Eski bakanın oğlunun arazisi için otoyol kaydırıldı

Eski bakan ve milletvekili Süleyman Arif Emre’nin oğlu ve yeğenine ait Çekmeköy’deki araziden geçen Kuzey Marmara Otoyolu kaydırıldı. Arazi Karayolu Kuruma Kuşağı’ndan çıkarıldı ve 0.25 emsal imar hakkına kavuştu. Karar, İBB Meclisi’nde CHP’lilerin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.
Hürriyet'ten Fatma Aksu'nun haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, bu ay ilginç bir karara imza attı. Geçtiğimiz şubat ayında oy birliğiyle Meclis’te reddedilen imarla ilgili bir itiraz, Planlama Müdürlüğü tarafından 5 ay sonra, kararın içeriğinin net olarak anlaşılamadığı gerekçesi ile yeniden Meclis’e iletildi.

Ulaşım ve Trafik Komisyonu şubat ayında reddedilen dosyaya bu kez olumlu görüş verdi ve Komisyon görüşü doğrultusunda oylanan imar değişikliği, CHP’li Meclis üyelerinin aleyhte oyuna rağmen mecliste kabul edildi. Oylama öncesi söz alan CHP’li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ, itiraza konu arsa sahiplerinin eski bakan ve milletvekili Süleyman Arif Emre’nin oğlu ve yeğeni olduğunu belirtip, “Bu itiraz herhangi bir vatandaşın olsa kabul eder miydik” diye sordu.

Süleyman Arif Emre, Milli Selamet Partisi, Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Saadet Partisi’nde başbakan yardımcılığı, bakanlık ve milletvekilliği yapmış bir isim olarak, Milli Görüş’ün fikir önderleri arasında bulunuyor.

Önce bakanlık otoyol güzergahını değiştirdi

İBB Meclisi’ndeki kayıtlara göre süreç şöyle gelişti: Çekmeköy’de, Ali Rıza Emre ve Ömer Emre adlı kişilere ait yaklaşık 16 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin büyük bölümü 2010 yılında onaylanan Kuzey Marmara Otoyolu Planı’nda Otoyol ve Karayolu Koruma Kuşağında kalırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 27 Mart 2014 tarihinde onaylanan plan değişikliğiyle otoyol kuzeye kaydırıldı.

Böylece arazi otoyol güzergahı dışına çıkarıldı ancak, bir bölümü Karayolu Koruma Kuşağı olarak kaldı. Daha sonra Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sözkonusu araziyi de kapsayan plan değişikliği, Kuzey Marmara Otoyolu kamulaştırma sınırlarının, “Sadece orman alanlarında kalan kısımlarıyla ilgili değişiklik yapılmaktadır” denilerek, yani söz konusu araziden hiç bahsedilmeden, Meclis’e sunuldu. 28 Eylül 2015 tarihinde onaylanan plan değişikliği ile söz konusu arazi Karayolları Koruma Kuşağından da çıkarılmış oldu.

Arsa sahipleri tekrar itiraz edince farkedildi

Bununla yetinmeyen arsa sahipleri bu kez arazilerinin konut alanına alınması için plana itiraz etti. İmar Komisyonu 28 Eylül 2015 de yapılan plan değişikliğinde, Meclis’e yazılan yazıda araziden bahsedilmediği halde arazinin koruma kuşağının dışına çıkarıldığını tespit etti ve plan değişikliğini iptal ederek araziyi tekrar koruma kuşağı içine aldı.

Planlama müdürlüğü devreye girdi

İtiraz karara bağlanmışken, yargı yerine İBB Planlama Müdürlüğü devreye girdi. Müdürlük Meclis kararından 5 ay sonra 1 Temmuz 2016 tarihinde, “Kararın içeriği net olarak anlaşılamadı” diyerek yetkisini aşacak şekilde karara bağlanan itirazı yeniden İBB Meclisi’ne taşıdı. Şubat ayında reddedilen başvurunun ardından 6 aylık süreç içinde İmar Komisyonu üyeleri değişti. Yeni komisyon üyeleri bu defa itirazı uygun buldu. Böylece Orman komşuluğundaki arazi hem koruma kuşağından çıkarılmış oldu hem de 0.25 emsal imar hakkına kavuştu. Karar, İBB Meclisi’nde CHP’lilerin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul edildi.

Sıradan vatandaş için aynı karar çıkar mıydı

Oylama öncesi söz alan CHP’li İBB Meclis Üyesi Hüseyin Sağ ve Esin Hacıalioğlu arsa sahiplerinin eski bakan ve milletvekili Süleyman Arif Emre’nin oğlu Ali Rıza Emre ile yeğenine ait olması nedeniyle bu kararın verildiğini öne sürüp arazinin herhangi bir vatandaşa ait olması halinde talebin asla kabul edilmeyeceğini ve Kuzey Ormanlarının bu şekilde imara açıldığını söylediler. Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Mahmut Yeter ise söz konusu arazinin kamulaştırma maliyeti ve mağduriyet nedeni ile imara açıldığını belirtti.

Mağduriyet oldu itirazı kabul ettik

ULAŞIM ve Trafik Komisyonu Başkanı Mahmut Yeter, söz konusu yerin 2014 yılında Karayolları tarafından koruma kuşağına alındığını, bir yıl sonra da 2015 yılında kamulaştırma maliyeti yüzünden çıkarıldığını belirtip, “Bu yüzden plansız kaldı. Mülkiyet değişikliği yok. Kamulaştırma maliyeti yüzünden bir çok parsel kamulaştırma sınırı dışında bırakıldı. İlgili kişiler ‘Hak kaybettik’ diye başvurdu. Mağduriyet oldu, itirazı kabul ettik” diye konuştu.
19 Ekim 2016 13:31
DİĞER HABERLER