Van'ın Çaldıran İlçesi'nde yeni bulunduğu ve Ortaçağ'dan kalan 'tarihi kale' olduğu ileri sürülen ve 'esrarengiz keşif' denilen taş yığınlarının, yörede herkes tarafından bilenen ve adakta bulunulan yatır olduğu ortaya çıktı.
Van'a 150 kilometre uzaklıkta İran sınırında bulunan Yücelen Mahallesi Çilli Mezrası'nda, 2700 rakımlı tepedeki taş yığınlarını dün bir haber ajansı 'duvarları yıkılmış bir kaleyi andırıyor' diye verdi. İnternet siteleri bu haberi 'Esrarengiz Keşif' başlığıyla yayınladı. Bir anda sanki yeni keşfedilen tarihi kale gibi algılanan taş yığınlarının, gerçekte yatır olduğuna inanılan ve yöre halkının adak yeri olduğu ortaya çıktı.
DHA muhabirinin görüştüğü yöre sakinleri, bu bölgenin herkes tarafından bilindiğini anlattı. Burada Hazal adında bir kadın şehidin mezarının bulunduğuna inanıldığını belirten yöre sakinleri, adakta bulunulup dilek tutulduğunu, her dilek tutanın da bir taş koymasıyla yığınların oluştuğunu anlattı.
Taş yığınlarının bulunduğu Çilli Mezrası'nda çobanlık yapan Fehmi Baykan, bölgenin kutsal olduğuna inanıldığı için adakta bulunulduğunu, her dilek tutanın bir taş koymasıyla bu yığınların oluştuğunu anlattı. Fehmi Baykan, şunları söyledi:
"Bizim dedelerimiz de bize buranın kutsal olduğunu ve Hazal isminde bir şehidin burada yattığını anlatırdı. Bu bölgede üst üste konulan taşlar var. Bunların bir kısmı 1976'da yaşanan Çaldıran depreminde yıkılmış. Daha sonra köylüler yıkılanların yerine yenilerini koymuş. Şimdi de her gelen burada dilek tutup üst üste taş bırakıyor. Bu görüntü de öylece oluşuyor. Bu geçmişten gelen bir gelenek. Ama kimse bu işin ne zaman başladığını bilmiyor."
DHA