Suriye Halkının Dostları Grubu yarın Paris'te toplanıyor. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed karşıtı bloğun daha da genişletilmesi hedeflenirken, Cenevre'de oluşturulan Eylem Grubu'na ve Kahire'de muhaliflerin oluşturduğu komiteye destek verilecek. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bugün Paris'e gidiyor. Eski Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy sonrasında Paris yönetimi ile ilk teması gerçekleştirecek olan Davutoğlu, ertesi gün de Fransız meslektaşı Laurent Fabius ile Suriye'nin Dostları Grubu'na katılacak.
3'ncüsü düzenlenecek olan
toplantıda Paris'in hedefi Esed karşıtlarının sayısını artırmak ve en az 120 ülkenin katılımını sağlamak. Böylece BM'de veto kullanan Rusya-Çin bloğunun da izole edilmesi hedefleniyor. Ankara da Paris'in bu çabalarına destek veriyor.
Esed karşıtı grup hızla artarken, gruba son eklenenler arasında Güney Afrika, Vatikan ve Cezayir yer alıyor. Suriye muhalefetinin Kahire'de yaptığı toplantının ardından oluşturulan Komite'nin ilk defa katılacağı toplantıda,
Esed yönetimi ile tüm bağların koparılması hedeflenirken, muhalefetin tek güç olmaması nedeniyle resmen kimin tanınacağı üzerinde müzakereler sürüyor.
Çin yönetiminin Suriyeli muhaliflerle temaslarının yanı sıra Rusya da muhaliflerle önümüzdeki günlerde bir araya gelmeye hazırlanıyor. Diplomatik kaynaklar,
Rusya'nın bu hazırlığını Esed yönetimine karşı desteğini sürdüremeyeceğinin bir kanıtı olarak yorumladı.
Rusya'nın BM ve Arap Ligi'nin Özel Temsilcisi Kofi Annan aracılığıyla yapacağı davete hangi ülkelerin katılacağı henüz belli olmadı. Paris toplantısı sırasında İstanbul'da gayri resmi formatta Davutoğlu'nun evsahipliğinde buluşan 15 ülkenin de birkez daha bir araya gelmesi bekleniyor. BM'den karar çıkmadığı müddetçe veya bir grup ülkenin müdahale konusunda uzlaşmaması halinde Esed yönetimine yönelik Paris'te alınacak kararın bir dönüm noktası oluşturması beklenmiyor. Kahire Zirvesi sonrasında bilgi veren bir yetkili, "Uluslararası toplumda BM kararı olmadan müdahale hedefi şu anda yok" değerlendirmesini yaptı.