Dışa dönük insanların hayatta daha başarılı oldukları farzedilir; fakat yeni ve çok satan bir kitaba göre içe dönük kişiler de aynı şekilde yüksek başarı kaydediyor.
Kitap, Batı toplumunda dışa dönüklere yönelik bir taraf tutma olduğunu iddia ediyor. O halde içe dönüklere karşı bir ayrımcılık mı yapıyoruz? Onlar hemen içe dönük olarak dikkat çekmeyebilir; ama "Quiet: The Power of Introverts ın a World That Can't Stop Talking" (Sessizlik: Susmayı Beceremeyen Bir Dünyada İçe Dönüklerin Gücü) kitabının yazarı Susan Cain'e göre öyleler. Cain, yaygın kanının tersine içe dönük kişilerin mutlaka utangaç ya da anti-sosyal olması gerekmediğini, onların aşırı uyarıcı olmayan ortamları tercih ettiklerini ve sessiz bir ortamda düşünme yoluyla enerji sağladıklarını belirtiyor. Dışa dönük kişiler ise tersine kendilerini şarj etmek için etraflarında başka insanların varlığına ihtiyaç duyuyor.
Ancak Cain, içe dönük insanlar nüfusun üçte birini oluştursa da okuldan işyerlerine kadar birçok kurumun dışa dönüklere meyilli olduğunu iddia ediyor. Carl Jung'un popüler kıldığı bir düşünce ekolüne göre herkes şu ya da bu kategoriye giriyor. Bir başka ekol ise dışa dönüklüğün dereceleri olduğunu iddia ediyor. Uzman psikolog Felicity Lee içe dönüklerin dışa dönük gibi davranmasının mümkün olduğunu, fakat bunun onlar açısından daha yorucu olduğunu belirtiyor. İşyerlerinde ve toplum genelinde dışa dönüklüğe daha fazla prim verildiği düşüncesine katılıyor.
Lee ayrıca psikolojik nüansları ne olursa olsun çoğu insanın dışa dönük olmak istediğine dair kanıt olduğuna işaret ediyor. Cass Business School'da organizasyonel psikoloji profesörü Jo Silvester böyle bir isteğin anlaşılabilir olduğunu belirtiyor. Silvester, yeni üye almak isteyen çoğu organizasyonun dışa dönük kişilere yöneldiğini çünkü onların daha iyi lider olacaklarına dair bir düşüncenin varlığına vurgu yapıyor. Fakat bazı sektörlerin de insanların düşündüğü türden kişileri çekmediğini belirtiyor.
Ancak British Retail Consortium'dan Richard Dodd ise insanları içe dönük ve dışa dönük olarak ayırmanın fazlasıyla basit bir yaklaşım olduğunu, insan karakterinde çeşitli değişkenlerin bulunduğunu söylüyor. Dodd insanların doğal olarak kendi kişisel özelliklerine uygun ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanacakları işlere yöneldiğini düşünüyor. Fakat başarılı ekip ve işyerleri çeşitli özellik ve nitelikleri taşıyan bireylerden oluşan bir karışımı içeriyor.