Eskişehirde sokak çocukları topluma kazandırılacak

Eskişehirde sokak çocukları topluma kazandırılacak -İçişleri Bakanlığının onayladığı Bizim Çocuklar projesiyle kentteki sokak çocuklarının topluma kazandırılması amacıyla çalışmalar yapılacak -Proje Koordinatör Yardımcısı Gürsoy:
ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehirde bir derneğin, sokak çocuklarının topluma kazandırılmasına yönelik hazırladığı Bizim Çocuklar projesi İçişleri Bakanlığınca onaylanarak, uygulama için maddi destek sağlanmasına karar verildi.
     Eskişehir Çevre, Sağlık, İzcilik, Gençlik ve Spor Kulübü Derneğinin (ÇEVSAD), paydaş kuruluşları olan Tepebaşı ve Odunpazarı kaymakamlıkları ile belediyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Eskişehir Şubesi, Anadolu Ajansının (AA) destekleriyle hazırladığı Bizim Çocuklarımız projesi, TÜMSİAD Eskişehir Şubesinde düzenlenen toplantıda tanıtıldı.
     Eskişehir ÇEVSAD Başkanı Emin Can, toplantıda yaptığı konuşmada, projenin İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığınca onaylanarak maddi destek sağlanmasına karar verildiğini bildirdi.
     Projenin uygulama aşamasına 1 Ocak 2013te geçileceğini belirten Can, paydaş kuruluşların temsilcileriyle yol haritası belirleyeceklerini ifade etti.
     Proje Koordinatör Yardımcısı Rıza Gürsoy da çocukların, her toplumun geleceği olduğunu dile getirerek, Türkiyede yapılan araştırmalara göre 540 bine yakın kimsesiz çocuk bulunduğunu ve bunların 12 bininin sokaklarda yaşadığını anlattı.
     Sokak çocuklarının, madde bağımlılığı ve suça yöneldiğine dikkati çeken Gürsoy, şöyle konuştu:
     Eskişehirde sokakta risk altında olan, sokakta yaşayan, çalıştırılan, suça itilmiş, suç mağduru ve madde kullanımı sonucu tedavi ve rehabilitasyona ihtiyaç duyan çocukların sayısının 300 civarında olduğu tahmin ediliyor. Projemiz 3 yıl sürecek. 3 yılda 100 çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Bu proje sadece Eskişehirde uygulanacak ama burada uygulanabilirliğini gösterebilirsek diğer illere de örnek olacaktır.
     Toplantı, proje ortağı kurum ve kuruluşların temsilcilerin görevlerinin belirlenmesiyle sona erdi.
    
     -Meslek öğretilerek istihdam edilecekler-
    
     Sokakta olumsuz koşul ve ortamlarda risk altında yaşayan, sokakta çalıştırılan, suça itilmiş, uçucu ve uyuşturucu madde kullanan çocukların topluma kazandırılmasını amaçlayan proje kapsamında çocuklarla ilgilenecek ekip ve proje eğitim merkezi kurulacak.
     Çocuklar için izcilik faaliyetleri ve sosyal aktiviteler düzenlenecek, birbirleriyle kaynaşması sağlanacak. Dini ve milli duygularının gelişmesi için programlar düzenlenecek. Sosyalleşmelerini sağlamak için yurt çapında kültürel geziler yapılacak.
     Proje çerçevesinde uzman doktor, psikolog, pedagog, sosyal danışman, öğretmen, imam, antrenör ve izci liderleri görevlendirilecek.
     Rehabilitasyonunu tamamlamış çocukların mesleki eğitimlere yönlendirilmesi sağlanacak. Daha sonra belediyelerde veya özel şirketlerde istihdam edilmelerine çalışılacak.
     İş imkanı sağlanan çocuklar, ev ortamına alışması için evlere yerleştirilecek. Bu evlerde gönüllü kişiler tarafından sürekli denetim altında tutularak, rehberlik edilmeye devam edilecek.
    
     Muhabir: Yıldız Gündoğmuş / Sedat Gök
     Yayıncı: Mürsel Çetin
08 Aralık 2012 13:19
DİĞER HABERLER