Esendere Sınır Kapısı, geliriyle rekor kırdı

Esendere Sınır Kapısı, geliriyle rekor kırdı -YÜTSO Başkanı Kayhan: -2012 yılında 13 milyon lira hasılat elde eden Esendere Sınır Kapısı, bölgenin de makus talihini değiştiriyor
HAKKARİ (A.A) - Mesut Varol - Esendere Sınır Kapısı, 2012 yılında elde ettiği başarıyla, bölge ekonomisine büyük canlılık kazandırdı.
     Esendere Sınır Kapısı, kurulduğu 1964 yılından bu yana, en büyük kazancını 2012 yılı içerisinde gerçekleştirdi.
     2012 yılında toplam 12 milyon 740 bin 684 lira gelir elde eden sınır kapısında, 7 gün 24 saat yolcu taşıma hizmeti, aksatılmadan sürüyor.
     Kapıda, sınır ticareti kapsamında yapılan ihracatta, C2 Yetki Belgesi uygulama zorunluluğu getirilerek, araçların taşıt takip programıyla, giriş ve çıkışları kontrol ediliyor.
     Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (YÜTSO) Başkanı Sabih Kayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gümrük kapısının ekonomi için büyük önem taşıdığını söyledi.
     Gümrük sahasının 15 kamerayla, 24 saat esasına göre takip edildiğini aktaran Kayhan, 1964 yılında kurulan Esendere Gümrük Müdürlüğünün, Hakkari ve ilçelerinin en önemli geçim kaynağı olduğunu ifade etti.
    
     -Kapıda büyük ihracat gerçekleşti
    
     Esendere Gümrüğünün çeşitli sebeplerden dolayı bazı yıllarda inişli çıkışlı bir seyir izlediğini belirten Kayhan, kapının son yıllarda büyük kazanç yakaladığını bildirdi.
     Esendere Gümrüğünün, 2012 yılındaki başarısıyla, birçok ilden daha büyük ihracat gerçekleştirdiğini dile getiren Kayhan, şöyle konuştu:
     Bunun yanında ithalatımız istenen seviyeye henüz gelmedi. Bunun sebebi İranda Türkiye sanayi pazarının bulabileceği sanayi ürünlerinin olmaması ve yapılan işlemin sınır ticareti kapsamında yapılıyor olmasıdır. Eğer Yüksekovada bir iç gümrük kurulsaydı, hem ithalatımız hem de ihracatımız çok iyi seviyede olabilirdi. Bu kapıdan yararlanan insan sayısı daha da artardı. Farklı bir idari yapıya geçen Esendere Sınır Gümrüğünde, bugüne kadar depo fazlası yakıt taşıyan araçlardan yakıt harcı alınmazken, 2012 yılında yakıt harcı alma sistemine geçildi. Gümrüğümüz hatırı sayılır bir gelir elde etti.
     2012 yılında gümrükten 13 milyona yakın gelir elde edildiğini belirten Kayhan, buna rağmen ihracatın istenen seviyede olmadığını, bunun da sıklaşan denetimlerden kaynaklandığını bildirdi.
     Kayhan, Esenderede son döneminde denetimler çok fazla sıklaştı. Bu nedenle ihracatçımız rahat çalışamadı. Bu da esnafımızın bu kapıdan uzaklaşmasına neden oldu dedi.
    
     Muhabir: Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Şükran Yücel
10 Ocak 2013 11:40
DİĞER HABERLER