Eskişehirdeki deprem

Eskişehirdeki deprem -AÜ Uydu ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Yer Bilimleri ve Mühendisliği Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Ecevitoğlu: Eskişehirdeki 40 kilometrelik fay hattı aktif bir faydır. Eldeki yapı stokunu, kentsel dönüşüm kaps
ESKİŞEHİR (A.A) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Uydu ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Yer Bilimleri ve Mühendisliği Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu, Eskişehirde meydana gelen 3.7 büyüklüğündeki depreme ilişkin, Eskişehirdeki 40 kilometrelik fay hattı aktif bir faydır. Eldeki yapı stokunu kentsel dönüşüm kapsamında 7 büyüklüğündeki depreme dayanıklı şekilde yapmamız gerekiyor dedi.
     Prof. Dr. Ecevitoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 03.54te meydana gelen depremin merkez üstünün Muttalip bölgesi olduğunu söyledi.
     Eskişehirdeki fay hattında 1 Mayısta İzmirde meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardından yoğunluk başladığını ifade eden Prof. Dr. Ecevitoğlu, şöyle konuştu:
     Eskişehir, sadece Kuzey Anadolu fay hattından değil, güneyde Afrika kıtasının Anadoluyu sıkıştırmasından da etkileniyor. Buradaki fay aktiftir. Eskişehirdeki fay hattı Simav depreminden sonra hareketlenmişti. Zaten fay segmenti bir kere çalışıp bir daha durmuyor, sürekli çalışıyor. Eskişehirde de bu durum olmuş. Çünkü arkeolojik kazılar bunu gösteriyor. Eskişehir, 1900lü yıllarda 6.4 büyüklüğünde deprem görmüş. Ama daha geçmişe gittiğimizde, arkeolojik kazılara baktığımızda bu bölge 7.2 büyüklüğünde depremi de görmüş. Dolayısıyla Eskişehirdeki 40 kilometrelik fay hattı aktif bir faydır. Eldeki yapı stokunu, kentsel dönüşüm kapsamında 7 büyüklüğündeki depreme dayanıklı şekilde yapmamız gerekiyor. Çocuklarımıza, torunlarımıza düzgün bir şehir bırakacaksak altyapıyı 7 büyüklüğündeki bir depreme dayanıklı şekilde yapmalıyız.
     Prof. Dr. Ecevitoğlu, kentte 50-100 gün içinde ortalama 4 büyüklüğünde bir depremin daha olabileceğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Sinan Balcıkoca
     Yayıncı: Mürsel Çetin
16 Kasım 2012 14:08
DİĞER HABERLER