Eski İstihbarat Müdürü: Yasadaki şartlar ne ise onu uyguladık

Kocaeli merkezli 8 ili kapsayan polise yönelik operasyonda gözaltına alınan, ardından tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalan polislerin ilk duruşması yapıldı. Tutuksuz yargılanan Kocaeli Emniyet Müdürlüğü eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Öztürk, "Yasadaki şartlar ne ise o uygulanıp ve mahkemeden dinleme kararları alınmıştır. Yasa dışına çıkılmış değildir. Jandarma İstihbarat ve Milli İstihbarat Teşkilatı da bizim yaptığımız şekilde dinlemeler yapmaktadır. Ancak bu birimler hakkında bize uygulanan şekilde soruşturma açılmamıştır."dedi.

Geçen yıl ekim ayından, Kocaeli merkezli 8 ili kapsayan polise yönelik operasyon yapılmıştı. İddianame hazırlandıktan sonra davanın ilk duruşması Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Duruşmaya, tutuklu bulunan eski şube müdürlerinden Özgür Nikbay katılmazken, tutuksuz 11 sanık ile avukatları ve müştekilerin büyük bir bölümü hazır bulundu. Duruşmada en uzun savunmayı Kocaeli Emniyet Müdürlüğü eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Öztürk yaptı.

Suçlamaları kabul etmeyen Öztürk, şu savunmayı yaptı: "2008-2011 yılları arasında Kocaeli Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaptım. Adli dinleme ve önleme dinlemesi arasındaki fark bilinmiş olsaydı bu dava açılmayacaktı. Adli dinlemelerde somut deliller elde edilmiş olması gerekirken, istihbari önleme dinlemelerinde buna gerek yoktur. İstihbarat şubesinde yapılan tahkikatlar analiz çalışmaları, muhbirlerden elde edilen bilgiler kullanılmak suretiyle mahkemeden karar alınmadan önce rapor düzenlenmektedir. Düzenlenen rapor mahkemeye sunulup dinleme kararı alınmaktadır. Mahkeme kararı İstihbarat Başkanlığr'ına ve TİB'e gönderilmektedir. Oradaki teknik ve hukuki denetim yapıldıktan sonra seslerin dinlenilmesine izin verilmektedir. İstihbarat şubesindeki dinlemeler bu şekilde yapılmaktadır. Somut delile gerek yoktur. Somut delil olduğu takdirde adli çalışma başlamaktadır. İstihbari dinleme sonucunda somut delil elde edildiğinde diğer birimlere bilgi verilmekte ve operasyon ve çalışma yapılmaktadır. Dinleme sonucunda suç unsuru olmadığı takdirde dinleme sonlandırılıp kayıtlar imha edilmektedir. Her şey gizlilik içinde yürütülmektedir. Dinlenen şahıslar mağdur edilmemektedir. Yasadaki şartlar ne ise o uygulanıp ve mahkemeden dinleme kararları alınmıştır. Yasa dışında çıkılmış değildir. Jandarma İstihbarat ve Milli İstihbarat Teşkilatı da bizim yaptığımız şekilde dinlemeler yapmaktadır. Ancak bu birimler hakkında bize uygulanan şekilde soruşturma açılmamıştır. İddia makamı tarafından hakkımızda sanal bir örgüt iddiası oluşturulmuş bu dava açılmıştır. Dinleme talep yazılarını hedef şahısların unvan bilgilerinin yazılmadığı iddia edilmektedir. Yasada buna gerek yoktur. Yasa bunu şart koşmuş olsaydı, onu da talep yazımıza yazardık. Hiçbir müştekiyi gerçek olmayan isim ve kod adları ile dinlemedik. Tamamını gerçek isim ve bilgileri ile dinledik. Müştekilerin ticaret erbabı ya da kayıtlarının olmadığı iddia edilerek ihalelere fesat karıştırmayacakları iddia edilmiş ise de yapılan birçok operasyonda ticaret kaydı olmayan ticaret yapmayan kişilerin de ihalelere fesat karıştırdıkları tespit edilmiştir. Hiçbir evrak sahte olarak düzenlemedik. Kesinlikle herhangi bir suç örgütüne üye olmadım. İddia makamı tarafından sanal bir suç örgütü oluşturulmuş ve bizleri de bu örgüte üye olarak göstermişlerdir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Suç örgütü üyeliği, resmi belgede sahtecilik, kişilerin özel hayatının ihlal edilmesi, gizli konuşmaların kayda alınması suçlamalarını kabul etmiyorum. Beraatimi istiyorum. Yaptığımız dinlemelerin kötü amaçlarla kullanılması mümkün değildir. Tamamen gizli kalmıştır. Medyaya ya da basın organlarına sızdırılmamıştır."

Akşam saatlerine kadar süren duruşmada, sanıklar ve müştekiler dinlendi, avukatlar savunmalarını yaptı. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi. CİHAN
29 Eylül 2015 20:23
DİĞER HABERLER