Evsizlere yardım edeyim derken hırsızlıkla suçlandılar

Fransa’nın Lyon kentinde iki genç, evsizlerin uyumasına engel olduğu gerekçesiyle bir parktaki sokak banklarının üzerine monte edilen demir dayanakları sökmeleri sonucu mahkemelik oldu.
 Hippolyte ve Jennifer, 'kamu malına zarar verme ve hırsızlıkla' suçlandı. Euronews Türkçe’ye konuşan Hippolyte, banklara monte edilen demir çubukların kamu politikası olarak evsizleri şehir merkezlerinden uzaklaştırma amaçlı yapıldığını düşünüyor.
Euronews'e konuşlan Fransız gençler, bankların üzerindeki demirler nedeniyle evsizlerin beton ve çimen üzerinde uyuduklarını gördükten sonra “Bir şeyler yapmalıyız” diyerek, bir gece vakti ellerinde tornavidalarla bu değnekleri sökmeye başlıyor. Fakat ihbar üzerine yakalanan iki gencin polis tarafından gözaltında ifadeleri alınıyor.

Ardından konu yargıya intikal ediyor. Lyon Büyükşehir Belediyesi’nin ‘mağdur’, Hippolyte ve Jennifer’ın ‘suçlu’ olarak yargılandığı dava görülüyor. “İki kişilik organize çete olmakla suçlanıyoruz.” diyen Hippolyte, “Böyle bir şeyi yaptık çünkü evsizlerin uyumasının engellenmek istenmesi kabul edilemez bir şey.” diye tepkisini dile getiriyor.

Dava öncesinde, iki gencin avukatı, kamu yararına zorunlu iş ya da para cezası alabileceklerini söylüyor. Hippolyte ve Jennifer, yaptıklarının ‘hırsızlık’ olmadığına, aksine ‘sosyal bir probleme sembolik olarak işaret ettiklerine’ ikna ediyorlar hakimi. Bu nedenle mahkeme önünde ‘suçlu’ bulunmalarına rağmen hiçbir ceza almıyorlar. Hippolyte, “karardan memnunum” diyor.

"Hırsız olarak tanımlandığımız için şaşkınım"
Jennifer, “Evsizlere yardım ederken hırsız olarak tanımlandığımız için şaşkınım” diyor. Yaşadıklarının hala etkisinde olan genç kadın, kamera karşısına çıkmak istemediğini söylüyor.

Diğer yandan Hippolyte, “Fransa, her ne kadar sosyal adalete önem veren bir devlet olsa da, bugün boş bir evin önünde soğukta yalın ayak üşüyen bir evsizi görmeniz mümkün.” diyor ve ekliyor; “Fransa’da binlerce evsiz ve binlerce boş ev var.”

Amaçlarının evsizlere bank vermek yerine onlara ev bulmak olduğunu söyleyen Hippolyte, sembolik bir anlamda, “Onlara ev veremiyorsak ve hatta banklarda uyumalarına bile izin vermiyorsak toplum olarak rotamızı kaybettiğimizi göstermek istedik” diyor.

"Kamu malını aslında çalan kim? Bence, biz değiliz.”
“Kamu bütçelerini bu korkunç demirleri almak için kullanmaları alçakça” diyor Hippolyte. Genç Fransız şöyle devam ediyor; “Bu neredeyse anti demokratik. Bizi ‘kamu malını çalmakla’ itham ettiler. Ama hiçbir vatandaşa bu demirleri satın almadan önce sormadılar. O yüzden soruyoruz; kamu malını aslında çalan kim? Bence, biz değiliz.” Sözlerini şöyle bitiriyor Hippolyte, “Yeter! Bu ‘korkunç kamu politikasını’ durduralım! Gelin yardımınıza ihtiyacı olanlara elinizi uzatın!”

Hippolyte, “Yetkililer bu demir değnekleri oturanların konforu için banklara monte ettiklerini söylüyor ama aslında amaçlanan; evsizlerin banklarda uyumasını engellemek” diyor.

Jennifer ve Hippolyte bir gün, banka ve sigorta acentelerinin önüne koyulan sivri metallerin, dikilen kaktüslerin, ya da seyyar halk pazarı olarak kullanılan yerlere konulan fıskiyelerin evsizlerin barınmaması için konulduğunun iddia edildiği bir makale okuduklarını söylüyor. Bu makaleyi okuduktan sonra “Her yerde evsizlere karşı yapılmış uygulamalar var, her yerde! Biz bunu ne yazık ki şimdi fark ediyoruz.” diyor Hippolyte.

Mahkemede davacı olarak anılan Lyon Metropol Belediyesi ise, evsizlere karşı demir değnek monte etmek gibi bir amaçlarının olmadığını belirtti. Euronews'e konuşan Lyon Metropol basın sözcüsü Régis Guillet, yerel belediyelerin ‘sokak banklarını sürekli işgal eden gençlerden şikayetçi olduklarını, bu nedenle bankları sandalye şeklinde ayırdıklarını’ belirtti. Yerel belediyelerin, Büyükşehir iradesi dışında böyle yetkilerinin olabileceğini söyledi. Guillet ayrıca, diğer ‘kamu mülkü ortaklarının’ da söz konusu demir değnekleri monte etmeye yetkili olabildiklerini, bu nedenle Lyon Metropolü olarak, konunun yetki alanları dışında olduğunu ifade etti.

Fransa’da 4 milyon insan kötü koşullarda ya da sabit barınakları olmadan yaşıyor
Fransa, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyeleri arasında sosyal refah harcamalarına en çok bütçe ayıran ülkeler sıralamasında ilk sırada. Buna rağmen, ulusal anlamda çalışmalar yapan Abbe Pierre Derneği’nin verilerine göre, ülkedeki 4 milyon kişi kötü koşullarda ya da sabit bir barınağı olmadan yaşıyor.

Fransa’da evsizler üzerine istatistik bilgileri çıkarmak ‘eşitlik’ ilkesi gereğince güncel olarak mümkün değil. Bu nedenle en son 2012’de evsizlere dair rakamlar açıklandı. Buna göre Fransa’da 2012’de, ulusal istatistik kurumu Insee’nin araştırmasına göre, 143 bin evsiz vardı. Fransa’da faaliyet gösteren Abbe Pierre Derneği’ne göre ise 2018’de bu sayı oldukça arttı.
20 Ekim 2018 09:24
DİĞER HABERLER