Filistin Yönetimi Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Gazze sınırında Filistinli protestocuların düzenlediği 'Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü'nün' ikinci ayağında İsrail ordusunun sınıra yaklaşanlara ateş açması sonucu 4 Filistinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Bir haftada yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 24'e yükseldi.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri İsrail askerlerinin ateşi sonucu çok sayıda kişinin de yaralandığını söyledi.
Son protestolar, Gazze'de 8 hafta sürecek "Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü" adı verilen eylemin bir parçası. İsrail yönetimi ise gösterileri Hamas'ın saldırı düzenleme amaçlı tetiklediğini söylüyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tüm taraflara "çatışmadan kaçınmaları ve itidal" çağrısında bulundu.
Fransız haber ajansı AFP, İsrailli keskin nişancıların görüşünü sınırlamak isteyen bazı Filistinli protestocularun yoğun duman çıkarmak için lastikleri ateşe verdiklerini, İsrail askerlerinin ise biber gazıyla gruba müdahale ettiğini bildirdi.
Reuters'a konuşan 27 yaşındaki protestocu Samer, "İsrail her şeyi elimizden aldı, ana vatadanımızı, özgürlüğümüzü, geleceğimizi. İki çocuğum var, biri erkek diğer kız, eğer ölürsem Allah'a emanet olacaklar" dedi.
İsrail askerleri yine sınırlara yaklaştıkları gerekçesiyle protestoya müdahale etmişti.
Bölge 2014'teki Gazze Savaşı'ndan bu yana en kanlı güne sahne olmuştu.
BM'den İsrail'e uyarı
Birleşmiş Milletler (BM) İsrail'i protestolara geçen haftaki gibi sert yanıt vermemesi yolunda uyarmıştı.
BM İnsan Hakları Sözcüsü Elizabeth Throssell, ateşli silahların sadece son çare olduğu durumlarda kullanılması gerektiğini, aksi takdirde İsrail'in kasti sivil ölümlerine yol açarak 4'üncü Cenevre Konvansiyonu'nu ihlal edeceğini söylemişti.
Türkiye dahil birçok ülke İsrail'i Filistinlilere karşı "aşırı güç kullanmakla" suçlamıştı.
BM İsrail'e Gazze'de yaşanan olaylara ilişkin bağımsız soruşturma yürütülmesi çağrısında bulunmuş, İsrail ise hayatını kaybedenlerin çoğunun "terörist" olduğunu ve askerlerinin gereğini yaptığını öne sürerek BM'nin çağrısını reddetmişti.
İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, protestoların ikinci ayağı öncesi, "Eğer provokasyonlar olursa, geçen haftaki gibi en sert türden karşılık verilecektir" demişti.
Eylemin Filistinlilerin Nakba (Felaket) günü olarak andığı 15 Mayıs'ta sona ermesi planlanıyor.
Bu günde 1948'de İsrail devletinin kurulmasından sonra yüz binlerce Filistinlinin evlerini terk etmek zorunda kalması protesto ediliyor.