Fatih Projesi hakkında 9 ayrı soruşturma yürütüldüğü iddiası Meclis'te

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Fatih Projesi hakkında 9 ayrı soruşturma yürütüldüğü iddiasını Meclis gündemine taşıdı.

Nazlıaka, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na (TBMM) soru önergesi verdi. AK Parti hükümetleri döneminde eğitimin 90 yıllık kazanımlarının yerle bir edildiği, eğitimin ideolojik bir alan haline dönüştürüldüğünü savunan Nazlıaka, kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen düzenlemenin, orta öğretime geçiş modeli olarak hazırlanan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Fatih Projesi gibi uygulamaların AKP döneminin milli eğitimdeki başarısızlıklarının sadece bir kaçı olduğunu ileri sürdü.

"Basında yer alan bazı haberler, okullarda teknolojiyi iyileştirmek için başlatılan ancak harcanan onca paraya rağmen halen tamamlanamayan Fatih Projesi'yle ilgili MEB bünyesinde 9 ayrı soruşturma yürütüldüğü yönündedir." diyen Nazlıaka, şunları kaydetti: "Fatih Projesi, 2010 yılında başlatılmış ve 8 milyar 500 milyon lira bütçe ayrılmış, 2012 yılında yapılan bir düzenleme ile alımlar Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılmış, ihaleler MEB ve Ulaştırma Bakanlığı ağırlıklı yürütülmüş, dört yıl içinde tamamlanması öngörülen proje 2017'ye kadar uzatılmıştır. Basına yansıyan haberlerde; Bakanlık kaynakları projenin durma noktasına geldiğini belirtiliyor. Geçtiğimiz haziran ayına kadar okullara akıllı tahta dağıtımına devam edildiği tablet dağıtımının ise tamamlanamadığı kaydedildi. Yaklaşık 16 milyon adet tablet dağıtılması gerekiyordu ancak bu beş yılda yapılamadı. Projede yaşanan aksaklıklardan biri de tabletlerle akıllı tahtaların uyum sağlamaması oldu. Bu nedenle akıllı tahtalara sıfırdan yeni yazılım yüklenmek zorunda kalındı. Pilot uygulamaya alınan bazı okullar için yıkım kararı olduğu ve bazı okulların alt yapılarının sisteme uygun olmadığı belirtildi. Ankara'da Abidinpaşa Anadolu Lisesi'ne akıllı tahtalar takıldıktan 4-5 ay sonra okul depreme dayanıklı olmadığı için yıkım kararı alındı. Bu durum projedeki koordinasyonsuzluk olarak değerlendirildi bilgisi yer almaktadır."

Bu bağlamda Nazlıaka, şu soruları yöneltti: "Fatih projesi için bugüne kadar ne kadar kaynak harcanmıştır? Kaç ihale yapılmıştır? Bu ihalelerden kaçı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılmıştır? Kamu İhale Kanunu dışında yapılan ihale sayısı ve ihale bedeli nedir?

Fatih Projesi kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 9 soruşturma açıldığı bilgisi doğru mudur? Doğru ise bu soruşturmaların konusu nedir? Soruşturma hangi birim ya da bürokratlar için açılmıştır? Bu soruşturmalar Fatih Projesinin iflas ettiği 8 milyar 500 TL'nin heba olduğu anlamına mı gelmektedir?

Fatih projesinin teknolojik ömrü ne kadardır? Teknolojide gelişmeler dikkate alındığında dört yılda tamamlanması gereken projenin 7 yıla uzaması projenin verimliliğini nasıl etkileyecektir? Projeye ek maliyeti ne olacaktır?

Ankara'da Abidinpaşa Anadolu Lisesi'ne akıllı tahtalar takıldıktan 4-5 ay sonra okul depreme dayanıklı olmadığı için yıkım kararı alındığı iddiası doğru mudur? Bu durum aynı Bakanlık içinde yaşanan koordinasyonsuzluğu mu göstermektedir? Milli Eğitim Bakanlığında yaşanan bu tablo Bakanlıkta yıllardır sürmekte olan kadrolaşmanın ve siyasi atamaların bir sonucu mudur?

Gelişmiş ülkelerde böyle bir projede başarısız olan, bu büyüklükte kaynağı heba eden bakanlar istifa etmekte, projenin başındaki bürokratlar görevden alınmaktadır. Bu başarısızlığın faturasını kim ödeyecektir? Fatura yine halkın üzerine mi yüklenecektir?" CİHAN
29 Eylül 2015 11:04
DİĞER HABERLER