Fabrika üretimi durdurdu, işçiler kapının önüne konuldu

KOCAELİ (CİHAN)- Kocaeli'nde faaliyet gösteren Hassas Boru, zarar ettiği iddiasıyla üretimi durdurdu, çalışan 75 işçi kapının önüne konuldu. Kapıya asılan yazıda, "Hassas Boru üretimini durdurmuştur. Üretime devam etmeyecektir." denildi. Kapının önüne konulan işçiler, yaşananlara tepki gösterdi.

Başiskele ilçesi Kanal Boyu Caddesi üzerinde bulunan Hassas Boru üretimi durdurdu. Dün gece saat 20.00'den itibaren işçiler tek tek arandı ve toplu mesaj atılarak, fabrikada üretim durduğu için işlerine son verildiği belirtildi. Hassas Boru Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın imzasıyla kapıya asılan yazıda, "6 Nisan Pazartesi günü saat 00.00 itibariyle Hassas Boru üretimini durdurmuştur. Üretime devam etmeyecektir. Tüm yasal haklarınız olan ihbar, kıdem ve izin bedelleriniz 6 Nisan Pazartesi günü saat 14.00'te hesabınıza yatırılacaktır." ifadeleri kullanıldı.

Sabah saatlerinde fabrika önüne gelen işçiler, işten çıkartılma ve üretimi durdurma gerekçelerini öğrenmek istedi. İçeriye alınmayan işçiler, fabrika önünde beklemeye başlamasının ardından 5 işçi temsilci olarak görüşmeye alındı. O isimler, yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından arkadaşlarına bilgi verdi. Görüşmeye katılan isimler, işverenin kendilerine, fabrikanın zarar ettiğini ve artık üretim yapmayarak başka çalışmalar yapacağını söylediğini anlattı. Öte yandan, Hassas Boru'da geçen ay içerisinde sendikal çalışmaların tamamlandığı, ardından yetki alan sendikanın yetkisine itiraz edildiği öğrenildi. İtirazın ardından bunların yaşandığı dile getirildi.

İşçilerin fabrika önündeki bekleyişine destek veren Hak-İş İl Temsilcisi İdris Ersoy, işçilerin sendikalı olmasının en demokratik ve anayasal hakları olduğunu kaydetti. İşçilere demokratik haklarını çok görenler olduğunu belirten Ersoy, "İşçiler sendikalı oldukları için kapı dışına atıldı. Bu yanlıştan geri dönün ve yıllardır bu fabrikada üreten, makineleri bilen bu işçiler işlerine devam etsin." dedi.

Çelik-İş Temsilcisi Erdal Yaldız da şunları kaydetti: "18 Mart'ta biz fabrikada yetki aldık ve işveren yetki itiraz sürecinin son gününde itiraz etti. O sırada yangından mal kaçırırcasına fabrika el değiştirdi. Şu ana kadar işçilere ve bize anlaşılır bir gerekçe söylenmedi. Üretim ile ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadık bugüne kadar. Bu da işverenin örgütlü bir yapıyı fabrikada istemediği gerekçesi ile arkadaşlarımızı işten çıkarttığını gösteriyor." ifadelerini kullandı.
CİHAN
06 Nisan 2015 14:29
DİĞER HABERLER