"Esnafın derdi dağlardan büyük"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü, Adana'da esnaf ve sanatkarlara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda esnaf ve sanatkârların kredi, teşvik ve destekler gibi sorunları ele alındı. Ayrıca, işletmelerinde yenilikçilik ve rekabet konusunda pratik bilgiler verildi.
Programın açılışında konuşan Adana Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Nihat Sözütek, Türkiye'nin zor bir badireden geçtiğini söyledi. Bir taraftan Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan olumsuzluklar, diğer yandan Suriye'deki mülteci göçünün ülkeyi kıskaca aldığını aktaran Sözütek, esnafın derdinin dağlardan büyük olduğunu vurguladı. Sözütek, "Ama inşallah yetkililer bu konuya eğileceklerdir. Bir dizi sorunlarımız, aşamadığımız olaylarımız var. Cuma günü TESK'de bu konularla ilgili Bakanlıkla toplantımız var. Dilimiz döndükçe, korkmadan, dirayetli bir şekilde esnafımız için ne gerekiyorsa dile getireceğiz." diye konuştu.
Okuduğu şiirle toplantıya renk katan Vali Yardımcısı Azmi Yeşil ise bir esnaf çocuğu olarak bu kesimin sıkıntılarını çok iyi bildiğini kaydetti. Mümkün olduğunca esnafın sorunlarına çözüm bulmaya çalıştıklarına dikkat çeken Yeşil, ama bu gayretlerin sıkıntılara yetirince çare olamadığına işaret etti. Yeşil, "Çünkü esnafımızın derdi finansman; daha doğrusu ayakta kalma sorunudur. Sizlerin ne kadar zor şartlar altında çalıştığınızı, üretim yaptığınızı biliyoruz. Toplumun ana direği olduğunuzun farkındayız." şeklinde konuştu.

Dünyadaki ve bölgemizdeki siyasal gelişmeler ekonomiye etkileri üzerinde duran Yeşil, "Bir Suriye krizi, Suriye krizinden doğan Rusya krizi maalesef ekonomimiz üzerinde çok büyük etkiler oluşturdu. Bunu kabul etmek lazım. Turizmden tarım sektörüne kadar her şeyi vurdu." ifadelerini kullandı.

Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal, TESK çatısı altındaki; 13 mesleki federasyon, 82 Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ve 3 bin 48 odanın işlemlerini yürüttüklerini ve ESBİS'e kayıtlı 1 milyon 604 bin esnaf ve sanatkâra hitap ettiklerini açıkladı.

Ülke tarihinde ilk defa Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi (3D) ve Eylem Planı (ESDEP)'nin yürürlüğe konulduğunu aktaran Altındal, şöyle devam etti: "Değişim, dönüşüm ve destek stratejisi ve eylem planıyla esnaf ve sanatkârların vizyonu oluşturulmuştur. Esnafımızın en önemli sıkıntılarından biri olan ucuz finansman imkânlarına ulaşma konusunda kolaylık sağlanmıştır. Özellikle faiz oranlarındaki ciddi düşüş, esnafımıza finansman imkânlarının daha kolay, daha ucuz bir şekilde sağlanmasının önünü açmıştır."

26-27 Kasım 2014 tarihlerinde esnaf ve sanatkârlar için çok önemli olan 4. Esnaf ve Sanatkârlar Şurası'nın gerçekleştiğini hatırlatan Altındal, şunları söyledi: "Mevzuat, mesleki eğitim, kredi, finansman ve teşvik, vergi ve sosyal güvenlik ve yenilikçilik konularında olmak üzere 5 ana ve 36 alt başlık altında önemli kararlar alınmıştır. Perakendecilik sektörü ve özellikle büyük mağazalar ve alışveriş merkezlerine ilişkin düzenleyici mevzuatın bulunmaması nedeniyle esnaf ve sanatkârların mağduriyetlerinin giderilmesi için 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 29 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesiyle esnaf ve sanatkârların oda ve sicil kayıtları sırasında ciddi sorunlar yaşamasına neden olan ustalık belgesi ve hafta tatili ruhsatına ilişkin sorunların çözümü sağlanmıştır."

Eğitim ve bilgilendirme projesinin ülke çapında olacağına dikkat çeken Genel Müdür Yardımcısı Altındal, şu bilgileri paylaştı: "Bu kapsamda, 84 adet esnaf ve sanatkâr odasının meslek kuruluşu olarak 40 bin 4 esnaf ve sanatkâra hizmet vermekte olduğu Adana ilimiz projemizin önemli duraklarından birini oluşturmaktadır. Ocak 2016 itibariyle Adana'da bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatiflerine (ESKKK) üye toplam esnaf ve sanatkâr sayısı 20 bin 354 olup üyelerin yüzde 49.45'i kredi imkânlarından faydalanmıştır. Temenni ve hedefimiz bu oranın ideal noktaya gelmesi olup, Adana ilindeki her esnafımız için ihtiyaç duyduğu, günümüz piyasa şartlarında hak ettiği gibi varlığını sürdürmesine imkân sağlayacak uygun şartlardaki finansman imkânlarına ulaşmasına katkı sağlamaktır. Bu proje ile ziyaret edilen illerdeki esnaf ve sanatkârlarımızın beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen konular hakkında ilgili kurum ve kuruluşlar ile esnafımızı bir araya getirmeye devam edeceğiz."
CİHAN
09 Şubat 2016 16:37
DİĞER HABERLER