Fatura yine halka mı kesilecek?

Fatura yine halka mı kesilecek?
Elektrik dağıtım şirketleri özelleştirildiği dönemde ihaleler dolar üzerinden yapıldı. Doların artmasıyla şirketlere kur farkından kaynaklı milyarlarca dolar ekstra yük bindi. Şirketler bu masrafı tüketiciye fatura etmek istiyor.
Haberdar.com'da yer alan habere göre 2013 yılının sonu itibari ile Elektrik dağıtım sektöründeki kamunun elindeki bütün dağıtım şirketleri özelleştirildi.
 
Özelleştirmelerde AKP’ye yakınlığı ile bilinen, CENGİZ, KOLİN, LİMAK, TÜRKERLER, ÇALIK ve AKSA gibi şirketler yer aldı.

 
İHALELER DOLAR ÜZERİNDEN YAPILDI
 
Özelleştirme sürecinde Maliye Bakanlığı özelleştirme ihalelerini Türk Lirası üzerinden değil ABD Doları üzerinden yaptı. Şirketlerin kazançları dolar üzerinden olmadığı halde elektrik dağıtım şirketleri dolar üzerinden satıldı.
 
‘İHALEDE ÖDENEN PARA TARİFEYE YANSITILAMAZ’
 
Dolar üzerinden gerçekleşen satışların, ihale şartnamesine “Şirketler ihalede ödedikleri paraları tarifelerinde geri alamazlar” ibaresi eklendi.
 
ÖZELLEŞTİRME BEDELİ 34,8 MİLYAR TL, KAYNAK BANKA KREDİLERİ
        
AKP’ye yakınlığı ile bilinen şirketlere yapılan özelleştirmenin toplam maliyeti 12 milyar doları buldu. Bu bedellerin tamamı banka kredileri ile finanse edildi.
 
Bu rakam 2013 yılı dolar kuru ortalaması olan 1,9 USD/TL ile çarpıldığında Türk Lirası bazında 22,8 milyar TL maliyete tekabül etmekte iken şu anki dolar kuru 2,9 USD/TL alındığında 34,8 milyar TL ye ulaşmaktadır.
 
 
DAĞITIM ŞİRKETLERİ YÜKÜ MÜŞTERİYE YÜKLEMEK İSTİYOR
 
Dağıtım şirketleri dolar üzerinden yapılan ihalelerden ve doların hızlı yükselmesinden kaynaklı yaklaşık 12 milyar TL fazladan para ödemek durumunda kalacaklar. Şirketlerin ceplerinden ödeyecekleri bu kur farkından kaynaklanan parayı da şartnameye göre tarifelerinden yani tüketicilerden alamayacaklardır.
 
Enerji piyasası kulislerinde son günlerde elektrik dağıtım şirketlerinin ihale şartnamesine aykırı olduğu halde bu meblağları tarifelerine yansıtılması konusunda EPDK'ya baskı yaptıkları, fakat Hazine Müsteşarlığı’nın devreye girmesi sonucunda bu usulsüzlüğün yapılamadığı ifade ediliyor.
 
MEHMET ŞİMŞEK DE FATURAYI TÜKETİCİYE KESMEK İSTİYOR
 
Hazine Müsteşarlığı, AKP’ye yakın şirketlerin kur farkından kaynaklı masraflarını tüketiciden karşılamaya çalışmasını engellese de Maliye eski Bakanı Mehmet Şimşek ise bu kur farkından kaynaklanan zararın şirketlerce tarife yolu ile tüketicilerden alınması gerektiğini savunduğu iddia edildi.
 
Özelleştirme ihalelerini alan AKP’ye yakın şirketlerin batması durumunda bu şirketlere 12 milyar dolar kredi veren bankaların da zor duruma düşeceğini ve finansal sistemde bir krize sebep olunacağını belirttiği iddia olunan Şimşek, şirketlerin cebinden ödemesi gereken kur farkının halka fatura edilmesi gerektiğini savundu.
 
12 MİLYAR DOLAR KREDİ VEREN BANKALAR TEDİRGİN
 
Adı geçen dağıtım şirketlerinin finans bölümlerinde çalışanların ifadelerine göre şirketlerin yeni yatırımlar için yaptığı kredi görüşmelerinde bankalar tedirginliklerini ifade ediyor ve olası bir kriz durumunda kredileri geri çağırabileceklerini belirtiyorlar.
 
 
AKP DÖNEMİNDE YAPILAN ÖZELLEŞTİRMELER
 
YIL 2003:
 
Kayseri’deki Taksan, Bolu Gerede’deki Gerkonsan, SEKA’nın Balıkesir, Afyon, Kastamonu, Aksu ve Çaycuma işletmeleriyle Taşucu tersane alanı, TEKEL’in kaya tuzu tesisleri, Çeşme, Kuşadası, Trabzon ve Dikili limanları, Sümer Holding’in Merinos Halı Markası ve Adıyaman İşletmesi, Türkiye Zirai Donatım Kurumu’nun Sakarya işletmesi, İş Bankası C, Arçelik, Tofaş, Meybuz, Ünye Çimento ve Türkiye Kalkınma Bankası’na ait kamunun elindeki hisselerle 277 adet taşınmaz, 103 arsa ve 90 adet lojman satıldı.
 
YIL 2004:
 
TEKEL’in alkollü içkiler bölümü, Eskişehir Doğalgaz Şirketi (Esgaz), Artvin Murgul ile Kastamonu Küre’de bakır madeni çıkarıp işleyen Eti Bakır, Sivas ve Malatya’daki Divriği Hekimhan Maden İşletmeleri, Bursa Doğalgaz Şirketi (Bursagaz), Amasya Şeker Fabrikası, Kütahya Tavşanlı’daki Eti Gümüş, Elazığ’daki Eti Krom, Antalya’daki Eti Elektrometalurji işletmeleri, Çayeli Bakır İşletmeleri, Kütahya Şeker Fabrikası, Türkiye Gübre Sanayi şirketine ait Gemlik ve İstanbul’daki fabrikaları ile Kütahya Gübre Varlıkları ve Şanlıurfa depoları arazisi, Sümer Holding’in Malatya, Bakırköy ve Diyarbakır işletmeleri, SEKA’nın Karacasu, Ardanuç ve Akkuş işletmeleriyle Ankara Alım Satım Müdürlüğü binası, EBÜAŞ’ın Samsun Soğuk Hava Deposu, Manisa Kombinası ve arsası, Sümer Holding’e ait Ortadoğu Teknopark şirketi, Çanakkale Deri, Malatya ve Tümosan işletmeleri, Türkiye Demir Çelik İşletmeleri’ne ait Kalkınma Bankası hisseleri, TEKEL’in Tuzluca ve Sekili tuzlaları, Bursa İnelgöl’deki Kibrit Fabrikası, Kadadeniz Bakır İşletmeleri’nin Samsun İşletmesi, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait Ankara ve Samsun feribotları, THY’nin 126 milyon dolarlık hissesi ile 375 adet taşınmaz ve lojman satıldı.
 
YIL 2005:
 
Türk Telekom, TEKEL’in sigara bölümü, İstanbul Ataköy Turizm, Ataköy Otelcilik, Ataköy Marina ve Yat İşletmeleri, Konya Seydişehir’deki Eti Alüminyum Fabrikası, Kıbrıs Türk Hava Yolları şirketi, Adapazarı Şeker Fabrikası, Türkiye Deniz İşletmeleri’nin Karadeniz ve Turan Emeksiz gemileri ile şehir hatları hizmetleri ve gemileri, TEKEL’in Kristal Tuz Rafinerisi ile Kağızman Tuzlası, Sümer Holding’in İstanbul İmar Şirketi, Beykoz İşletmesi, makina ve teçhizatları, Türkiye Gübre Sanayi’nin Samsun Gübre Fabrikası ve Ordu Fatsa ile Tekirdağ depoları, DSİ, Bayındırlık Bakanlığı ve Karayolları’nın Kayseri Erciyes’teki sosyal tesisleri, Sümer Holding’in Aselsan’daki hissesi, Sarıkamış ve Tercan işletmeleri, Yeşilova Halı ve Battaniye Fabrikası, Emekli Sandığı’nın Kuşadası Tatil Köyü ile İstanbul Hilton Oteli, Sümer’in Manisa Pam. Men. hissesi, THY’nin USAŞ’taki hissesi, TOPRAŞ ve PETKİM’deki kamu hisselerinin bir bölümüyle 120 taşınmaz ile 41 adet arsa satıldı.
 
YIL 2006:
 
TÜPRAŞ, Erdemir, Başak Sigorta ve Başak Emeklilik, TEKEL’in Kayacık, Yavşan ve Kaldırım tuzlaları, TEKEL’in ikiz kuleler olarak bilinen Ankara Başmüdürlük Binası ve Bodrum tesisleri, Emekli Sandığı’nın başkentteki Büyük Ankara Oteli ve Kızılay Emek İşhanı, İz- mir’deki Büyük Efes Oteli, İstanbul’daki Büyük Tarabya Oteli, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin Yakıt-2 gemisi, Çanakkale Şehir Hatları Hizmetleriyle 9 gemisi, THY’ye ait kamu hisselerinin bir bölümüyle 350 adet daire, arsa ve taşınmaz satıldı.
 
YIL 2007: 
 
TCDİ- Deveci Maden Sahası İşletme Hakkı, TCDD Mersin Limanı, KGM İstanbul Levent Arsası, Sümer Holding- BUMAS, Araç Muayene İstasyonunun 1.-2. bölgesi, Emekli Sandığı Mülkiyeti Bursa Çelik Palas Otel, Türkiye Halk Bankası, 245 adet daire, arsa ve taşınmaz satıldı.
 
YIL 2008: 
 
Petkim Petrokimya Holding A.Ş., Sümer Holding NİTRO-MAK Makine Kimya Nitro Nobel Kimya Sanayi A.Ş.’nin yüzde 33.5 hissesi, Tekel ve Sigara Sanayii İşletmeleri ve Ticareti A.Ş., Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’nin 9 santrali, Tekel ve Sigara Sanayi İşletmeleri’ne ait Pipo ve Nargile Markaları, Türk Telekomünikasyon ve 196 adet daire, arsa ve taşınmaz satıldı.
 
YIL 2009:
 
TEDAŞ Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş., TEDAŞ Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş., TEKEL Kastamonu Jüt  İpliği Fab. Makine ve techizatı, TEDAŞ Konya Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. ve 140 adet daire, arsa ve taşınmaz satıldı.
 
YIL 2010:
 
TCDD’nin Samsun ve Bandırma limanları, TEKEL’in Çamaltı ve Ayvalık tuzlaları, Eskişehir Osmangazi, Çamlıbel, Uludağ, Çoruh, Yeşilırmak ve Fırat elektrik dağıtım şirketleri, Sümer Holding’in Antalya Barit ve Mersin Taşucu işletmeleriyle 205 adet daire, arsa ve taşınmaz satıldı.
 
YIL 2011: 
 
Bayburt, Çemişgezek, Girlevik, Bünyan, Çamardı, Pınarbaşı, Sızır, İznik, Dereköy, İnegöl, Cerrah, Mustafakemalpaşa, Suuçtu, Çağ Çağ, Otluca, Uludere, Adilcevaz, Ahlat, Malazgirt, Varto, Değirmendere, Karaçay, Kuzuculu, Turunçova, Finike, Kayadibi, Besni, Derne, Erkenek, Kernek ve Kovada 1-2 akarsu santralleri, İskenderun Limanı, Trakya Elektrik Dağıtım şirketiyle 195 adet daire, arsa ve taşınmaz satıldı.
 
YIL 2012: 
 
ACISELSAN’ın yüzde 77 hissesi, PETKİM’in yüzde 10 hissesi, Kayseri Elektrik’in yüzde 20 hissesi, Beykoz’daki iskele ve rıhtım, Halk Bankası’nın yüzde 24 hissesiyle 192 adet daire, arsa ve taşınmaz satıldı.
 
YIL 2013:
Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş., Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş., Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş., ARAS Elektrik Dağıtım A.Ş., Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş., Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş., İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. ve çok sayıda arsa ve taşınmaz satıldı.
 
 
KAYNAK: HABERDAR / Mehmet Aydoğmuş
17 Nisan 2016 21:59
DİĞER HABERLER