"Evlilik yaşı 18 yaşın doldurulması koşuluna bağlanmalıdır"

Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Nevin Canbaz, günümüzde erken yaşta evliliklerin önüne geçilemediğini belirterek, "18 yaşına kadar herkesin çocuk olduğu' kabul edilmeli ve Medeni Kanundaki 'evlilik yaşı' da aile iznine bakılmaksızın 18 yaşın doldurulması koşuluna bağlanmalıdır." dedi.

Canbaz, Medeni Kanun'un 90. yılı kapsamında meslektaşları ile birlikte Bursa Barosu'nda basın açıklaması düzenledi. 17 Şubat 1926 da kabul edilen Medeni Kanun'un özellikle Aile Hukuku bölümünde köklü bir hukuk reformu getirdiğini ifade eden Canbaz, kanun ile kadınlar, evlenme, boşanma, mal varlığı, miras gibi özel yaşamlarına ilişkin haklar açısından erkeklerle eşit konuma getirildiğini kaydetti. 'Evlenme yaşının belirlenmesi ve resmi nikah'ın kabulünün kadın haklarının güvencesi olduğunu ifade etti.

Günümüzde erken yaşta evliliklerin önüne geçilemediğine dikkat çeken Canbaz, şöyle konuştu:"TÜBAKKOM olarak diyoruz ki, Çocuk Hakları Sözleşmesi gereğince, kanunlarımızda "18 yaşına kadar herkesin çocuk olduğu' kabul edilmeli ve Medeni Kanundaki 'evlilik yaşı' da aile iznine bakılmaksızın 18 yaşın doldurulması koşuluna bağlanmalıdır. Çocuk yaşta yapılan evlilikler temel bir toplumsal sorundur. Çocuğun bedensel ve ruhsal olgunluğa ulaşmadığı 'erken yaş evlilikleri' temel insan hakları ve kadına yönelik şiddetin en ağır biçimlerinden biri olarak çocuk hakları ve kadın hakları ihlalidir. Erken yaşta evliliklerin önlenmesinde, kadının bedensel ve ruhsal olarak gelişimini tamamlayarak, topluma ve kendisine yararlı bir birey olabilmesi için 'eğitim' şarttır. Bu sebeple de temel eğitimin süresinin 12 yıla çıkarılarak zorunlu, kesintisiz ve örgün eğitim haline getirilmesi sağlanmalıdır. Tüm okullarda ve her yaş grubuna 'toplumsal cinsiyet eşitliği' dersi verilmelidir. Gelişen , sağlıklı bir toplum inşa edebilmek için 'Çocuk Evlilikler'in önlenmesi siyasi bir hedef haline getirilmesi, bu yolda kararlı bir devlet politikası uygulanmalıdır. TÜBAKKOM olarak, erken yaşta evliliklerin büyük oranda kız çocuklarının sorunu olması nedeniyle, 'Çocuktan Gelin Olmaz' diyoruz. Siyasi iktidarı, ilgili kurum ve kuruluşları ve toplumdaki her bir bireyi bu çok yönlü toplumsal sorunun çözümü için göreve ve duyarlılığa davet ediyoruz."
CİHAN
17 Şubat 2016 12:46
DİĞER HABERLER