Kasım'daki seçimde yurtdışındaki katılım oranın yükselmesi bekleniyor.

PARTİLERİN AVRUPA TURU

1 Kasım'da yapılacak erken genel seçimler öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 6 Avrupa ülkesini kapsayan seçim turunu tamamlayıp döndü. Kılıçdaroğlu geçen hafta İsviçre, Avusturya, Almanya dahil olmak üzere Avrupa'daki 10 şehirde yaptığı programlarda vatandaşlardan sandığa gitmelerini ve mutlaka oy kullanmalarını istedi. HDP Genel Başkanı Selahattin Demiştaş da ağırlıklı olarak Almanya'da partililerin düzenlediği salon programlarında daha çok seçmenin sandığa getirilmesini istedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin organizasyonu çerçevesinde 3 Ekim'de Almanya'nın Düsseldorf kentindeki mitinge katılacak. Yine AK Parti Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi (YSKM) Bölge Başkanları Toplantısı Köln'de gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise yaptığı konuşmada seçimlerin önemine dikkat çekerek, "Türkiye'mizin 7 Haziran seçimlerinden sonra yaşadığına benzer başka bir kayıp zamana ihtiyacı yoktur. Bunun için 1 Kasım seçimlerine giderken Avrupa'da ulaşmadığımız vatandaş, kapısını çalmadığımız kişi bırakmayacağız." dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin ise seçimler öncesi yurtdışıyla ilgili bir gezi düşünmediği öğrenildi. Ancak bazı MHP'li vekillerin Avrupa'nın değişik ülkelerinde programlara katıldıkları bildirildi.

SEÇMEN OY VERMEYİ SEVDİ

Yurtdışında yaşayan vatandaşlar bulundukları ülkelerde ilk kez 10 Ağustos 2014'te yapılan 12. Cumhurbaşkanı Seçimi'nde oy kullandı. Randevulu sistem yüzünden katılımın düşük olduğu bu seçimlerin ardından yapılan 7 Haziran 2015'teki genel seçimlerde ise kayıtlı seçmen sayısı, 2 milyon 866 bin 979'a yükseldi. Gümrüklerde kullanılan oylar da dahil edildiğinde yurtdışı seçmen geçerli oy sayısı 1 milyon 41 bin 470 oldu. Seçime katılma oranı yüzde 36,8 olarak kayıtlara geçti. Yurtdışı sandık sisteminin gelişmesi ile her seçimde katılımın artacağı ve seçim yurtdışında yaşayan seçmenin sonuçlara etkisinin artacağı tahmin ediliyor. CİHAN
30 Eylül 2015 09:32
DİĞER HABERLER