'Et fiyatları yükseliyor, Et ve Süt Kurumu güçlenerek piyasayı düzenlemeli'

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yekin, et fiyatları yeniden yükselme trendine girildiğini söyledi. 2015 Haziran ayı itibariyle büyükbaş hayvan sayısının 14,7 milyon baş olduğunu ve bu rakamın 2013'te de 14.5 milyon olduğunu belirten Yetkin, "İçine girdiğimiz yeni yılda hayvancılığa verilen teşviklerin artırılmasını, yem fiyatlarının düşürülmesini sağlayacak önlemlerin alınmasını, Et ve Süt Kurumu'nun güçlendirilerek piyasayı düzenleyebilecek güce kavuşturulmasını ve üretici kooperatiflerinin pazarlama alanında da etkin hale getirilmesini bekliyoruz." çağrısı yaptı.

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yekin, 'Ucuz et için ithalat değil destekleme' başlıklı açıklama yaptı.

Ne zaman et ithal edilmeyeceği açıklansa, bu kez içerideki spekülatörlerin bu durumdan yarar sağlamaya çalıştığını kaydeden Yetkin, bu durumun et fiyatının normalden yukarı çekilmesine neden olduğunu ifade etti.

Bir tür kısır döngü oluşturan bu ikili yapının, adeta bir emme basma tulumba gibi çalıştığını anlatan Yetkin, "Bu kesimler, karşıt yönde faaliyet gösterseler de birbirlerini destekler bir etki yaratmaktadır. Fiyatlar yükselince ithalat gündeme geliyor. İthalat başlayınca fiyatlar geçici olarak düştüğü için hayvanlar kesiliyor, küçük üretici iflasa sürükleniyor. Bunun sonucunda verilen teşvikler boşa gidiyor. Ve et fiyatları yeniden yükseliyor. Ancak bu kez insanlar yeniden yüksek fiyatla, bu kez ithal et yemek zorunda kalıyor." dedi.

Bugün çekilen sıkıntıların kaynağında geçmişte Et Balık Kurumu'nun tasfiye edilmesinin oluşturduğu sıkıntılar ve bunun sonucunda yaşanan 'serbest ithalat' olayının bulunduğunu vurgulayan Yetkin, "1990'lı yıllarda Et Balık Kurumu özelleştirme kapsamına alınmış; kurumun tüm yurda yayılmış kombinaları özelleştirme, devretme ve kapatma yolu ile tasfiye edilmiş; sonuçta toplam 27 kombina kurumun elinden çıkmıştır. Ne var ki, bu durumun hayvancılığımız üzerinde yarattığı olumsuz etkiler karşısında 2005 yılında Kurum, özelleştirme programından çıkarılarak Et ve Süt Kurumu adıyla tekrar eski statüsüne kavuşturulmuş ve yeni kombinalar açılması kararlaştırılmıştır. Ancak Kurum'un eski gücüne kavuşması kısa zamanda mümkün olmadığından et üretimi artırılamamış, fiyatlar yükselmiş ve sonunda 2010 yılında sıfır gümrüklü ithalata izin verilerek büyük bir yanlışın altına imza atılmıştır." diye konuştu.

'HAYVANCILIĞA VERİLEN TEŞVİKLER ARTIRILMALI, YEM FİYATLARI DÜŞÜRÜLMELİ'

2010 yılında başlatılan kasaplık canlı hayvan ve et ithalatı sonucu 2012 yılı ilk 8 ayını da kapsayan bir dönemde yaklaşık 500 bin büyükbaş kasaplık canlı hayvan ile 1,7 milyon küçükbaş canlı hayvan ve 132 bin ton kırmızı et ithal edildiğini hatırlatan Yetkin, "Bu hayvanlara 3 milyar dolar civarında para ödenmiştir. İthalat sonucu tasfiye edilen ve küçülen işletmeler dolayısıyla uğranılan kayıp da hesaba katılırsa bu rakam 5 milyar doların üzerine çıkmıştır. Bütün bunların sonucunda yine de istenilen sonuç elde edilemeyince hayvancılığın tamamen çökmemesi için et ithalatı gümrük vergileriyle önlenmiş ve hayvancılığın teşvik edildiği yeni bir dönem başlamıştır. Bu teşviklerle 2013 yılında büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre yüzde 3,6 artarak 14,5 milyon adede ulaşmıştır. Küçükbaş hayvan sayısı da artmış ve bunun sonucunda kırmızı et üretimi yeniden yükselişe geçmiştir." ifadelerini kullandı.

İçinde bulunulan dönemde et fiyatları yeniden yükselme trendine girdiğine değinen Yetkin şunları dile getirdi: "Bu durum, ülkemizdeki hayvan sayısı ve kırmızı et üretimi ile yakından ilgilidir. Açıklanan son rakamlara göre 2015 Haziran ayı itibariyle büyükbaş hayvan sayısı 14,7 milyon baş olmuştur. Bu rakam 2013'te 14.5 milyon olduğuna göre, ithalatın durmasının ardından hayvan sayısında önemli bir artışın gerçekleştiği ancak bu artışın son dönemde yavaşladığı anlaşılmaktadır. Bunun en başta gelen nedeni üretim maliyetini önemli ölçüde yükselten yem fiyatlarının yüksekliğidir. Dolayısıyla, içine girdiğimiz yeni yılda hayvancılığa verilen teşviklerin artırılmasını, yem fiyatlarının düşürülmesini sağlayacak önlemlerin alınmasını, Et ve Süt Kurumu'nun güçlendirilerek piyasayı düzenleyebilecek güce kavuşturulmasını ve üretici kooperatiflerinin pazarlama alanında da etkin hale getirilmesini bekliyoruz." CİHAN
23 Ocak 2016 18:14
DİĞER HABERLER