Fikri Mülkiyet Hakları konulu konferans düzenlendi

Fikri Mülkiyet Hakları konulu konferans düzenlendi
Erciyes Teknopark Türkiye için yeni bir kavram olan 'Fikri Mülkiyet Hakları'nı konu alan konferansa ev sahipliği yaptı.

Erciyes Teknopark konferans salonunda düzenlenen etkinliğe farklı üniversitelerden gelen birçok akademisyen katıldı. Teknopark tanıtım filminin izlenmesinin ardından açılış konuşmasını yapan Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun, Türkiye'nin kilo başına üretim ve ihracatında belli hedefleri yakaladığını ama küresel sermayede değer olarak geride olduğunu belirterek bunun artık bir nitelik devrimini gerektirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, Kayseri'de başta Erciyes Üniversitesi olmak üzere teknoloji geliştirme merkezleri oluşturup mesleki araştırma merkezleri belirleyerek bu amaç doğrultusunda ellerinden gelen gayreti göstermeye çalıştıklarını ifade etti. Coşkun konuşmasına şöyle devam etti: "Bizim amacımız Kayseri endüstrisini göz önüne alarak bir model oluşturmak. Ülkemizin en büyük açığı olan teknoloji dalında bir taban oluşturulup, şirketlerin yeşermesini sağlayacak bir model. Bu nedenle 'SERA' adında özgün bir kuluçka programı başlattık. Programımız şuan verimli şekilde ilerliyor, inanıyorum ki ilerleyen yıllarda dünya çapında rekabet eden firmalar Kayseri'den çıkacaktır."

Prof. Dr. Coşkun, sözlerine Erciyes Teknopark'ın özellikle aşı ve yerli ilaç konusunda Türkiye'de en fazla yatırım yapan üniversitelerden biri olduğunu ve ilk kanser ilacını da Kayseri'de üretmek için önemli çalışmaların yapıldığına dikkatleri çekerek son verdi.

PROF. DR. ÇAKIR: 2023 AR-GE HEDEFLERİNE ULAŞMAMIZ İÇİN BU KONUN ÜSTÜNE DÜŞMELİ

Konferansta konuşma yapan Erciyes Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Hamza Çakır ise yeni bir kavram olan fikri haklar kavramının ülkemizde ve kurumlarda istenilen seviyede olmadığının aşikâr olduğunu söyledi.

Türkiye olarak 2023 AR-GE hedeflerine ulaşılması için bu konun üstüne düşülerek konuya engel olan bazı hukuki nedenleri ortadan kaldırması gerekliliğinin altını çizen Çakır, şunları kaydetti: "2023 AR-GE hedefleri doğrultusunda devlet destekleri arttırılmış ve 2023 yılı için 50 bin patent başvurusu hedefler arasına konmuştur. Bu hedefler ve destekler ile AR-GE çalışmaları yapması ve katma değer sağlaması için bütün kaynaklar seferber edilmiştir, bu seferberliğe ivme kazandırmak için koşulsuz en büyük katkıyı üniversiteler ve akademik camia yapmalıdır."

2014 yılında bazı AR-GE çalışmalarının kurumlarda yapıldığını ama kapsamın dar kaldığı için çalışmaların yurtdışında devam ettiğini belirten Çakır, bunun da hem zaman hem da maddiyat kaybına yol açmasının yanında patent almalarını sağlayacak kritik bilgilerin de verilmesine sebep olduğuna dikkatleri çekti. Bu durumun aşılması için ivedilikle Türk patent endüstrisinin geliştirilmesi ve gerekli teknolojik altyapının sağlanması gerekliliğinin altını çizen Çakır, toplantının verimli şekilde geçmesi ve çıkan sonuçları yetkili mercilere sunulması gerektiğini söyleyerek konuşmasına son verdi Konferans katılımcıların sunumları ile devam etti.
CİHAN
06 Kasım 2015 12:39
DİĞER HABERLER