'Fason üreten 1, Ar-Ge yapan 4 kazanıyor'

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, kopyalayan, fasonculuk yapanla, Ar-Ge'yi, tasarımı, üretime katan arasındaki kilogram fiyat farkının 4 kat olduğunu söyledi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) ev sahipliğinde Adana'da gerçekleşen 'Türkiye İnovasyon Haftası' etkinliklerinde '3. Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı Yarışması'nda en başarılı projeler de ödüllendirildi. İlginç tasarımlarıyla öne çıkan projeler inovasyon ruhunu ortaya koyarken, mobilya alanında birbirinden inovatif fikirler KOBİ'lerin ayağına getirildi.

Ödül töreninde konuşan AKİB Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, fasonculukla markalaşma arasındaki farka dikkat çekerek "İhracatta kilogram fiyatımız 1.6 dolarken, tasarımı, inovasyonu lüks olarak görmeyen gelişmiş ülkelerde bu rakam 7 dolarlara kadar çıkıyor. Kopyalayan, fasonculuk yapanla, Ar-Ge'yi, tasarımı üretime katan arasındaki kilogram fiyat farkı 4 kat." dedi.

Mobilya sektörü ihracatında kilo başı rakamın 3,6 dolar ile ülke ortalamasının üzerinde fakat gelişmiş ülkelerin altında olduğunu belirten Aymen, "Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmenin yolu işte aradaki bu farkı kapatmaktan geçmektedir. Tespit basit görünse de çözüm yolu son derece meşakkatli. Biz Mobilya Ar-Ge Proje Pazarı (MAPP) gibi etkinliklerle hem tasarım, inovasyon kültürünü benimsetmeye çalışıyoruz hem de birbirinden yaratıcı, inovatif projeleri mobilyacılarımızın ayağına getiriyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN
08 Kasım 2015 11:02
DİĞER HABERLER