Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madenciye mezar olan Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye ait Eynez maden ocağında tamir tarama depo görevlisi olarak çalışan Armağan Çetin, işe girdiğinde bir gün eğitim aldığını, daha sonra da formalite sınav yapıldığını söyledi. Çetin, facianın olduğu gün elektriklerin kesildiğini, bantların durduğunu ifade etti. Çetin, facianın olduğu sırada dumanın yoğun olduğunu ve maskelerin çalışmadığını kaydetti. Çetin, son günlerde işçilere çizme, baret, maske gibi malzemelerin bile verilmediğini söyledi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Soma davasının beşinci oturumu altıncı celsesinde, öğleden sonraki kısımda faciadan kurtulan madenciler ile ölen madencilerin yakınlarının dinlenilmesine devam edildi. Tanık Armağan Çetin, 2010 yılında maden işçiliği yapmaya başladığını, facianın yaşandığı Eynez ocağında da tamir tarama depo görevlisi olarak çalıştığını bildirdi.
Olay günü saat 13.45 civarında elektriklerin kesildiğini, bantların durduğunu belirten Çetin, "İleriden Cüneyt Suay ve İsmail Hakkı Aksoy geldi. Cüneyt 'kaç kaç, ocak yanıyor, ortalık cehenneme döndü, bant tutuştu' dedi. 3. bandın sonu 4. bandın başından duman geliyordu. Bağırma çağırma oldu. Nefes alamayıp yere düşenler oldu. Duman yoğundu. Gaz maskesi çalışmıyordu, yukarıdan tekrar maske istedik. Benden malzeme istediler, ben bulduğum malzemeyi götürdüm. Düşenleri yukarı çıkardık. Saat 17.00 - 18.00 civarında ben de dışarı çıktım." diye konuştu.
Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın, savcılıkta verdiği ifadede, elektriğin saat 14.45 civarında kesildiğini söylediğini hatırlatması üzerine "Benim saatim yoktu, birisine sordum, o ikiye çeyrek var dedi." cevabını verdi. Çetin, olayın sebebine ilişkin bir bilgisi olup olmadığının sorulması üzerine de "Önce bandın üzerine ateş düşmüş dediler. Sonra da bantların tutuştuğunu, kamaların ve kabloların yandığını söylediler." dedi. Elektrik kesilmeden önce şiddetli olmayan bir patlama sesi duyduğunu, ancak yer altında patlama seslerine alışık olduklarını kaydeden Çetin, patlamanın metan gazı patlaması olmadığını savundu.
"SON GÜNLERDE ÇİZME, BARET, MASKE DAHİ VERİLMEDİ"
Çetin, işe girdiğinde bir gün eğitim aldığını, daha sonra formalite sınav yapıldığını, cevaplarının söylendiğini iddia ederek, işçiler üzerinde üretime dönük baskı olduğunu, işçilere köle gibi davranıldığını öne sürdü. Ocakta son zamanlar çizme, baret, maske gibi malzemelerin bile verilmediğini savunan Çetin, "İşçiler arasında patronun bu durumu bilmediği söyleniyordu. Patron olarak Alp Bey'i biliyoruz. Onu görsek bunları yansıtırdık. Müfettişler gelmeden önce haberimiz oluyordu. Müfettişlerin üretim yapılan yerlere inmediği oluyordu." şeklinde konuştu. Mahkeme başkanı daha sonra duruşmaya 15 dakika ara verdi. CİHAN