'Evlat ayrımı yapmadan yetiştirirsek, o çocuklardan şiddet beklenemez'

'Evlat ayrımı yapmadan yetiştirirsek, o çocuklardan şiddet beklenemez'
BURSA (CİHAN)- Bursa Orhangazi Üniversitesi (BOU) Kariyer ve Gelişim Topluluğu tarafından düzenlenen 'Zirvede Kadın olmak' panelinde kadına şiddetin sebepleri de tartışıldı. Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) Kurcu Başkanı olan Selma Çetinkaya, "Evlat ayrımı yapmadan insan sevgisiyle, doğa sevgisiyle, hayvan sevgisiyle yetiştirirsek çocukları, o çocuklardan şiddet beklenemez." dedi.

Bursa Orhangazi Üniversitesi'nin düzenlediği zirvede kadın olmak adlı seminere; Bursa Emine Örnek Koleji Kurucusu ve Müdürü olan Emine Örnek, Esperto İnsan Kaynakları Danışmanlığı Genel Müdürü ve Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği (BUİKAD) Kurcu Başkanı olan Selma Çetinkaya Türker, Ata Isı Genel Müdürü Nermin Atalay konuşmacı olarak katıldı. BOU Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, panelin açılışında yaptığı konuşmada öğrencilere daha çok etkinliğe katılma çağrısında bulundu.

ŞİDDET, ANNE KARNINDA ÖĞRENİLMİYOR; EVLATLARINIZ ARASINDA AYRIM YAPMAYIN

İş kadınlarının kariyerlerinin anlatıldığı programda gündemin değişmez maddesi haline gelen kadına şiddet konusu da tartışıldı. Panelin moderatörlüğünü yapan Gazeteci Neslihan Çelik Alkoçlar, "Şiddet, anne karnında öğrenilmiyor, bunu bir öğrenelim. Çocuk anne karnında şiddetle doğmuyor, onu insanlar o hale getiriyor, anne ve babalardan başlayarak yaşadığı ev bu hale getiriyor. Onun için hiçbir şiddetin ne bahanesi ne mazereti olamaz." diye konuştu.

Esperto İnsan Kaynakları Danışmanlığı Genel Müdürü ve BUİKAD Kurcu Başkanı olan Selma Çetinkaya Türker da şunları kaydetti: "Bu toplumun gelişiminin anahtarı kadınlar. Erkeği de kız çocuğunu da bizler yetiştiriyoruz. Evlat ayrımı yapmadan insan sevgisiyle, doğa sevgisiyle, hayvan sevgisiyle yetiştirirsek çocukları, o çocuklardan şiddet beklenemez."

Eğitimci Emine Örnek ise ebeveynlerin evlatlar arasında ayrım yapmaması gerektiğini dile getirdi. Örnek, kadına şiddet konusunda önce annelerin eğitilmesini tavsiye etti. Annelerin yetiştirdikleri çocuklar arasında erkek-kız ayrımının yapılmasındaki yanlışlığa dikkat çeken Örnek'e bir öğrenci 'Şiddetin doğuştan gelme özelliği yok mu?' sorusunu yöneltti. Örnek şu cevabı verdi: "Niye doğuştan gelsin yavrum? Erkek olarak dünyaya geldi, dövsün diye mi geldi? Yok öyle bir şey. Dört erkek kardeşim ağızlarından küfür bile duymadım, bilmiyorlar mı, biliyorlar ama..Babamız ayrım yapmadı. Hiçbir kardeşimi kıskanmadım. Bizim ailemiz böyle. Sakın erkek evladınıza farklı muamele yapmayın. Geleneklerimizde böyle. Ne diyordu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu demişti; Bodrum'da para etmez diye tüm sahilleri kızlara vermiş, erkeklere de tarlaları vermişler. Sonra sahiller değer kazanmış, damatlar zengin olmuş erkekler fakir. Kız erkek arasında ayrım yapmazsak bu olayı düzelteceğiz. Hepimiz çok üzüntülü olaylar yaşıyoruz. Hiç hoş değil. Ama çocuklar internette vurdulu kırdılı oyunlar izlerse, anında boğazını sıkıyor 'Hayırdır düşman mı bu sana. 'o öbürüne bir laf söylemiş. Çünkü oyunlar güya para kazandırıyorlar, sahte paralar. Annenin işi çok, ya geç geliyor ya da babaları, onu eline vererek susturuyor çocuğu, susturmuyor, felakete sürüklüyor, yerinde ve zamanında kullanırsak teknoloji faydalı ama çocuğa bırakırsanız odasında ne yaptığını kontrol etmezseniz işte tehlike orada diye düşünüyorum."

ELBİSE ALMAK İÇİN GİTTİĞİ MAĞAZADA HAYATI DEĞİŞTİ

İnsan hayatında dönüm noktaları olduğunu anlatan Örnek, elbise almak için gittiği mağaza hayatının gidişatının değiştiğini söyledi. Örnek, "Bazen fırsat gelir, o fırsatı değerlendirirseniz önünüz açılabilir. Atatürk Caddesi'nde bir mağaza güzel kıyafetler getirirdi. Oranın tezgahtar olarak çalışan abla bizim komşumuzdu. Güzel bir şey gelirse bana haber verirdi. O gün mağazaya gittim yaz ayında. Mağazada ablayla sohbet ediyorum. İçeriye 2 bayan girdiler yanlarında bir çocuk. 'Biz palto bakmak istiyoruz' dedi. Abladan erkek reyonunu sordum. Gittim çocuğa giydirdim, çocuk bir bana baktı bir yaşlı hanımlara baktı, 'Hala ben bunu beğendim' dedi. Hala dediği Mafharet İnal. Mafharet İnal ve Sevim Ertekin, İnal Ertekin Okulları'nın sahipleriymiş. Yaşlı hanım döndü 'Siz burada çalışanı benzemiyorsunuz, sizin bir işiniz var mı?' 'Ben öğretmenim, tayinimi bekliyorum' dedim. Hemen yanındakinin elini tuttu. Şimdi 17 yaşındaki kız ne düşünür? 'Herhalde oğulları var beni beğendiler' der. Meğer özel okul sahipleriymiş tanımıyorum. Yozgat'a gittim 1 sene sonra geldim o okulda başladım 16 sene kaldım."

Panelin sonunda konuşmacılar öğrencilerin sorularını da cevaplandırdı. BOU Rektörü Recep İleri de konuşmacılara günün anısına plaket takdim etti.

CİHAN
05 Mart 2015 13:31
DİĞER HABERLER