Ezeli rakipler Aldi ile Lidl arasındaki fiyat savaşı sertleşti

Almanya'da ucuz marketler zinciri Aldi ile Lidl arasındaki fiyat savaşı hiç bu kadar sert olmamıştı. Ezeli rakipler arasındaki sert mücadele Aldi'nin de Lidl gibi marka ürünler satmasıyla başladı. Ezeli rakipler arasındaki rekabet müşteriye yarıyor.

Gıda marketler zinciri Aldi ile Lidl arasındaki rekabet iyice kızıştı. Son yıllarda sert rekabetten uzak duran market zincirleri arasındaki ucuzluk yarışı tüketicinin yüzünü güldürüyor. Sert rekabet Aldi'nin pazar payını arttırmak amacıyla markalı ürünleri raflarına koymasıyla başladı. Daha önce sadece kendi ürünlerini satan Aldi'nin portföyüne markalı ürünleri katmasıyla birlikte Lidl cephesi hareketlendi.

Bu, taraflar arasındaki rekabeti daha da şiddetlendirdi. Ucuz markalı ürünleri satarak pazarda etkili bir zincir haline gelen Lidl, Aldi ile mücadele edebilmek için ürünlerinde ciddi bir şekilde indirime gitti ancak Lidl'in yaptığı indirimler Aldi'yi yıldırmadı. Aldi yönetimi ürünlerde fiyat kırarak sert rekabeti sürdürmekte kararlı olduğunu gösterdi. Müşteriye "Bu rekabet hiç bitmesin!" dedirten ucuzluk yarışının sonu henüz açık. Bilinen o ki Almanya'da gıda sektöründe bir yılın ilk yarısında hiç bu kadar çok özel indirim yapılmamıştı.

Meyve suyundan reçele, hazır çorbadan ev temizlik malzemelerine kadar geniş bir yelpazeye yayılan ürünlerde ucuzluk yapılıyor. Tüketici Alışkanlıklarını Araştırma Topluluğu (GfK) uzmanlarından Wolfgang Adlwarth "Son yıllarca fiyat savaşı hiç bu kadar sert olmamıştı." diyerek indirim yarışına Netto, Penny gibi ucuz market zincirlerinin Aldi ile Lidl'ı takep ettiklerini söyledi. Adlwarth rakiplerine zor günler yaşatan Aldi'nin piyasada lider olduğu imajını kuvvetlendirmek istediğini de sözlerine ekledi.

ALDİ YENİ BİR STRATEJİ İZLİYOR

Aldi'nin kurucusu Theo ve Karl Albrecht'in aksine yeni yöneticiler marketlerinde marka ürünlere büyük çapta yer vermekten çekinmiyorlar ancak Lidl ve Kaufland ile yakaladığı başarıdan ödün vermek istemeyen işadamı Klaus Gehring de yıllık cirosunu 100 milyar Euro'ya yükseltmekte kararlı görünüyor ve Aldi'ye kolay kolay teslim olmayacak gibi gözüküyor. Gehring "Kimin daha uzun soluklu olduğunu hep birlikte göreceğiz" açıklamasıyla rekabetin daha da sertleşeceği mesajını verdi.

Almanya'nın bir numaralı büyük gıda satıcısı Aldi'yi Lidl takip ediyor, üçüncü sırada ise Edeka'nın yan kuruluşu olan Netto var. Adı geçen büyük gıda zincirlerinin hiçbiri geçen yılki cirolarından memnun değil. Kamuoyundaki izleminin aksine ucuz marketler zincirinin hepsinin pazar payı az da olsa azalmış durumda. 2009 ile 2014 yılları arasındaki kayıp yüzde 1'e yakın oldu. Ucuz market zincirlerinin dışındaki zincirler pazar paylarını yüzde 3'e yakın oranda arttırdılar.

İşin özünde ucuz market zincirleri bir yandan kendi aralarında savaşıyorlar, diğer yandan pazar paylarını diğer gıda zincirlerine kaptırmama mücadelesi veriyorlar. Tablo karşısında Aldi ile Lidl arasında müşteri kapma yarışı daha uzun süre devam edecek gibi gözüküyor. CİHAN
08 Eylül 2015 13:05
DİĞER HABERLER