Fas'ta Libya görüşmeleri devam ediyor

Libya'daki çatışmalara ve siyasi krize çözüm bulmak amacıyla iki meclis ve rakip yönetim tarafları arasında ulusal diyalog görüşmeleri, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon'un katılımıyla Fas'ın Skhirat kentinde devam ediyor. Bu kapsamda açıklama yapan Leon "Kesin bir anlaşmaya vardık. Bundan sonra onaylamak ya da reddetmek Libyalı taraflara kalmış." dedi.

BM Özel Temsilcisi Leon, gece vakti yaptığı açıklamada, Libya'da aylardır taraflar arasında gerçekleştirilen görüşmelerin sona yaklaştığını aktardı. Ülkede son bir yıldır biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor. Kurban Bayramı'ndan hemen sonra hükümetin kurulabileceğini belirten Bernardino Leon, görüşme yaptığı tüm gruplar arasında bir ittifakın sağlandığını vurguladı. Leon, bir hafta içinde hükümetin de kururularak iş başı yapabileceğini aktardı. Zorlu ve tehlikeli bir sürece girdiklerine dikkat çeken Lean, gelinen noktanın bir başarı olduğunu ve sevinçle karşılanması gerektiğini vurguladı. Leon, Birleşmiş Milletler'in kesin ve mutabakata dayalı bir anlaşma metni hazırladığını, bundan sonrasının Libyalı taraflara bağlı olduğunu bildirdi.

En son görüşmelerde uzlaşı hükümeti başkanının 20 Eylül'de belli olması beklenildiği ifade edilmişti. Leon taraflara diyaloğun en yakın zamanda tamamlanması çağrısında bulunmuştu.

Geçen hafta Fas'ın Sahirat kentinde BM bünyesinde bir araya gelinmiş, bazı konularda ise anlaşmazlık olsa da görüşmelerin devam edeceği açıklanmıştı. Uzlaşı taslağında birçok konuda anlaşma sağlandığı ve bazı katılımcıların itirazlarını tekrar ele alıp görüşüleceği duyurulmuştu. Ayrıca toplantıya katılanların Libya'da barışa istekli oldukları da eklenmişti. Sona yaklaşılan barış görüşmeleri, Libya'daki çatışmalara ve siyasi krize çözüm bulmak amacıyla bir ulusal birlik hükümeti kurulmasını amaçlıyor. İki başlı görüntü veren Trablus ve Tobruk yönetimlerinin uzlaşısına göre işleyecek bir siyasi çözüm süreci öngörülüyor.

Libya'da halk, 17 Şubat 2011'de 40 yıllık diktatör Muammer Kaddafi'ye karşı ayaklanarak aşağı almıştı. Devrimin ardından hükümet kurulmuş; ancak ömrü fazla uzun sürmemişti. Ülkede siyasi istikrarsızlık ve rakip gruplar arasında çatışmalar baş göstermişti. Bu durumdan faydalanan IŞİD terör örgütü de kendine Libya'da yer edinmiş ve bazı kabileleri zorla kendine bağlamıştı. Geçen yıl ise Kaddafi döneminin kudretli generallerinden Halife Hafter'in başlattığı darbe girişimi, Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti. Ülkede son bir yıldır biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclis ve rakip yönetim bulunuyor. Kurban Bayram'ından sonra taraflar anlaşmayı bozmaz ise Libya'da ortak bir hükümet kurularak yaklaşık 5 yıllık devam eden çatışmalar son bulmuş olacak. CİHAN
22 Eylül 2015 18:41
DİĞER HABERLER